Den fantastiska svenska fjällvärlden är idag tillgänglig för cyklister. Frisk luft, milsvid utsikt över storslagen natur och inspirerande terräng för mountainbike. I södra Härjedalen i Jämtlands län finns en av de verkliga pärlorna i form av Lofsdalen. En liten by med stora möjligheter både när det gäller downhill och ”horisontell” stigcykling på leder. Här hittar barnfamiljen sommaräventyret på Lofsdalen Bike Park och mtb-lederna ger den skicklige cyklisten tillfälle att klättra så att tekniken utmanas och att det känns i låren.

På medeltiden var pilgrimsvandring ett stort fenomen i hela Europa. Det sägs att Lofsdalen fått sitt namn av att pilgrimer på väg till Nidaros i norska Trondheim stämde upp i lovsång till gud när de såg den vackra utsikten över dalgången. Man behöver inte vara religiöst lagd för att känna sig upprymd i det fantastiska landskapet. För cyklister med ett gott öga till mountainbike är Lofsdalen helt enkelt ett litet paradis.

Det stora fjället heter Hovärken. Vintertid används det för utförsåkning och sedan ett antal år finns Lofsdalen Bike Park med leder för liftburen downhillcykling. De passar familjer, nybörjare och medelgoda åkare bäst. Lederna är designade av specialisterna Gravity Lodgic från kanadensiska Whistler och bjuder på långa fina åk. Uppför backarna tar du dig bekvämt och säkert med sexstolslift. Det finns personal på plats för att hjälpa parkens besökare på och av med cyklarna. Ett uppskattat inslag bland de yngre är parkens så kallad pump track. Självklart finns det cykeluthyrning och möjlighet att hyra skyddsutrustning.    

Mountainbike utvecklas hela tiden i Lofsdalen. I Lofsdalen Fjällpark MTB byggs nya leder och på befintliga Stenrutsleden MTB kan man cykla både i skogen och uppe på högfjället. Leden är graderad med blå färg och det bjuds på många fina sevärdheter utmed sträckningen. Den passar bäst för cyklister som har god kondition och bra teknik. Det finns även kortare leder för stigcykling avsedda för barnfamiljer och rikligt med cykelcrossleder på stig, grus och väg.

När det gäller boende finns det mycket att välja på utefter dina preferenser. Fjällstugor av olika storlek och standard. Det finns även camping och affär.

Se och uppleva

  • local_seeBjörnspaning Lofsdalen Bears Den
  • local_seeHögvålen
  • local_seeLillhärjåbygget
  • local_seeLofsdalen Bike Park
  • local_seeMyskoxcentrum

Warning: array_column() expects parameter 1 to be array, string given in /home/swedenb1/public_html/wordpress/wp-content/themes/swedenbybike/includes/components/sbb-bike-maps.php on line 31

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/swedenb1/public_html/wordpress/wp-content/themes/swedenbybike/includes/components/sbb-bike-maps.php on line 32

Närliggande cykelleder