Den här cykelleden har genomgått en särskild certifiering av Trafikverket som intygar att leden är av hög kvalitet, har tydlig skyltning och är trafiksäker. Det finns dessutom ett brett utbud av upplevelser och service längs leden. verified
directions_car
Lågt trafikerad bilväg.
241 m uppför.
chat_bubble_outline
Sydostleden är markerad med röda skyltar längs vägen (komplettera gärna med egen karta).

Mellan Kristianstad och Åhus går Sydostleden genom Kristianstadsslättens skafferi. Här växer knäckebrödsråg, chipspotatis och Absolut Vodka-vete.

Åhus är en av Sveriges bäst bevarade medeltida städer. Smala gränder kantas av pittoreska korsvirkeshus. Visste du att det finns rester av en ringmur i utkanten av staden, en av Sveriges bäst bevarade?

Missa inte Absolute Home där du kan lära dig mer om historien och filosofin bakom Absolut Vodka. Njut av genuin skånsk mat på Åhus Gästgivaregård, lokalt producerad glass (Ottoglass) vid havet och milslånga stränder. Kombinera med äventyr som Upzone, där du klättrar genom hinderbanor uppe mellan träden.

I Friseboda naturreservat cyklar du alldeles intill havet på den markerade cykelleden. I reservatet är du varmt välkommen att njuta av stigarna i strövområdet till fots. Den vackra naturen i strövområdet är skör och stigarna lämpar sig inte för cykling. Från cykelvägen på banvallen vid Maglehem kan du vika av till caféet och unikt kvarnmuseum Blåherremölla med naturskön och kulturhistorisk värdefull omgivning.

Norra porten till Österlen hittar du vid Brösarp, ta gärna tid på dig och stanna en dag extra – här finns mycket att upptäcka! Stig av cykeln och upplev Brösarps backar – både de norra och södra.

Varierade vandringsleder som Österlenleden, Blåvingeleden och Backaleden slingrar sig längs backarna med unik flora och fauna.

Under sommartid erbjuder museijärnvägen Skånska järnvägar en storslagen nostalgiupplevelse – tuffa fram med ett ångtåg på en över 100 år gammal järnväg mellan Brösarps station och S:t Olof.

Ladda ner GPX-fildownload help_outlined

Anslutande cykelleder