Astrid Lindgrens Småland
Cykling: 70 km med start i Vimmerby, Småland
1 600 kr/pers (1 natt)
sell
Pris
1 600 kr/pers
hotel
Boende
1 natt
directions_bike
Cykling
70 km

Allt detta ingår

  • doneEn natt i dubbelrum
  • done1 x frukost
  • done1 x tvårätters middag (exkl dryck)
  • doneFärdbeskrivning & karta
  • doneCykel kan förvaras i låst utrymme

Möjliga tillval

  • doneExtranätter, paketet kompletteras lätt med en eller två dagar
  • doneEnkelrumstillägg
  • doneMinisvit kan bokas mot ett extra tillägg
  • doneHyrcykel inkl hjälm (herr/dam/barn)
  • doneMöjlighet att ta med husdjur mot ett extra tillägg

Skogen öppnar sig och ängarna tar vid ner mot sjön Gissen, i den här idyllen söder om Vimmerby ligger Fredensborgs Herrgård. Den ståtliga ljusgula träbyggnaden från 1875 utstrålar äkta charm. Här njuter du en herrgårdssemester med naturnära boende, vackra solnedgångar och god mat – allt i en underbar miljö.

Fredensborgs Herrgård ligger naturskönt en mil söder om centrala Vimmerby, mitt på det småländska bondlandet. Alla rum har dusch, wc, tv och wifi, med utsikt mot sjön, herrgårdsparken eller den vackra naturen. Familjerum för fyra personer finns, liksom två minisviter. Alla gäster har självklart tillgång till hotellets gemensamma utrymmen, herrgårdsparken och sjön, samt till aktiviteterna på herrgården. Det finns möjlighet till bland annat minigolf, padel, tennis, dart och biljard. På sommaren erbjuds lekrum för barn. Det finns möjlighet att ta med husdjur mot ett extra tillägg. Det är dock ett begränsat antal av denna rumstyp och eventuella husdjur måste därför alltid meddelas god tid i förväg.

Herrgården är omgiven av en av Smålands finaste golfbanor: Tobo Golfbana. Du har bara 100 meter från frukostbordet till första tee.

Restaurangen serverar här – och närproducerad mat med de bästa råvarorna från lokala producenter och odlare. Vad sägs om kräftor från den egna sjö Gissen, de kan du faktiskt få prova på att fiska upp själv. Dagsfärsk svamp och bär kommer direkt från skogen till teamet i köket. Några hundra meter från herrgården hämtas färska ägg hos Björkhyddans ägg, mejeriprodukterna kommer från lokala gårdsmejerier… Ja, listan är lång på de duktiga lokala leverantörerna. Under högsäsong serveras en barnbuffé med 2-3 rätter av barnens favoriter. Personalen i köket på herrgården brinner för det de gör – det märks verkligen på den goda maten!

Dag 1 - Bullerbyn, Mariannelund och Katthult

hotelFredensborgs Herrgård
restaurantMiddag
40 km

I trakterna runt Vimmerby finns miljöerna där Astrids Lindgrens sagor blev film. Något du inte får missa är den idylliska byn Sevedstorp, som blev sagans Bullerbyn. Här växte Astrids pappa upp, och de tre idylliska gårdarna står kvar än idag. Därefter fortsätter cykelturen mot Mariannelund med karamellkokeri och Barnfilmbyn.

Du cyklar vidare mot Katthult, och vi rekommenderar att du stannar till vid Runkesten, ansedd som jordens största flyttblock som kan sättas i vaggning. En folksägen berättar att det var jättekvinnan Kåra, som i ilskan över att blivit störd av kyrkklockorna kastade en sten från "Harekulla höjd" i grannsocknen mot Rumskulla kyrka. Enligt sägnen skall Kåra en gång komma tillbaka och förgöra den som välter stenen från sin plats...

På gården Katthult som är det sista besöksmålet för dagen har inte mycket ändrats sedan Emil härjade runt, och i närheten ligger Lönneberga. På Fredensborgs Herrgård väntar en härlig trerätters middag, och du kanske hinner med en tur till Gisseskalle innan middagen, ett utsiktsberg med vidunderlig utsikt över sjön Gissen och det småländska landskapet.

Dag 2 - Pippi, Emil och Astrid Lindgrens Näs

restaurantFrukost
30 km

Efter en härlig frukost beger du dig mot Vimmerby. På vägen passerar du Visans skepp, en vackert belägen skeppssättning med 40 visor inblästrade i stenarna. I hela området runt VImmerby ser du tydliga spår av den kända författarinnan. Uppväxten var en stor inspirationskälla för Astrid Lindgren. På gården Näs står hennes barndomshem och sockerdricksträdet kvar precis som då. Paviljongen intill rymmer utställningar, butik och restaurang.

Ett måste är förstås Astrid Lindgrens Värld. I den fantastiska temaparken möter du Emil, Pippi, Madicken och de andra favoriterna från sagorna. Astrid Lindgrens Värld är egentligen inte en utan många världar samlade på ett ställe. Under en vandring runtom i parken passerar du välkända platser som Körsbärsdalen och inte långt därifrån, men i en helt annan värld, ligger Mattisborgen. Fortsätt en bit till och vips, där är Villa Villekulla. Dessförinnan har du säkert stannat till vid Karlssons tak och i Katthult.

Att besöka temaparken är en heldagsupplevelse i sig, men du kanske väljer att stanna en extra natt? För vem har inte drömt om att få klättra omkring i Mattisborgen eller hoppa ombord på Hoppetossa, pappa Efraim Långstrumps skuta...?

Cykelpaketet betalas direkt till arrangören.

Fri avbokning fram till 3 dagar före ankomst med undantag för 1000 kr i administrativ återbetalningsavgift vid en eventuell förskottsbetalning. Därefter debiteras hela beloppet

1 Omdöme

Helhetsintryck
Värde för pengarna
Bemötande och service
Boende
Matupplevelse
Cykelupplevelse
juli 2023, Eva Elisabet J.
Saknade tips på bra cykelvägar och kartor. Fick leta oss fram med en app på mobilen. På den ena cykeln släppte både styret och sadeln, så vi fick be om hjälp utefter vägen. Annars vackert landskap och fint boende, god mat.
Svar från arrangören
"Tack för er feedback! Vad roligt att höra att ni trivdes på vårt hotell. Vi tar med oss att det behövs en uppdatering av cykelvägar och tillhörande kartor till nästa gång. Ni är varmt välkomna tillbaka. Med vänliga hälsningar, receptionen."