Cykla i världsarvet Södra Ölands odlingslandskap
Cykling: 175 km med start i Mörbylånga, Öland
8 000 kr/pers (4 nätter)
sell
Pris
8 000 kr/pers
hotel
Boende
4 nätter
directions_bike
Cykling
175 km

Allt detta ingår

 • doneEn natt på Hotell Magasin 1 (del i dubbelrum)
 • doneTvå nätter på Gammalsbygårdens Gästgiveri (del i dubbelrum)
 • doneEn natt på Hotell Skansen (del i dubbelrum)
 • done4 x frukost
 • done4 x lunchpaket (plockas från frukostbuffén)
 • done4 x trerätters-middagar (exkl dryck)
 • doneBagagetransport mellan hotellen
 • doneHyrcykel under fyra dagar. Välj mellan el-, touring-, tandem- eller 3-växlad standardcykel
 • doneCykelhjälm, cykelväska, liten kaffetermos, liten kylväska med kylklamp
 • doneAssistans om något oväntat skulle drabba dig eller cykeln
 • doneDigital cykelkarta (gpx-fil)

Möjliga tillval

 • doneExtranätter, paketet kompletteras lätt med en eller två dagar
 • doneEnkelrumstillägg: 1 200 kr
 • doneUppgradera till eldriven parcykel: 2 500 kr (ni sitter bredvid varandra)

På solens och vindarnas ö, Öland, öppnar sig en värld av äventyr för cyklister! Naturen är inte bara slående vacker utan också fylld av historia och lokalt hantverk. Du kan utforska gamla fiskehamnar, charmiga gårdsbutiker och beundra de öppna vyerna som omger dig. Med noga utvalda hotell och upplevelser kan du uppleva södra Ölands varierande landskap på cykel.

UNESCO har utsett Öland till ett världsarv som med sin unika kalkstensformationer och speciella flora och fauna skiljer sig från resten av Sverige. Här finns allt från det karga Stora Alvaret till de bördiga odlingsmarkerna, strandängarna som betats sedan urminnes tider och de pittoreska radbyarna som står oförändrade genom årens lopp. Det här är ett 5 dagars cykelpaket på södra Öland med bra cyklar, mat och boende på några av södra Ölands bästa hotell.

Cykelturen går mestadels på asfalterade cykelvägar och landsvägar. Sammanlagt 10 km går på grusväg. När det inte är högsäsong är trafiken lågintensiv men du får räkna med att bitvis samsas om vägbanan med både traktorer, husbilar, kor och får.

Dag 1 - Ankomst till Öland och Mörbylånga

hotelHotell Magasin 1, Mörbylånga
restaurantMiddag
Oland-Morbylanga-Cykla2-UpZoneStudios-sweden-by-bike

Välkommen till Hotell Magasin 1 i Mörbylånga, där incheckning kan ske från kl 14:00. Om du anländer tidigt kan du strosa runt i Mörbylångas mysiga kvarter, ta ett dopp eller njuta av nybakade bullar och kakor hos Café Söderbönor. Det finns också möjlighet att mjuka upp kroppen inför morgondagens cykeltur i hotellets nybyggda relax med bastu, sittgrupper för vila och bubbelpool utomhus. Kan bokas på plats i receptionen eller meddelas till hotellet i förväg. En 3-rätters middag med lokala råvaror serveras från kl 17:00.

Du hämtar ut din cykel på Ölands Cykeluthyrning som ligger precis bredvid hotellet. De anpassar modell och korrigerar inställningar efter dina önskemål och informerar om cykelturen.

Dag 2 - Charmiga badplatser och Stora Alvarets mäktiga landskap

hotelGammalsbygårdens Gästgiveri, Degerhamn
restaurantFrukost, lunchpaket, middag
Ca 40 km
oland-morbylangaleden-alexanderhall-sweden-by-bike

Efter frukost cyklar du söderut på småvägar längs med vattnet till Kastlösa. Här viker du av åt öster och cyklar på den gamla banvallen tvärs över stora Alvaret tills du möts av den magnifika utsikten över Östersjön. Passa på att ta ett dopp vid det charmiga Sebybadet.

Ytterligare en mil söderut hittar du genuina Gammalsbygårdens Gästgiveri där en vällagad 3-rätters middag och sköna sängar väntar. Den som uppskattar viner bör ta tillfället i akt att njuta av något gott från vinkällaren. Detta ingår dock inte i paketet.

Dag 3 - Ölands södra udde, fornborgar från järnåldern och Sveriges högsta fyr

hotelGammalsbygårdens Gästgiveri, Degerhamn
restaurantFrukost, lunchpaket och middag
Ca 45 km
ölands-södra-udde-cykelpaket-sweden-by-bike

På den sydligaste delen av Öland finns mycket att upptäcka. Idag kan du välja själv vart energin och upptäckarlusten tar dig. Besök den berömda Eketorps Borg eller den magiska Södra Udden med sina stora betesängar för får, kor och hjortar. Där finns även en av Europas bästa fågellokaler och Sveriges högsta fyr, Långe Jan. Trots trötta cykelben är de 198 trappstegen upp i fyren väl värda utsikten runt Ölands sydligaste spets!

I Grönhögen hittar du ett charmigt litet samhälle med både golfbana, ICA-butik, café och restaurang. Ta ett dopp i det djupa, turkosa kalkstensbrottet om du vågar. Återvänd till Gammalsbygården för ytterligare en god natts sömn och en välsmakande trerätters middag.

Dag 4 - Cykla på östra sidan i historiens spår

hotelHotell Skansen, Färjestaden
restaurantFrukost, lunchpaket, middag
Ca 60 km
oland-cykel-kapelludden-eriksolie-sweden-by-bike

Idag cyklar du längs med kusten på östra Öland och passerar Naturbutiken i Stenåsa som har Sveriges största sortiment av kikare och andra naturrelaterade produkter. Det finns också möjlighet att göra en avstickare till den berömda Sandby Borg där en brutal massaker utspelade sig för ca 1 500 år sedan. Här kan du lära dig mer om borgens historia. På Gårby café och lanthandel kan du ta en välbehövlig paus och avnjuta en riktig god fika.

Därefter följer du slingrande småvägar genom Mittlandsskogen, som är en av Europas största sammanhängande lövskogar. I skogsbrynet hittar du forskningsstationen Station Linné, världsberömda för sin forskning om framför allt insekter. Den fjärde natten sover du på Hotell Skansen i Färjestaden och äter en 3-rätters middag. Missa inte en kvällspromenad i hamnen med utsikt över Ölandsbron i solnedgången.

Dag 5 - Vickleby naturreservat och Sveriges vackraste bygata

restaurantFrukost och lunchpaket
Ca 30 km
capellagården-öland-cykelsemester-ölands-cykeluthyrning-sweden-by-bike

Från Färjestaden till Mörbylånga finns en fin cykelväg. Passa på att beundra en av Sveriges mest berömda runstenar, Karlevi-stenen. Det finns möjlighet att ta småvägarna genom det vackra Vickleby naturreservat och Beijershamn med sin fina fågellokal.

Vickleby där den berömda hantverksskolan Capellagården och ”Sveriges vackraste bygata” finns är väl värd en omväg. Cyklarna lämnas tillbaka senast kl 18:30 hos Ölands Cykeluthyrning i Mörbylånga.

Betalning sker i förväg via faktura från arrangören av cykelpaketet.

Vid avbokning senast 2 dagar innan startdatum får du tillbaka 90 % av priset. Vid avbokning närmare inpå görs ingen återbetalning.