Stockholm är landets största stad. Här finns sevärdheter som Vasamuseet, Stockholms slott, friluftsmuseet Skansen, nöjesparken Gröna Lund och stadsdelen Gamla Stan där många av byggnaderna är från medeltiden. Stockholm är även vattenspeglarnas och grönskans stad med sina öar, många broar och parker. 

Alldeles i stadens närhet finns den fantastiska skärgården dit man kan ta sig med charmiga skärgårdsbåtar från centrala Stockholm. Staden satsar på att utveckla sitt cykelnät och det finns många attraktioner som passar utmärkt att ta sig till på cykel. Läget mellan Mälaren och Östersjön är det som ligger bakom Stockholms stora betydelse för Sverige genom århundradena. Där slottet ligger idag fanns mot slutet av 1200-talet en stark borg som gav skydd och gjorde att Stockholm kunde växa till en av Nordens viktigaste handelsstäder. Staden firade 750-årsjubileum 2002 och den som brukar få äran som grundare var den handlingskraftige jarlen Birger Magnusson, eller Birger Jarl, som han brukar kallas. En jarl var en ämbetsman av i regel adlig familj som styrde över ett stort område eller verkade som kungens närmaste man.

Ett fint exempel på stadens grönska är Nationalstadsparken som sträcker sig över Stockholm, Solna och Lidingö. Den omfattar bland annat Djurgården och Fjäderholmarna, är världens första nationalstadspark och har en yta på cirka 27 kvadratmeter.

Cykelkartor

  • Cykelkarta 28 Södra Roslagen Stockholm omslag

    Cykelkarta Södra Roslagen / Stockholm

    175 kr
    Lägg till i varukorg

Närliggande cykelleder