power_input
Asfalt och Grus.
directions_car
Lågt trafikerad bilväg.
radio_button_unchecked
Enkel.

Den här cykelturen tar dig ut på Selaön. Ön delas mellan Ytterselö och Överselö socknar och är med sina 95 kvadratmeter Sveriges största insjö-ö. Under vikingatiden var vattenståndet betydligt högre och Selaöns vikingar kunde nå hela den då kända världen med sina fartyg. De stora gravfälten med sina storhögar vittnar om att det var en rik bygd.

Cykelturen är framtagen av den lokala Cykelgruppen som vill främja cykling i Stallarholmen med omnejd. Foto startbild: You Are Here. Övriga foton: Jenny Harrysson.

Ladda ner GPX-fildownload help_outlined

  • 1

    Husby Industrihus

    66.Tegelbruket.PRINT2.Cykelgruppen.LEV.290823.J.HARRYSSON

    Var till slutet av 1970-talet tegelbruk, det sista av öns många tegelbruk. Idag plats för småindustrier och hantverkare och är under utveckling för att rymma fler.

  • 2

    Tuna by

    Gammal bebyggelse som fortfarande är ovanligt väl bibehållen med gårdar liggande bredvid varandra. Här finns bland gårdarna ”Gårdshuset på Selaön” där man bland annat kan boka ”hemma hos middag”.

  • 3

    Eknäs

    YtterseloPaCykel.7.Kor2.080522.J.HARRYSSON

    Här cyklar du genom en lantlig miljö. De vänliga kossorna vill gärna vara med på bild. Vägen mellan Eknäs och Fjällsta är grusväg.

  • 4

    Bålbergets fornborg

    Försvarsanläggning från folkvandringstiden. Namnet kommer av att man tände eldar för att varna för fiender som kom sjövägen. Cirka 300 meters promenad.

  • 5

    Mälsåker bokskog

    64.Malsakerbokskog2.PRINT.Cykelgruppen.LEV.290823.J.HARRYSSON

    Selaöns enda bokskog som planterades i början på 1900-talet. Under sommaren är löven mörkgröna och skapar ett tätt lövverk som ger skugga och svalka. På hösten blir löven vackert gula och röda.

  • 6

    Mälsåker arbetarbostäder

    61.ArbetarbostadMalsaker2.Cykelgruppen.PASIKT.2023.J.HARRYSSON

    Lite varstans på Ytterselö kan man upptäcka tegelhus med samma utformning. De uppfördes i början av 1900-talet av dåvarande ägaren till Mälsåker som arbetarbostäder.

  • 7

    Mälsåker gods

    Skogs och lantbruk. Till godset hör stall och travbana.

  • 8

    Mälsåker slott

    Mälsåker-slott-sjösidan-selaön-stallarholmen-cykeltur-sweden-by-bike_FotoYAH

    Uppfördes under medeltiden och fick sitt nuvarande utseende i slutet av 1600-talet. Ritningarna utfördes av Nicodemus Tessin d.ä. Slottet eldhärjades i januari 1945. Under senare år har omfattande renoveringsarbeten utförts. Under sommaren är slottet öppet för besökare, här visas konstutställningar och ges musikkonserter. Midsommarafton arrangerar hembygdsföreningen ett mycket uppskattat firande i parken. Här finns ett Slottscafé som är öppet under slottets öppettider.

  • 9

    Milstolpe

    6.Milstolpe2.PRINT.Cykelgruppen.LEV.290823.J.HARRYSSON

    Mycket ovanlig, gammal milstolpe av ek finns vid vägen mellan Mälsåker och Tuna. Det är en påminnelse om hur vägmarkeringar och navigering har utvecklats genom tiderna och hur teknologiska framsteg har förenklat vår resande.

  • 10

    Ytterselö kyrka

    52.YtterseloKyrka2.PRINT.Cykelgruppen.LEV.290823.J.HARRYSSON

    Kyrkans äldsta delar är från 1100-talet. Den är starkt präglad av herrskapen på Mälsåker. Här finns två gravkor ett från 1650 och det andra från 1728, vilket utgör högkoret. Fönstrets glasmålning är av den kände konstnären Einar Forseth. Söder om kyrkan står ett märkligt gravmonument över Hans Åkesson Soop och hans hustru Elin Eriksdotter Kagg. Monumentet är uppbyggd på fyra kalkstenspelare och med ett spåntak som skyddar den underliggande gravstenen.

  • 11

    Tunavik

    Tunaviksbadet-badplats-strand

    Här finns en badplats. Turen fortsätter nu fram till fritidshusområdena Framnäs och Husby där numera många är permanentboende.

  • 12

    Stallarholmen

    Tillbaka till Stallarholmen. Nu är den här cykelturen slut och du passar kanske på att ta ett dopp vid Östabadet. Sen kan du ta en fika vid Gula Industrihuset. Här finns Bageri Speceri, ett prisbelönt vedugnsbageri med café och butiker med tydligt fokus på återbruk, lokal och ekologisk produktion.

Några praktiska tips

De små vägarna runt Stallarholmen är perfekta för en cykeltur. Här finns fyra cykelleder, två på fastlandsidan och två på Selaön som alla tar dig förbi sevärdheter och natur. Lederna är mellan 20-30 kilometer långa.

Den här cykelturen är lättcyklad och kräver inga särskilda förkunskaper. Vägen mellan Eknäs och Fjällsta är grusväg.

Avstickare 1: Bålberget (ej skyltat)
Vid Skäggestakorset fortsätter du rakt fram mot Norrtorp. Efter vägen passeras flera gårdar och bland annat Nällsta by. Innan Gustavsberg kan du se ett mycket välbevarat soldattorp på vänster sida.

Avstickare 2: Sjöbacka brygga (ej skyltat)
Efter Näsby kan du ta av till höger mot vattnet. Ta gärna en paus vid stranden med vacker utsikt mot Ringsö, en ö för fritidsboende.

Ta dig hit

Du som kommer med cykel kan från Strängnäs och Mariefred följa Näckrosledens etapp som går mellan dessa städer. Där Björkebyleden korsar Näckrosleden följer du den leden in till Stallarholmen och Östabadet. Där startar alla fyra lederna.

Det är också möjligt att ta med cykel i mån av plats på landsortsbussen. Det finns buss från Strängnäs och Mariefred till Stallarholmen. Läs mer på Sörmlandstrafikens hemsida.
Visa alla cykelturer