Den här cykelleden har genomgått en särskild certifiering av Trafikverket som intygar att leden är av hög kvalitet, har tydlig skyltning och är trafiksäker. Det finns dessutom ett brett utbud av upplevelser och service längs leden. verified
directions_car
Lågt trafikerad bilväg.
162 m uppför.
chat_bubble_outline
Sydostleden är markerad med röda skyltar längs vägen (komplettera gärna med egen karta).

I Valje passerar du gränsen mellan Blekinge och Skåne. Här utanför ligger Skånes enda skärgård och i Valje och Edenryd kan du bada. Skräbeån är känd för sitt sik- och havsöringsfiske och vid bron ser du Nymölla kvarn som har anor från 1400-talet.

Gör en dagstur på Banvallsleden och cykla på den gamla järnvägsbanken mellan Sölvesborg och Olofström. Här cyklar du förbi Ivösjön och möjligheten för en kanotupplevelse på vattnet.

Smugglarrundan, en lokal cykelled i Bromölla kommun, ingår som en del av Sydostleden. Hakar du på Smugglarrundan till Bromölla kan du besöka fossilutställningen i Havsdrakarnas hus. Missa inte heller det konstnärsdrivna kulturhuset Ifö Center som ligger i den gamla keramikfabriken mitt i Bromölla.

Framme i mysiga Kristianstad där delar av staden ligger under havsnivån och vallar och vattenpumpar skyddar staden mot översvämning. På pålar mitt ute i vattnet ligger Kristianstads besöksmål nummer ett: Naturum Vattenriket som har blivit utsett till biosfärsområde av UNESCO. Här kan du leta märlor i bäcken, titta på fiskar i akvariet, spana efter djur eller njuta av vyn från panoramafönstret.

Ladda ner GPX-fildownload help_outlined

Anslutande cykelleder