Det finns rockband som lyckas beröra på ett unikt sätt. Ordet ”rockband” täcker liksom inte in vad det handlar om. Kent från Eskilstuna är ett sådant band. När det var avskedskonsert på Globen i Stockholm 2016 marscherade tusentals svartvitklädda fans Götgatan fram till ljudet av trummor.

Den här cykelturen tar dig genom delar av Eskilstuna och Torshälla som varit viktiga för bandet och som har kopplingar till låttexterna. Ett perfekt tillfälle att syresätta kroppen med cykling samtidigt som du tillåter dig att känna dig litet lagom nostalgisk. Underlaget till cykelturen har tagits fram av Destination Eskilstuna genom kulturentreprenören och Kent-kännaren Rocco Gustafsson.

Om du vill stanna en natt i Eskilstuna, kanske äta en god middag och ta en öl på kvällen finns det flera bra alternativ. Cirka 2,5 kilometer från centrum ligger Vilsta Sporthotell med både stugor och hotellrum. I centrala Eskilstuna finns Best Western Plaza Hotel Eskilstuna och en liten bit utanför staden kan du bo på stiliga Sundbyholms slott.

Tips! Passa på att boka en guidad stadsvandring genom Eskilstunas musikhistoria tillsammans med nöjesprofilen Rocco.

Ladda ner gpx-fildownload help_outlined

 • 1

  Balsta musikslott

  Här börjar historien om Kent

  På Balsta Musikslott, som tidigare var ett gammalt sjukhem, börjar historien om Kent. Här hade den första upplagan av bandet, The Coca Cola Kids sin replokal, namnet tog de från mängden colaburkar som fyllde lokalen. I Studio Ambassaden spelade Jones & Giftet in flera demos och i källaren tog Jonas Linell pressbilder på Kent i samband med att Hagnesta Hill släpptes. Självklart spökar det i huset.

 • 2

  Hagnesta Hill

  ”I Hagnesta Hill blinkar tv-ljusen”

  Intill Balsta Musikslott ligger bostadsom¬rådet Hagnestahill, som blev namnet på Kents fjärde skiva, Hagnesta Hill. Skivan släptes 6 december 2009. På skivan ”Tillbaka till sam¬tiden” (2007) sjunger Jocke följande rader från låten ”Ingenting”; I Hagnesta Hill blinkar tv-ljusen. Jag gör vad jag kan. Drömmer mig bort. I Hagnesta Hill, bland de identiska husen. Rycker vi till. Rekla¬men avbryts för sport... Skylten med Hagnestahill har blivt stulen ett otal gånger, en åtråvärd souve¬nir för många Kentfans.

 • 3

  Djurgårdsgrillen

  Favoriträtten finns kvar på menyn

  På Djurgårdsgrillen satt Jocke och Sami och planerade sin kommande karriär. Planen var att de skulle bli sjukt stora. Favoriträtten var lövbit med persiljesmör och mos, den finns fortfarande kvar på menyn.

 • 4

  Replokal I

  Konserthallen Lokomotivet

  På övervåningen i nuvarande Eskilstuna Folkhögskolas lokaler, hade bandet sin första replokal som Kent. Stora delar av industriområdets lokaler stod på den tiden tomma. Intill Folkhögsko¬lans lokaler ligger idag konserthallen Lokomotivet, här gjorde Kent en omtalad klubbspelning våren 2012. Den 5 maj 2016, fick över 2000 personer möjligheten att delta i förhandslyssningen av Kents sista album, ”Då som nu för alltid” på Lokomotivet.

 • 5

  Replokal II

  En lokal med flera funktioner...

  När Jones & Giftet blev utslängda från Balsta Musikslott 1990, fick de en replo¬kal i Sensus lokaler (tidigare TBV). Replokalen funkade också som förfest- och övernatt¬ningslokal. Fråga snällt, så kan personalen peka ut replokalen.

 • 6

  Husen på Äppelstigen

  ”De identiska husen”

  I bostadsområdet Slagsta, på Äppelstigen, bodde familjen Berg. Jockes bror Adam blev kompis med Martin Roos (kompgitarrist i Kent under åren 1992-1995) som bodde på Enebro¬vägen i samma kvarter. Cykla längs Äppelstigen och fundera på om det inte är från det här bostadsområdet som Jocke plockat textraden ”de identiska husen”...

 • 7

  Torshälla I

  Riktargatan 7 i Torshälla

  Sami Sirviö växte upp i Torshälla på Riktar¬gatan 7, alldeles intill ån. Samis mor brukade skrämma honom med att näcken bodde i ån, i hopp om att han inte skulle trilla i. Familjen flyttade sedan till Karlsrogatan.

 • 8

  Torshälla II

  Riktargatan 64B i Torshälla

  Markus Mustonen växte upp i Torshälla, i kvarteret Krusgården, på Riktargatan 64B. Här bodde det många nyinflyttade familjer från Finland varav många jobbade inom metallindu¬strin på Nyby Bruk. Jocke Berg tillbringade sina första år i samma kvarter som Markus. Han bodde på Ringvägen 9D några år innan familjen flyttade till Slagsta. 1980 flyttade familjen Mustonen till Valhalla.

Visa fler cykelturer