Känn doften av skog och kolmila samtidigt som du besöker en av Sveriges bästa livescener! I gränstrakterna mellan Strängnäs, Gnesta och Flen i Södermanland ligger Åkers Bergslag. Naturen är omväxlande med skogar, kullar, sjöar och jordbrukslandskap. Området har fått sin speciella karaktär av den intensiva järnmalmhantering som en gång pågick. Här finns orten Åkers styckebruk och företaget med samma namn som är ett av landets äldsta företag med anor från slutet av 1500-talet.

Pendeltåg Stockholm-Gnesta/Ångfartyg Mariefred-Stockholm. Tider och priser hittar du hos SL och S/S Mariefred 

Den här cykelturen som utgår från Gnesta är en riktig natur- och kulturupplevelse. En speciell sevärdhet är Skottvångs gruva med känsla för hur gruvdrift gick till en gång i tiden. Här finns numera värdshus och en kulturhistorisk oas mitt ute i den vackra sörmländska landsbygden. Här kan du äta gott, lyssna på live-musik, gå på konstrunda, besöka Skottvångs gruvmuséum, besöka Smedjans handelshus, gå på marknad eller vara med när en riktig kolmila tänds.

 • 1

  Ta pendeln från Stockholm

  Stockholm Strandvägen

  Du kan ta pendeltåget från Stockholm till Gnesta (du kan ta med cykeln ombord, men läs mer om vad som gäller på sl.se). Är du sugen på att få något i magen kan du ta en fika i Gnesta.

 • 2

  Gnesta

  Gnesta trappan

  en riktig småstadsidyll

  I det lilla stationssamhället lever och verkar många hantverkare och konstnärer. Det finns flera lokala gårdsbutiker i området att besöka, och små personliga butiker med ett utbud lite utöver det vanliga. Missa inte "Trappgatan", 129 trappsteg inne i Gnesta som förvandlades från fulast till finast...

 • 3

  Skottvångs gruva

  skottvång_ny

  kulturhistorisk oas

  Du börjar börjar din cykling på Näckrosleden i riktning mot det lilla samhället Laxne. Vägen går förbi Södertuna slott, Norrtuna slott och Heby herrgård. När du passerat Laxne tar du av mot Skottvångs gruva. Här arrangeras bland annat musikuppträdanden kvällstid (fredag-lördag) och det finns möjlighet att äta middag på värdshuset.

 • 4

  Kalkbro

  Kalkbro_Anette Lilja

  filmkuliss till Ronja Rövardotter

  Det gamla kalkbrottet i Kalkbro är idag ett naturreservat. Den ravinliknande ingången till brytområdet blev filmkuliss i filmen Ronja Rövardotter (baserad på Astrid Lindgrens roman) när Mattis rider och letar efter Ronja. 

 • 5

  Åkers styckebruk

  Åkers styckebruk_engelska parken

  en fin gammal bruksort

  Cykla sedan till den gamla orten Åkers styckebruk där det finns ett bruksmuseum som är väl värt ett besök. Här kan du lära dig mer om traktens järnbrukstraditioner.

 • 6

  Idylliska Mariefred

  Mariefred trähus

  med kungliga Gripsholms slott

  Nästa anhalt är idylliska Mariefred med sevärdheter som Gripsholms slott och järnväg med ånglok. Här kan du strosa i små gränder med charmiga 1700 och 1800-talshus.

 • 7

  Stockholm

  Cykla i Strängnäs och Mariefred

  med ångbåt från Mariefred

  Sista delen av färden kan du åka med ångfartyget Mariefred till Stockholm kl 16.30 och är du hungrig efter resan äter du ångbåtsbiff ombord. S/S Mariefred avgår kl 16.30 och lägger till i Stockholm kl 20.00.

Några praktiska tips

Skottvångs gruva med värdshuset och sin musikscen är en kulturhistorisk oas mitt ute i den vackra sörmländska landsbygden. Du kan förboka matplats eller lyssnarplats via mail info@skottvangsgrufva.se eller telefon 0158-259 00.

Se och uppleva

 • local_seeSkottvångs gruva
 • local_seeTullgarns slott
Visa fler cykelturer