Cykelturen börjar vid Turistbyrån på Kopparbergsgatan i centrala Västerås, och det här är en tur för dig som tycker om att cykla några mil. Enligt den rutt vi beskriver är det cirka 30 kilometer enkel väg till målet. Med andra ord en bra cykeltur fram och tillbaka över dagen. Du kan även fortsätta på Mälardalsleden till exempelvis Köping eller Eskilstuna. Här kan du läsa mer om Strömsholms slott – ett av de kungliga slotten i Sverige.

Augusti månad ut kan du vanligtvis gå på visning i slottet och senare på säsongen kan du äta matsäck i slottsparken och beundra den omkringliggande trakten med sina ekar och vackra hassellundar.

En van cyklist har inga problem att cykla tillbaka till Västerås efter en titt på Strömsholms slott. Kanske efter en bit av egen matsäck eller ett besök på Marketenteriet eller något av de andra matställena i Strömsholm.

 • 1

  Centrala Västerås

  Cykla i Västerås

  Det finns flera bra sätt att cykla söderut ner mot vattnet i cykelstaden Västerås. Om du börjar cykelturen vid Turistbyrån på Kopparbergsgatan i centrum kan du ta Koppargatan söderut mot Vasaparken. Cykla in en liten bit i parken och ta dig via cykelbanorna i riktning mot Svartån. Ta sedan cykelbanan som går utmed Hamngatan söderut (över Södra Ringvägen), åk över lilla Strandbron, ta höger och fortsätt i sydväst utmed Sjöhagsvägen.

 • 2

  Mot Barkarö Kyrka

  Du följer sedan Mälardalsleden på Sjöhagsvägen och efter cirka 4 kilometer tar du vänster (söderut) på Johannisbergsvägen och fortsätter cykla på cykelbanan med vattnet på din vänstra sida. Du passerar Enhagen-Ekbacken på din vänstra sida och efter drygt 8 kilometer håller du utkik efter den röda Mälardalsledsskylten och tar av höger (österut) mot Barkarö kyrka (det står att det är 2 km på den blå vägskylten).

 • 3

  Förbi Frändesta och Tibble

  Fortsätt cykla mot Askö, passera Naturskolans hus på vänster sida och passera. När du svänger norrut mot Näsby och Dingtuna cyklar du en bit på en något större väg. Cykla förbi Frändesta och vidare genom Tibble.

 • 4

  Framme: Strömsholms slott

  Strömsholms slott

  Fortsätt förbi Löpdal. Passera försiktigt över väg 56 och följ Mälardalsleden sydväst på Slottsvägen fram till Strömsholms slott.

Några praktiska tips

Det här är en cykeltur på cirka 30 kilometer i en riktning. Cyklar du i rask takt kanske det tar ungefär 1,5 timme. Om du vill ta några pauser på vägen tar det uppskattningsvis cirka 2,5 timme. Landskapet är ganska flackt så det är ingen backig cykeltur. Trafiken är inte intensiv, men bitvis delar du vägen med bilar som kör i 70 kilometer i timmen och det är inte så mycket vägren. Barn under 12 år ska inte cykla den här vägen. Vi rekommenderar alltid att du använder cykelhjälm.

En van cyklist har inga problem att cykla tillbaka till Västerås efter en titt på Strömsholms slott. Kanske efter en bit av egen matsäck eller ett besök på Marketenteriet eller något av de andra matställena i Strömsholm.

Visa alla cykelturer