Klassisk bruksmiljö i vackra Hälsingland
Cykling: 80 km med start i Långvind, Hälsingland
1 995 kr/pers (2 nätter)
sell
1 995 kr / pers
hotel
2 nätter
directions_bike
80 km

Allt detta ingår

  • doneTvå nätter på Kungsgården Långvind
  • done2 x frukost med guldkant
  • done2 x lunchpaket eller middag på Långvind
  • doneLunchpaket Dag 3
  • doneKaffe/te i termos plus en godbit
  • donePapperskarta, digital karta och personliga tips

Möjliga tillval

  • doneExtranätter, paketet kompletteras lätt med en eller två dagar
  • doneEnkelrumstillägg: 300 kr/natt
  • doneHyrcykel, 3 vxl och 7 vxl dammodell: 170 kr/dag
  • doneGuidade vandringar med olika teman

Kungsgården Långvind är ett hotell vackert beläget i anrik järnbruksmiljö från svenska stormaktstiden. Här har du nära till havet och till lättcyklade och vackra leder längs med kusten och till sagolika Hälsingegårdar, som finns med på Unescos lista över omistliga ting.

Ägarna till Kungsgården Långvind har själva utformat ett antal spännande och roliga cykelpaket, för att du som gäst ska hitta fram till alla smultronställen längs vägen. Du bor i ett av Långvindsbruks äldsta byggnader, som tidigare var bostäder åt brukets smeder, eller i Österhuset. Här finns sex rymliga och vackert inredda rum med egen dusch och toalett. Du sover i bekväma sängar och de ljusa rummen, som alla har stor tv, rullgardin och myggfönster. I rummet – eller i Salen – kan du sjunka ner i en skön fåtölj eller karmstol – och blicka ut över bland annat Långvinds ström.

På hotellet har du tillgång till gratis trådlös bredbandsuppkoppling (wifi), gratis kaffe/te med kakor, en restaurang med fullständiga rättigheter, Kungsgården Långvind Mat & dryck, enbart öppen för boendegäster. På morgonen ingår frukost med guldkant, 2019 utnämnd till Sveriges näst bästa frukost. På gångavstånd från hotellet hittar du ett charmigt brukskapell, en kulturskyddad herrgård, ett förtjusande litet bruksmuseum, en masugnsruin och andra lämningar från järnbruket, grundat 1687 när Sverige var en stormakt. Husdjur är välkomna mot mindre tillägg.

Dag 1

Skärså och Norrala

kungsgården långvind mysigt rum

Vid ankomst till hotellet rekommenderar vi en trevlig cykeltur söderut som går till det genuina fiskeläget Skärså där du kan njuta av en god fiskmåltid till lunch på restaurang Albertina eller på Skärså Rökeri. Här finns också ett fiskmuseum, en glashytta samt försäljning av hantverk och rökt fisk. Värdparet bistår gärna med tips på aktuella loppmarknader och smultronställen i närheten.

På vägen hem passerar du Norrala, där byns gamla kyrka och unika smedja utgör självklara sevärdheter, innan du viker av på en skogsväg och cyklar hem till hotellet. Väl hemma igen kan du ta en cykeltur ner till havet i Långvinds fritidsområde och leta upp en privat liten badvik och bara njuta av havets svalka. Här finns också möjlighet att upptäcka den gamla bruksmiljön som finns väl bevarad.

Kungsgården Långvind, Enånger
Lunchpaket eller middag samt kvällsfika
ca 55 km
Dag 2

Världsarvsgård i Söderala

langvind-frukost-filbord

På morgonen serverar värdparet sin frukost med guldkant från en dignande buffé. Dagens cykeltur bär av mot en av de Hälsingegårdar som finns med på Unescos världsarvslista: gården Erik-Anders i Asta i Söderdala socken. Det är en ståtlig gård, fylld av obrutna traditioner och levande historier om stolthet, mystik, romantik, lyx och hårt arbete. Gården berättar en historia om en epok i Hälsingland då bördiga marker och rika skogar skapade rikedomar som möjliggjorde ett sätta att bygga och inreda hus på ett sätt som inte står att finna någon motsvarighet till i någon annan del av landet – ja, kanske inte ens i hela världen. Här hittar du även ett minnesrum för jazzmusikern Jan Johansson, en möbelutställning samt en butik med nytt och gammalt. Under sommaren kan du se den vackra trädgården, återskapad från hur den såg ut 1920, och njuta av gårdscaféets ekologiska kaffe och hembakta bröd.

Väl tillbaka hemma igen är du välkommen att slå dig ner i allrummet och förse dig med mysig eftermiddagsfika efter avslutad tur. Kanske läsa en bok eller spela något sällskapsspel.

Kungsgården Långvind, Enånger
Frukost, lunchpaket eller middag samt kvällsfika
ca 60 km
Dag 3

Enånger och Borka

Efter en välsmakande frukost så finns det mycket för den cykelsugne att upptäcka. En vacker tur som kan avsluta vistelsen går norrut till Enånger och vidare till fiskeläget Borka. Här kan du äta lunch på restaurang Borka Brygga och besöka dess museer.
På vägen hem finns en trevlig fiskbod och flera loppmarknader, bland annat på välbesökta Långloppis på Enångers bygdegård.

Sen är det dags för hemresa. Om du vill stanna en extra natt rekommenderar vi dig att cykla första etappen av den klassiska pilgrimsleden Stråsjöleden. Det blir en riktigt fin natur- och kulturupplevelse med fantastiska badmöjligheter längs vägen.

Frukost och lunchpaket
ca 40 km

Avbokning eller ändring kan ske senast klockan 15 dag före ankomst utan kostnad. Avbokning senare eller utebliven ankomst debiteras med hela beloppet.

Cykelpaketet betalas direkt till hotellet vid ankomst.

4 Omdömen

star_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_half
Helhetsintryckstar_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_half
Värde för pengarnastar_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_half
Bemötande och servicestar_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_half
Boendestar_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_half
Matupplevelsestar_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_half
Cykelupplevelsestar_ratestar_ratestar_ratestar_halfstar_outline
star_ratestar_ratestar_ratestar_outlinestar_outline
juli 2022
,
Minette K.
Cykelbanor innebar lång transportsträcka, ibland fick man gå med cykeln. Inte bra.
star_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_rate
juli 2021
,
Hans F.
Jättebra. Supertrevligt värdpar som engagerat gav förslag på lämpliga turer för oss, och vad man kunde utforska på färden. På kvällen serverades vi jättegod mat under trevlig presentation av värden, sen sov vi gott i ett mysigt, fräscht, ombonat rum. Rekommenderas varmt.
star_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_rate
juni 2021
,
Maud J.
Härligt ställe och mycket bra service med värdparet som gör det ”lilla extra” som betyder så mycket. ☺️
star_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_half
juli 2020
,
Dan Bosk
Bäst med egna cyklar.