Runstenarna, som är vanligare i Uppland än i något annat svenskt landskap, härstammar huvudsakligen från 1000-talet. Håbo kommun ligger mitt emellan Birka och Gamla Uppsala. Cykelturen är framtagen i samarbete med Bålsta Cykelklubb. Du cyklar i blandtrafik och delar vägen med bilar, vilket kräver normal uppmärksamhet. Vi rekommenderar inte cykelturen för en barnfamilj.

 • 1

  Bålsta Centrum

  Bålsta Centrum

  en modern tätort

  Cykelturen startar vid Bålsta Centrum. Hit kan du åka pendeltåg från Stockholm, och ta med cykeln ombord (ej i rusningstrafik). Du börjar att cykla norrut utmed gamla Enköpingsvägen och över motorvägen.

 • 2

  Grans Gård

  med lämningar från förhistorisk tid

  Du cyklar parallellt med Lilla Ullfjärden, en av Mälarens djupaste fjärdar (ca 50 meter). Det klara och kalkrika vattnet ger en unik djur- och växtmiljö. Vad sägs om fyra arter av ishavskräftor, vilka är kvarlevor ända från istiden. Innanför strandlinjen löper den barrskogsklädda rullstensåsen Granåsen. Efter raksträckan ser du Grans Gård med stor lada till vänster och gården till höger.

 • 3

  Yttergrans kyrka

  muralmålningar av Albertus Pictor

  Du cyklar vidare och uppe på åsen ligger Yttergrans kyrka, Sveriges minsta stenkyrka uppförd på 1100-talet. Inne i kyrkan finns vackra muralmålningar utförda på 1480-talet av den berömda kyrkomålaren Albertus Pictor. Här gjorde stortjuven Lasse-Maja en av sina kupper och stal kyrksilvret. Den uppborrade kyrkporten är bevarad och står uppställd vid klockstapeln.

 • 4

  Ekillabadet

  en klassiker för sol och bad

  Stanna gärna till vid Ekillabadet - en klassiker för sol och bad, men även basen för många friluftsaktiviteter. Den stora sandstranden vid Ekillaåsens naturreservat har varit populärt i decennier. Här finns mat, fika och glass att köpa under sommarmånaderna. Du cyklar sedan vidare och efter några svängar kan du till höger se resterna av ett jättelikt sandtag.

 • 5

  Ingvarsstenen

  Ingvarsstenen Håbo2

  från ett katastrofalt vikingatåg

  Nu cyklar du svagt uppför men sedan kommer "Pungpinabacken" med en brant U-sväng höger i slutet av backen. Efter några svängar är du framme vid den berömda Ingvarsstenen vid Varpsund, en runsten rest till minne av Ingvar den Vittfarne som reste i öster men aldrig kom tillbaka. Det var ett katastrofalt vikingatåg (år 1036-1041) och nästan ingen kom hem levande efter den resan.

 • 6

  Draget

  sagolikt vacker knutpunkt

  Du cyklar över bron här sjöfarare från Sigtuna fick dra båtarna en bit för att komma ut i Mälaren vid Kalmarsand. Draget och Ullfjärdarna var vikingarnas huvudled när de färdades med båt. Här fanns en av de viktiga inseglingslederna mot Uppsala, som genom landhöjningen blev ett näs där man under lång tid istället övergick till att dra båtarna för att komma fram (därav namnet Draget).

 • 7

  Rölunda Gård

  med fem kungshögar

  Du cyklar vidare och på höger sida ser du en stor anläggning för granplantor. Fortsätt upp till Rölunda Gård med gårdsförsäljning. Från vägen kan du se några av de fem gravhögar som hittats i området. Här finns även flera runstenar.

 • 8

  Hästkampstenen

  bildsten vid Häggeby kyrka

  Efter en svag uppförsbacke svänger du till vänster ner mot Häggeby kyrka med anor från 1200-talet. Här finns den märkliga Häggebystenen, eller snarare en kopia av bilstenen från 600-talet (originalet finns på Historiska museet i Stockholm).

 • 9

  Håtuna kyrka

  med anor från 1200-talet

  Men vi ska vidare. Runt kyrkan, förbi hästhagarna ner till vägkorset och till höger. Vägen upp till Stoppet där du svänger vänster. Raka vägen förbi avfarten till Sigtuna och efter 300 meter sväng vänster till Håtuna kyrka.

 • 10

  Håtunaleken

  slutade med blodbad i Nyköping

  Bakom kyrkan låg på 1200-talet Håtuna Kungsgård. Här bodde Kung Birger. År 1306 utspelades den så kallade "Håtunaleken" när kung Birgers yngre bröder Erik och Waldemar lyckades fängsla honom och förde honom till Nyköpings Hus. Han hämnades senare vid det som kallades Nyköpings Gästabud.

 • 11

  Tillbaks till Bålsta

  Åbergs Museum_Bild till cykeltur2

  med Åbergs Museum

  Och nu har du bara knappt 9 kilometer tillbaks till Bålsta. På torget står Stig-Helmer, huvudpersonen i filmen Sällskapsresan, staty. Lasse Åberg bor nämligen i Bålsta och det är här du hittar Åbergs Museum som visar serieinfluerad popkonst, svenska och internationella serieoriginal samt en av världens bästa samlingar av gamla Disney-föremål.

Visa alla cykelturer