Den här cykelleden har genomgått en särskild certifiering av Trafikverket som intygar att leden är av hög kvalitet, har tydlig skyltning och är trafiksäker. Det finns dessutom ett brett utbud av upplevelser och service längs leden. verified
directions_car
Lågt trafikerad bilväg.
chat_bubble_outline
Sydkustleden är markerad med röda skyltar längs vägen.

Mellan de charmiga medeltidsstäderna Simrishamn och Ystad cyklar du genom öppna landskap, förbi åldrade hällristningar och över gyllene rapsfält. Naturen i den här delen av Skåne erbjuder en unik flora, en spännande fauna och något nytt väntar bakom nästan varje krök.

Etappen börjar i Simrishamn- Österlens huvudstad som är en vacker och geniun småstad vid kusten. De gamla husen i pastellfärger ligger på rad längs kullerstensgator. Vackert snidade dörrar är typiska för trakten, liksom de prunkande trädgårdarna som ligger som osynliga oaser bakom höga träplank. På väg mot Ystad kan du välja att besöka det idylliska fiskelägena Brantevik eller Örnahusen med anor från 1800-talet.

På denna etapp står maten i fokus: Skillinge har sin berömda sparris, i Kåseberga röker de sin egna fisk och både Ystad och Simrishamn är fulla med mysiga caféer och restauranger. Kåseberga och Ales stenar är kanske de två mest populära besöksmålen- och inte utan anledning! Ovanför det gamla fiskeläget Kåseberga tronar Sveriges största bevarade fornlämning, Ales stenar. Upplevelsen på åsen, där havet möter himlen är magisk!

Havet och naturen präglar atmosfären på denna etapp. Ta en avstickare till en av Sveriges vackraste stränder, Sandhammaren, som erbjuder långa vita sanddyner och ett rikt djurliv. På vägen till Ystad finns det många möjligheter att ta dig ett salt dopp!

Så anväder du gpx-filer.

Ladda ner GPX-fildownload help_outlined

Anslutande cykelleder