Förhoppningsvis ger den här turen inte bara frisk luft och trevliga, lantliga cykelvägar. Det är i lika hög grad ett tillfälle att fylla på allmänbildningen med små guldkorn och bygdens historia. Tidsspannet är imponerande med bronsålder i ena änden och slutet av 1800-talet i den andra.

Texten bygger på en PDF som Valdemarsviks kommun tagit fram och som bjuder på intressant fördjupande läsning för den som är intresserad.

Ladda ner GPX-fildownload help_outlined

 • 1

  Farmors ek

  Innan du lämnar Gryt måste du stanna till vid den gamla eken som kallas ”farmors ek”. Här har lokalbefolkningen stämt möte sedan gammalt.

 • 2

  Eknäs

  Man får en god känsla för hur folk bodde i gamla tider under den här cykelturen. Stanna till vid torpet Eknäs som var hem åt skomakarfamiljen Edström i början av 1800-talet. En bit längre bort längsmed vägen kommer ett torp med det passande namnet ”Krypin”.

 • 3

  Dal

  Cyklar du långsamt hör du historiens vingslag. Första gången Dal nämns i skrift är 1498. Mangårdsbyggnaden byggdes 1896.

 • 4

  Stora Syltvik

  Det är alltid spännande att lära sig vad gamla ord som ingår i ortsnamn betyder. Sylt kan vi ha på pannkakorna, men det kan även betyda havsstrand, kärr eller myr. Därav namnet Stora Syltvik. Ortsnamnet finns i skrift redan 1354.

 • 5

  Högsveds by

  En omständighet som gör Högveds by uppe vid Högvedssjön intressant är att byn aldrig skiftades och av den anledningen är det fortfarande tätt mellan husen.

 • 6

  Hosum by

  I kyrkböckerna dyker namnet upp första gången 1659. I Hosum låg fem gårdar: Björngården, Storgården, Skattegården, Lillgården och Oppgården.

 • 7

  Fornlämningar på berget

  På vägen tillbaka österut mot pärlan Gryt kan du göra en avstickare nästan fyra tusen år tillbaka i tiden. I Sverige räknar man med att bronsåldern varade mellan 1800 och 500 före Kristus. På bergets topp kan man hitta ett antal bronsåldersrösen. När du mättat din historiska hunger cyklar du sista biten tillbaka till Gryt.

Några praktiska tips

Den här cykelturen är lättcyklad och kräver inga särskilda förkunskaper. Du cyklar både på vägar med asfalt och på mindre grusvägar.

Visa alla cykelturer