Västerås är en lummig, cykelvänlig stad med många sevärdheter i omgivningarna. Den här trevliga cykelturen tar dig till Tidö slott från första hälften av 1600-talet. Här hittar du bland annat Tidö Slott Cykelmuseum. Det pampiga slottet fungerar fortfarande som privatbostad men är öppet för allmänheten. Det finns även ett värdshus som är väl värt ett besök.

Målet för cykelturen är praktfulla Tidö slott. Den som lät uppföra den nuvarande slottsbyggnaden redan på 1620-talet var en av de stora i den svenska historien. Axel Oxenstierna var rikskansler och med sin stora duglighet som politiker och administratör en viktig anledning till att Sverige blev en stormakt. Hans paradvåning finns kvar i utmärkt skick och familjen Oxenstierna ägde slottet i två århundraden. Helt klart är att slottets ägare trivs på platsen. Idag är det familjen von Schinkel som äger slottet och det har man gjort ända sedan 1890.

Det var den fransksvenske arkitekten Simon de la Vallée som ritade slottet tillsammans med Nicodemus Tessin den äldre (båda två fick söner som också blev framgångsrika arkitekter). Stilen är holländsk renässansstil. Sannolikt är Tidö slott det allra bäst bevarade slottet från stormaktstiden. Borggården är en lika charmerande som imponerande syn, liksom skulpturerna i parken. På Tidö sägs en liten pojke vid namn Dificius Dhona spöka. Han ska ha gått vilse i de underjordiska gångarna som sägs finnas under slottet, och svalt därför ihjäl. Hans vålnad söker än idag efter utgången…

Runt slottet växer vacker ädelskog, ängar och äppellundar. Intill slottet finns Axel Oxenstiernas månghundraåriga ek. Det har en omkrets på cirka 7 meter och har visat sig ha ett flertal utrotningshotade insekter som inneboende. I hjorthägnet finns det kron- och dovhjort. Under sommaren finns det får i hagarna nära slottet.

Cykelturen går inte långt ifrån naturreservatet Asköviken-Tidö som ligger vid Mälarens norra strand. Området är mycket varierat med öppna strandängar, hagmarker och ädellövskog. Asköviken är en av Sveriges klassiska fågellokaler och hela området är kulturhistoriskt intressant med flera lantgårdar och torp.

 • 1

  Tidö slott

  Du cyklar från centrala Västerås mot Tidö slott, sannolikt det allra bäst bevarade slottet från stormaktstiden. Borggården är en lika charmerande som imponerande syn, liksom skulpturerna i parken. På Tidö sägs en liten pojke vid namn Dificius Dhona spöka. Han ska ha gått vilse i de underjordiska gångarna som sägs finnas under slottet, och svalt därför ihjäl. Hans vålnad söker än idag efter utgången…

 • 2

  Västerås

  Tillbaks i Västerås finns mycket att upptäcka. På Stora Torget står stadens mest kända staty Aseaströmmen, perfekt för en selfie. I Västerås domkyrka möts du av historiens vingslag och spår av en tusenårig historia. En cykelutflykt till Björnön är också att rekommendera, här finns mysigt bad, servering och utmärkta MTB-leder.

Några praktiska tips

Det här är en cykeltur på cirka 23 kilometer i en riktning. Du cyklar både på cykelbana (till Gränsta) och vägar som du delar med bilar, så det gäller att ha normal uppsikt. Vi rekommenderar därför inte cykelturen för en barnfamilj.

Cykla Koppargatan söderut mot Vasaparken.
Cykla in en liten bit i Vasaparken och ta dig via cykelbanorna i riktning mot Svartån.
Ta cykelbanan som går utmed Hamngatan söderut (över Södra Ringvägen)
Åk över lilla Strandbron, ta höger och fortsätt i sydväst utmed Sjöhagsvägen
Cykla Sjöhagsvägen och följ Mälardalsleden
Efter cirka 4 kilometer, ta vänster (söder) på Johannisbergsvägen (du har vattnet på vänster sida).
Passera Enhagen-Ekbacken på din vänstra sida
Efter drygt 8 kilometer håller du utkik efter den röda Mälardalsledsskylten och tar av höger (österut) mot Barkarö kyrka (det står att det är 2 km på den blå vägskylten).
Fortsätt cykla mot Askö, passera Naturskolans hus på vänster sida.
Ta av söderut mot Lövsta (här är det något mer biltrafik, håll uppsikt)
Sväng vänster (öster) följ skyltarna ner mot Tidö (3 km) och Tidö slott.

Se och uppleva

 • local_seeAnundshög, Sveriges största gravhög
 • local_seeBjörnön - MTB-cykling, höghöjdbana och kajakuthyrning
 • local_seeKarlsgatan 2, ett hus två muséer
 • local_seeKokpunkten - Actionbad
 • local_seeSkultuna Messingsbruk
 • local_seeStrosa runt i Vallby Friluftsmuseum
 • local_seeVästerås domkyrka - "värt en resa"
Visa fler cykelturer