Den här cykelleden har genomgått en särskild certifiering av Trafikverket som intygar att leden är av hög kvalitet, har tydlig skyltning och är trafiksäker. Det finns dessutom ett brett utbud av upplevelser och service längs leden. verified
directions_car
Lågt trafikerad bilväg.
420 m uppför.
chat_bubble_outline
Sydostleden är markerad med röda skyltar längs vägen (komplettera gärna med egen karta).

Sträckan bjuder på slingrade vägar och härliga vyer i det kuperade välbevarade natur-och kulturlandskapet på Österlen.

Längs leden är 1700-tals barockslottet Christinehof beläget med ekoparken som inbjuder till fler rundvandringar. Strax intill ligger Skånes äldsta kaffestuga, Alunbruket, där du kan avnjuta svensk fika i underbar kulturmiljö. Ett stenkast från leden ligger också Hallamölla vattenfall, med en välbevarad kvarn, är Skånes högsta fall med en sammanlagd fallhöjd på 23 meter.

Högt över Östersjön, med milsvid utsikt, ligger Vitaby kyrka med trappstegsgavel. Granne till kyrkan är Hvitaby kyrkby gårdsmejeri med en liten söt gårdsbutik och Vitaby Blåbär som erbjuder självplock.

Omgivningen är omväxlande och består av vackra odlingslandskap, betesmarker och skogar. Kivik är byn där äpplet står i fokus med Äppelriket, Kiviks musteri och den årliga Äppelmarknaden. Möt odlarna och upplev de olika gårdsbutikerna med lokala råvaror. Upplev det gamla fiskeläget med smakfull blandning av gammal och ny bebyggelse. Pausa på mysiga caféer och restauranger för alla smaker. Vilken blir din favorit?

Linderödsåsens ände Stenshuvud nationalpark reser sig i söder. Stanna och vandra upp till bergets topp!

Strax norr om Baskemölla ligger Tjörnedala strövområde. Den vackra naturen är skör och vandringsleden är inte lämplig för cyklar, så en paus från trampandet och upplev den vackra naturen till fots.

Österlens huvudstad Simrishamn har anor från 1100-talet. Pittoreska pastellfärgade hus med vackert snidade dörrar är typiska för trakten. Upplev stadens museer som skildrar historien och även moderna tider: Österlens Museum, Gösta Werner & havet, Autoseum, Garverimuseet och inte minst Österlen Electric totem. Shoppa i stadens butiker och njut av en smakrik måltid med lokala råvaror på stadens restauranger och caféer. En härlig badstrand hittar du norr om staden samt utomhusbad med tempererat havsvatten.

Ladda ner GPX-fildownload help_outlined

Anslutande cykelleder