Det är en speciell upplevelse att cykla på gammal banvall. Här upphörde persontrafiken i mitten på 1960-talet. En banvall löper rakt genom landskapet och sällan backigt. Du startar vid godsmagasinet där även vandringsleden Östgötaleden har sin början. Riktningen när du börjar cykla är nordvästlig.

Texten bygger på en PDF som Valdemarsviks kommun tagit fram och som bjuder på intressant fördjupande läsning för den som är intresserad.

Ladda ner GPX-fildownload help_outlined

 • 1

  Brårum

  Cykling Visit Valdemarsvik

  Du passerar Brårum som redan 1415 omnämndes som ”biwarum”. En plats där det bedrevs svedjebruk. I det gula huset mellan vägen och banvallen fanns en gång i tiden en skola.

 • 2

  Gusum

  Glashyttan Gusumsån

  När du har tagit dig den ungefärliga milen upp till Gusum är glashyttan en sevärdhet. I byggnaden från slutet av 1800-talet fanns först en kvarn och 1978 etablerades glashyttan. Det var den tjeckisk-svenske konstnären och skulptören Milan Vobruba som var upphovsman. När du vänder söderut igen passerar du Alboga, som finns omnämnt redan 1441, och Gusums kyrka från 1731.

 • 3

  Gamla milstenen

  Yxningen i Gusum

  På vägen söderut passerar du inte långt från Grönstorpssjön en milsten, troligen från andra halvan av 1700-talet, som en gång i tiden fyllde sin funktion på det som var huvudväg mellan Stockholm och Kalmar fram till 1900 på ett ungefär. Älgerums gamla by är inte lätt att upptäcka idag, men ett kusligt faktum är att digerdöden lär ha härjat platsen svårt på 1350-talet.

 • 4

  Holmtebo by

  Holmtebo å och kvarn

  Här fanns en kvarn som byggdes i mitten på 1800-talet av mjölnaren Nils Fredrik Isaksson. Själva byn omnämns redan 1344.

 • 5

  Åbäcksholms hembygdsgård

  Centrala Valdemarsvik

  Nu är du tillbaka i tätorten Valdemarsvik och ett tips är att ta en titt på Åbäcksholm som är stadens hembygdsgård. Huset byggdes av två kusiner som båda hette Sven-Petter i förnamn i slutet av 1800-talet. Konstruktionen består av två spegelvända bostäder med gemensamt rum på övervåningen. Med det är dagens cykeltur över. Passa på att njut av den charmiga skärgårdsstaden Valdemarsvik.

Några praktiska tips

Den här cykelturen är lättcyklad och kräver inga särskilda förkunskaper. Rundan inleds med 10 km genom öppna landskap på den nedlagda banvallen till Gusum. Efter Gusum cyklar du 6 km på grusväg genom skogsmark innan du vänder tillbaks mot Valdemarsvik och cyklar 8 km på asfalt. Ta det försiktigt när du tar dig över riksväg 22.

Visa alla cykelturer