Detta är en nationell cykelturismled. Det innebär att cykelleden har genomgått en särskild certifiering som intygar att leden är av hög kvalitet, är trafiksäker och att det finns ett brett utbud av upplevelser och service längs leden. verified
directions_car
Lågt trafikerad bilväg
chat_bubble_outline
Sydkustleden är markerad med röda skyltar längs vägen.

För över tusen år sedan sjösatte vikingarna sina båtar från denna del av Skånes sydkust inför sina resor över haven.

Påbörja din resa i den mysiga staden Ystad och strosa bland de 300 gamla korsvirkeshusen med lummiga trädgårdar och kullerstensgator. I Ystad finns ett av Sveriges bäst bevarade bevarade klosterbyggnader. Njut av örtagården, besök museet eller ta en fika i trädgården. Fortsätt att promenera- men i Wallanders fotspår! Ta del av filmerna och inspelningsplatserna på Ystads turistcenter, här finns även guidade turer för den inbitna Wallander-läsaren. Mellan Ystad och Trelleborg cyklar du förbi mysiga Mossbystrand med kristallklart vatten och de levande fiskelägena Abbekås och Hörte. Längs kusten som är full av uråldriga bronsåldershögar och historiska stendösar.

Med havet som närmaste granne cyklar du förbi Beddingestrand som verkligen lever upp på sommaren! Sveriges sydligaste udde finner du i Smygehuk där fiskrökeriet erbjuder lokala specialiteter. Här finns också butiker, mysiga caféer och en liten fiskehamn. Stanna och ta en vätskepaus och åk sedan vidare mot det gamla fiskeläget Böste och den mysiga hamnen i Gislövs läge. Slutligen anländer du i Sveriges sydligaste stad Trelleborg. Här finns gågata med shopping och restauranger, lummiga parker, palmer och rikligt med offentlig kost. Glöm inte att besöka den rekonstruerade vikingaborgen Trelleborgen, med tillhörande museum och café.

Så använder du gpx-filer.

Ladda ner gpx-fildownload help_outlined

Anslutande cykelleder