Från skog till hav vid Jungfrukusten
Cykling: 39 km med start i Bergby, Gästrikland
2 nätter 1 190 kr / pers
sell
1 190 kr / pers
hotel
2 nätter
directions_bike
39 km

Allt detta ingår

 • doneTvå nätter (del i dubbelrum) i Bergby
 • doneKaffe/Te/Frukt
 • done2 x frukost
 • doneFärdbeskrivning med tips på härliga cykelturer
 • doneFri parkering för bilen
 • doneTillgång till ett flertal upplysta motionsspår
 • doneFri tillgång till utomhusgym
 • doneGratis Wifi

Möjliga tillval

 • doneExtranätter, paketet kompletteras lätt med en eller två dagar
 • doneEnkelrumstillägg
 • doneTvårätters middag på hotellet
 • doneLunchpaket
 • doneHyrcykel (modell med 21 växlar)
 • doneVedeldad bastu och badtunna utomhus

Utmed Jungfrukusten i Gästrikland finns många vackra platser att besöka i en miljö som präglas av skog, hav och ett varierat kulturlandskap. Utgångspunkten för det här cykelpaketet är Hedenstugan B&B Hotell som ligger i ett skogsområde med frisk luft och rogivande tystnad. Cyklingen tar dig ut mot den yttersta kustlinjens skärgård. Du passerar gamla fiskelägen och artrika naturreservat där tallskogen har uppnått en aktningsvärd ålder. Det finns många platser där du kan stanna till och njuta av natur och vackra vyer.  

I det natursköna nordöstra hörnet av Gästrikland erbjuder Hamrånge en intressant historisk miljö att lära känna på djupet. Hedenstugan B&B Hotell är beläget i ett skogsområde med naturreservat, men havet är inte långt borta. Hotellet är personligt utformat och har egen restaurang och bar. Alla rum har eget badrum med dusch, toalett och wifi. På sommarmånaderna är trakten kring Hedenstugan ett sommarparadis med sandstrand vid Totrabadet och havsbad vid Norrsundet. Övrig tid på året inbjuder den orörda stenkusten till lugn reflektion. Skogens alla färgskiftningar är ett konstverk i sig. Längs med Jungfrukusten kan du besöka genuina fiskemiljöer med en unik historia.

Ur Margareta och Yngve Terenius uppsats i etnologi vid Uppsala Universitet 1976: ”Vi for den slingrande skogsvägen fram till Gåsholma. Vi fann ett litet fiskeläge med stugor, sjöbodar och gistvallar på såväl fastland som öar, vilka voro förbundna med broar som ett litet Venedig i miniatyr. Där utanför utbredde sig det stora, vida, öppna havet. Vi såg, betogs och blev kvar”

Tips! Du som har egen cykel kan komma tidigt, parkera gratis på hotellets parkering och ge dig ut på en heldagstur. Hotellet är redo för incheckning från klockan 16.00. Om du vill hyra cykel hämtar du den vid incheckning. Ät middag på hotellet eller boka bord på gemytliga Bergmans Fisk.


Jungfrukusten består av en kuststräcka i Gävleborgs län som sträcker sig från Ragvaldsnäs i norra Hälsingland till Furuvik i södra Gästrikland. Längs kusten finns en storslagen skärgård, som är uppsplittrad i en mängd öar, holmar, skär och havsvikar. Många av dagens fiskelägen längs Jungfrukusten anlades under 1500- och 1600-talen som så kallade Gävlebohamnar. Fiskare från Gävle hade ensamrätt till allt strömmingsfiske längs norrlandskusten vid den tiden. Fiskelägena bildade egna små samhällen och hade ofta ett kapell för gudstjänster.

Dag 1

En kvällstur ut mot Norrsundet

bergmans fisk vid norrsundet2

När du kommer till Hedenstugan B&B Hotell på eftermiddagen och har checkat in kan du ta en liten cykeltur i grannskapet. Vi föreslår att du cyklar österut mot de natursköna omgivningarna kring Norrsundet. Nere på udden vid Saltharsfjärden hittar du Bergmans Fisk, en utmärkt fiskrestaurang där du kan välja att äta middag. Restaurangen ligger precis intill vattnet med en underbar havsutsikt (obs vi rekommenderar dig att boka bord i förväg). Du kan också ta en öl på Hedenstugan B&B Hotell när du kommer hem för att göra kväll.

Natten tillbringar du i ett trevligt rum med personlig prägel på Hedenstugan B&B Hotell. Njut av tystnaden och den friska luften.

Hedenstugan B&B Hotell, Bergby
ca 6 km
Dag 2

Expedition genom skogen mot havet

Cykla Hedenstugan Gästrikland2

Börja dagen med en näringsrik frukost på hotellet. Nu väntar en cykeldag med omväxlande scenerier och historiska miljöer. Börja med att cykla till naturreservatet Hådells gammelskog. Här kan du gå in i den speciella Lössenkojan som är en kopia av en gammal skogskoja som användes av gamla tiders skogsarbetare. Fortsätt i nordostlig riktning mot havskusten och det lilla fiskeläget Gåsholma. Här finns ett charmerande sommarkafé och massor av vacker utsikt. Strax söder om Gåsholma finns naturreservatet Skämningsön som ligger på en halvö. Här sträcker sig stora klapperstensfält mot norr och det finns grillplats med vindskydd. På vägen tillbaka rekommenderas ett besök i det urgamla fiskeläget Axmarby. Mycket tyder på att platsen varit bebodd sedan vikingatiden.

Cykla tillbaka till Hedenstugan där du kan ta igen dig på rummet en stund, duscha och byta om inför kvällen. Vill du väljer du till en tvårätters middag. Kanske avslutar du kvällen med ett glas vin eller en öl i baren. Du har många sinnesintryck att drömma om under natten.

Hedenstugan B&B Hotell, Bergby
Frukost
ca 33 km
Dag 3

En sista sväng i trakten och hemresa

Efter ytterligare en god natts sömn och den sköna känslan av cykling i kroppen äter du frukost på Hedenstugan. Det finns tid för en liten sväng i omgivningarna om du känner för det. Annars är det dags att checka ut och åka hem med många fina cykelminnen från skog och hav i nordöstra Gästrikland.

Frukost

Aktuella avbeställningskostnader:
- fri avbokning fram till 2 dagar före startdatum.
- 2 dagar före startdatum, 100 % av paketets totalpris.

*) Särskilda regler gäller vid bokning av fler än 3 rum/6 personer.

3 Omdömen

star_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_outline
Helhetsintryckstar_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_half
Värde för pengarnastar_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_outline
Bemötande och servicestar_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_rate
Boendestar_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_half
Matupplevelsestar_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_half
Cykelupplevelsestar_ratestar_ratestar_ratestar_outlinestar_outline
star_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_outline
juli 2021
Lite för dåliga vägar i skogen,men ändock en bra cykling. Trodde däremot att det skulle vara mer hav.
Tommy Ä.
star_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_half
juli 2021
Fint charmigt hotell med personlig familjär känsla
Johan N.
star_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_outline
juli 2021
Våra semesterdagar vi Jungfrukusten var jättefina! Värden vid Hedenstugan var hjälpfull och hade bra förslag på turer. Boendet jättebra och frukosten helt ok med tanke på den lilla mängd gäster som var!
Anna T.