Cykelturen följer Sydostledens skyltning från Kristianstad söderut. Du passerar Hammarsjön, Ekenabben, Viby och Rinkaby ner mot Åhus. Från Åhus och söderut finns det gott om möjlighet till svalkande bad då havet aldrig är långt borta. Längs cykelleden finns ett 20-tal badplatser och det finns möjlighet att ta med hunden till några.

Ladda ner GPX-fildownload help_outlined

 • 1

  Archimedes skruv

  arcimedes-skruv-vattenriket-kristianstad-sweden-by-bike

  På 1800-talet lät en brittisk ingenjör bygga en vall rakt över en av Hammarsjöns vikar och pumpa bort allt vatten. Syftet var att komma åt mer åkermark. Vattnet forslades ut i Hammarsjön med hjälp av ångmaskiner och flera meter långa arkimedesskruvar. En av skruvarna finns i dag utställda vid vallen nära Ekenabben.

 • 2

  Ekenabben

  cykeltur-ekenabben-vattenriket-kristianstad-sweden-by-bike

  Ekenabben är en av Vattenrikets vackra besöksplatser. Här kan du uppleva fågelliv, blomprakt och de månghundraåriga ekarna. Skogen på Ekenabben är rik på svampar. De som man lättast ser är tickorna som långsamt bryter ner veden i trädet. Det finns även andra svampar med namn som sätter fantasin i rörelse eller vad sägs om vårtkrös, purpurskinn, eller dallergröppa.

 • 3

  Fresta Gård

  fresta-gård-kristianstad-cykeltur-sweden-by-bike

  Innan du riktigt kommit fram till orten Viby ligger Frestad Gård. Det är en mysig gård med servering och en liten butik. Gården har grisar, getter och höns som går utomhus och föds upp på ett naturligt sätt. Här finns trevlig servering med lunch och fika.

 • 4

  Håslövs ängar

  håslövs-ängar-vattenriket-kristianstad-foto_karin-magntorn-sweden-by-bike

  Stora delar av naturreservatet Håslövs ängar översvämmas årligen och tillsammans med bete och slåtter skapar vattnet en intressant flora. För komma hit följer du skyltning i Viby. Området skjuter ut som en stor halvö i Hammarsjön och är en av landets största inlandsstrandängar.

 • 5

  Viby Potatis

  viby-potatis-cykeltur-vattenriket-kristianstad-sweden-by-bike

  I Viby finns en populär gårdsbutik. Den heter Viby Potatis och trots namnet har butiken det mesta. Ett stort utbud av grönsaker, ägg, sylt, charkprodukter och prisade skorpor. Gårdsbutiken har funnits sedan 1976. Gårdsbutiken är även ett storkcenter och du kan se fåglarna häcka på gårdstaken.

 • 6

  Hercules

  hercules-vattenriket-cykeltur-sweden-by-bike_foto-patrik-olofsson

  Utanför Viby hittar du nästa besöksplats i Vattenriket. Hercules är ett naturreservat och har ett varierande landskap med öppna ängar, vidsträckta vassar, videsnår och spännande dammiljöer. I fågeltornet finns Utemuseum Hercules. Härifrån har du fin utsikt över Hammarsjöns vidsträckta vassar.

 • 7

  Åhus

  medeltida-åhus-cykelsemester-skåne-vattenriketrundan-sweden-by-bike

  I Åhus finns det gott om boende, caféer och restauranger. Gör ett besök på Absolut Home, njut en glass längs hamnpromenaden och se Sveriges näst bäst bevarade medeltida stadsmur. Åhus fanns redan på medeltiden och här finns mycket att upptäcka från den tiden. I Åhus finns det tre besöksplatser för Vattenriket. De är Sånnarna, Aosehus och Äspet.

 • 8

  Yngsjö Havsbad

  yngsjö-havsbad-vattenriket-sweden-by-bike

  Du kanske vill dela upp cykelturen på flera dagar och då kan ett övernattningsstopp vid kusten vara en god idé. I och omkring Åhus finns flera olika boenden, men du hittar även trevliga övernattningsplatser i Yngsjö med Yngsjö havsbad på stranden eller Kastanjelunds Wärdshus i byn.

 • 9

  Otto & Glassfabriken

  otto glass

  I Yngsjö ligger även glassfabriken som gör Otto-glass. En glasshistoria som startade 1950 och som alla glassälskare är glada lever vidare. Under sommaren finns en glasskiosk i trädgården vid fabriken.

 • 10

  Blåherremölla

  blåherremölla2-vattenriket-cykla-sweden-by-bike

  Söder om Yngsjö passerar cykelleden naturreservatet Gropahålet. Fortsätt cykla till Juleboda mot Maglehem. Innan du kommer fram till det lilla samhället kan du göra en avstickare till Blåherremölla. En gammal gårds- och kvarnmiljö som under sommaren har ett café på lördagar och söndagar.

 • 11

  Forsakar

  forsakar-utsiktsplattformen-vattenriket-cykla-sweden-by-bike

  Cykelvägen norrut går precis utanför byn och när du styr cykeln mot Kristianstad passerar du Degeberga. Här finns en vacker hembygdspark och ett av Skånes största vattenfall. Vattenfallet och det omkringliggande naturreservatet Forsakar har gett upphov till en rad folksagor och sägner med jättar, pysslingar och andra skogsväsen.

 • 12

  Degeberga

  degeberga_backen-vattenriket-kristianstad-cykeltur-sweden-by-bike

  Norr om Forsakar ligger Degeberga backar med Söndre klack, eller Sockertoppen som den också kallas. Platsen utgjorde paradiset, Körsbärsdalen, i filmen Bröderna Lejonhjärta av Astrid Lindgren. I naturreservatet finns två vandringsleder. Den vackra kyrkan i Degeberga är värd ett besök.

Visa alla cykelturer