Den här cykelturen tar dig runt sjön Rånen i Tryserums socken. Tryseurm är den socken i kommunen som haft flest adesmän i historien.
Texten bygger på en PDF som Valdemarsviks kommun tagit fram och som bjuder på intressant fördjupande läsning för den som är intresserad.
Du besöker inte gården Snällebo i början av turen, utan tar dig inledningsvis förbi en liten fornborg vid Hagby. Lämningarna syns inte särskilt tydligt, och det är inte så konstigt med tanke på åldern. De flesta fornborgar uppfördes mellan 750 före och 1050 efter Kristus. Den här användes sannolikt till försvar. Mer att läsa finns på informationstavlan.
I 16 år från och med 1860 användes gruvan i Härad för brytning av kopparmalm. Ett av gruvhålen är cirka 70 meter djupt. När man fraktade iväg malmen i riktning mot Valdemarsvik använde man vagnar som drogs av hästar eller oxar.
I Lövbo har det funnits en kvarn, smedja och sågverk. Ändå är det kanske viktigaste som hänt på platsen att nästan hela byn brann upp i juni 1928.
Nere vid Rånens södra ände ligger det gamla godset Hornsberg. Det nämndes i skrift redan 1423 under sitt gamla namn Kurum, som stavades ”korwm” när det begav sig. Arvid Bernhard Horn, som inte bara var greve utan den ledande politikern i Sverige under en period på 1700-talet, döpte om godset till Hornsberg 1726. Dagens huvudbyggnad i sten och tegel byggdes på 1840-talet.
Här finns ett gammalt boningshus från slutet av 1700-talet. Här bodde klockaren och organisten Charles Dalgren och Botilda Jonsdotter. Lägg märke till alla fina stenmurar.
Kyrkan i Tryserum invigdes den 26 augusti 1785. Självaste biskopen var på plats.
Gården omnämns i skrift redan i mitten av 1400-talet. Här bodde på 1600-talet en man som hette Håkan Jönsson och som lyckades med bedriften att bli far till 22 barn. En speciell detalj är att ladugården är byggd i fyrkant, vilket är ovanligt i trakten.
Den här cykelturen är lättcyklad och kräver inga särskilda förkunskaper. Första halvan går på asfalt medan senare delen går på grusväg och är mer kuperad.
På Gryts Handelsträdgård hittar du egenodlade blommor och grönsaker med stor hänsyn till miljön. Här finns även ett handplockat sortiment av krukor och inredning.
Denna vackra, ljusa restaurang med sina panoramafönster ligger precis vid gästhamnen. Här erbjuder kökschefen en säsongsanpassad meny med fokus på lokala råvaror. I den lilla matbutiken kan du köpa nybakat bröd året runt.
På den lilla restaurangen Bakfickan Valdemarsvik kan du äta svensk husmanskost lagat från grunden. Lokala råvaror är viktigt för dem, och de har ambitionen att servera färsk fisk varje dag till sina gäster.
Tyrni jobbar aktivt med social, ekonomisk och miljömässig hållbarhet. Här äter du vällagad mat i en hemtrevlig miljö. Vad sägs om löjromspizza på surdegsbotten eller grillat vildsvin med havtornscurd? Tyrni betyder havtorn på...
Här finns en generös skärgårdskrog idylliskt belägen i Gryts vackra skärgård. Sommartid anordnas många musikevenemang. Läget är underbart! Ät en god middag och titta på vacker solnedgång från terrassen.
På Myriams veranda kan du njuta av smaskiga pizzor, drinkar och en härlig utsikt över hamnen. Sommartid anordnas välbesökta trubadurkvällar. Det här är ett gemytligt ställe mitt i Valdemarsvik.
Cykelboa ligger i anslutning till Hallings Interiör i centrala Valdemarsvik. Här kan du hyra cykel och få hjälp att fixa alltifrån punktering till en genomgripande cykelservice.