shopping_cart
kr
power_input
Bra vägstandard, Grusväg och asfalt
directions_car
Lågt trafikerad bilväg
chat_bubble_outline
Leden är skyltad syd-norr med egen symbol. Arbete pågår med förbättrad skyltning

På den stora halvön mitt i Vänern ligger fantastiska Värmlandsnäs, som stoltserar med flest soltimmar i landet. Här finns det mycket att se och upptäcka från cykelsadeln. Cykelturen börjar i Säffle (Sveriges yngsta stad) och går sedan vidare ut på Värmlandsnäs. Från Ekenäs som ligger längst ut, kan man ta båten ut till Lurö som är en pärla i sig.

Bilder: Säffle kommun

Ute på Värmlandsnäs är det den speciella naturen som lockar. Under cykelturen passerar du kultur- och naturskatter, underbara stränder och kan stanna till vid fina gårdsbutiker och mysiga kaféer. Du cyklar genom Värmlands största slättland och fornminnesrikaste område och jorden har brukats här i mer än 3000 år. Det finns rika fynd av stenyxor, hällristningar och gravrösen som vittnar om tidig bebyggelse. Kristendomen kom tidigt till Näset som har flera 1100-talskyrkor. Första helgen i september är det skördefest med aktiviteter över hela Värmlandsnäs.

Huvudvägen till Ekenäs, “Näsvägen”, har ökad trafik under somrarna och rekommenderas inte om du cyklar med barn. Det är inte mängder med bilar men en del kör fort. De olika verksamheterna längs vägen har varierade öppettider så vi rekommenderar att du tar kontakt med dem i förväg.

Huvudsträckning: Ca 100 km (runt halvön Värmlandsnäs i Vänern)

Sevärdheter du inte får missa:
– Kulturhuset Silvénska villan, Säffle
– Knusesund Herrgård, Säffle
– von Echstedska Gården, Säffle
– Säffle kanal
– Olof trätaljas gravhög, Säffle
– Kulturladan och Ölseruds kvarn
– Hällristningar i Löthult
– Skinnhantverk på Sörbogård
– Millesvik som har 259 fornminnesplatser
– Lerduveskytte i Valdersrud
– Vita sandstränder i Torserudsand


Värmlandstrafiken
Ingen möjlighet att ta med cykeln ombord på bussen. Vikbara cyklar kan tas med i mån av plats och ska placeras i bagageutrymmet. Det finns bara utrymme för två cyklar samtidigt.

Cykelkartor

Anslutande cykelleder

Ytterligare information (extern länk)

http://www.saffle.se/sv/malgrupp/turist/turforslag/cykla-pa-varmlandsnas/