Ekerö kommun består av totalt 140 öar och små skär i Mälaren. De största öarna är Lovön, Ekerö, Munsö, Färingsö, Björkö och Adelsö. Namnet ”akru” som blev Ekerö finns på en runsten och öarna var betydelsefulla redan på vikingatiden. Vid arkeologiska utgrävningar har man hittat husgrunder från 200-talet och en indisk buddhafigur från 500-talet. Redan tidigt fanns alltså ett utbyte med länder långt bort på Mälaröarna.
Fotograf: Tove Freij och Svenska kyrkan
Båtresa från centrala stockholm
Cykelturen tar sin början med en båtresa vid Klara Mälarstrand. Därifrån åker du pendelbåt (linje 89) till Tappström på Ekerö. Pendelbåtarna ingår i SL-trafikens linjenät och du använder samma biljetter som i Stockholms övriga kollektivtrafik. Resan tar ca 50 minuter, och det finns en enkel servering ombord. Det går bra att ta med cykel på båten i mån av plats och 30 cyklar får plats ombord den isfria tiden, 10 cyklar på den båt som går då det är is i Mälaren.
Arkitekten Ralph Erskines ”Mälarstad”
När du har klivit av pendelbåten vid Tappström cyklar du mot Ekerö Centrum. Här kan du ta en kopp kaffe eller äta lunch om du känner för det. I centrum finns det flera butiker, restauranger och kaféer att välja på. Området ritades av den berömda arkitekten Ralph Erskine och stod klart 1991. Hans ursprungstanke med Ekerö centrum var att skapa en ”Mälarstad".
Den återuppståndna kyrkan
Vid avfarten till Ekerö Centrum fortsätter du till höger på Färentunavägen. Cykla över Lullehovsbron och fortsätt Färentunavägen fram. Cykla på cykelbanan fram till Skå kyrka. Den är byggd på 1700-talet efter att den gamla kyrkan brann på 1600-talet. Intill kyrkan finns öns största forntida gravfält, vilket visar att bygden tidigt varit av central betydelse. När du har hunnit titta på kyrkan vänder du tillbaka söderut på cykelbanan samma väg som du kom. Ta in västerut på Stenhamravägen (det går att fortsätta norrut på Färentunavägen, men den är ganska hårt trafikerad, även av tung trafik).
Sveriges äldsta landskapsmålning
Cykla Stenhamravägen fram till orten Stenhamra. Där finns det butik om du vill köpa något att dricka eller äta. Ta nordväst på Solbackavägen i riktning mot Sundby. Ta av in på Sånga-säbyvägen och cykla upp till Sånga kyrka. Kyrkan ligger otroligt vackert på en udde vid Mälarens vatten. När den byggdes fanns här en mälarvik och vattnet nådde nästan ända fram till kyrkmuren. I kyrkan finns även det som anses vara Sveriges äldsta landskapsmålning, från år 1584. Det är ett porträtt av prästen Bengt Thyneson med barn, och till den tragiska historien hör att tavlan kom till när han och sex av hans barn drunknade.
Fortsätt Sånga-Säbyvägen västerut och sedan norrut i riktning mot Högby. Du kommer fram till turens tredje kyrka med anor från 1100-talet. Den här gången är det Färentuna kyrka - en symbol för makt och en tillflykt från världens oro och krig. Färentuna kyrka har mycket att berätta och namnet Faeringa- (Fjärdinga-) tuna tyder på att orten haft stor betydelse för Svearnas tidiga militära organisation. Tuna-orterna ingick i landets fasta försvar och för kungamakten var socknen en tillflyktsort. Kyrkans kraftiga torn i öster visar på detta, och kan ha haft en försvarsfunktion.
Ta till vänster (väster) mot Stavsborgsvägen och cykla norrut. Efter några kilometer kommer du till Kungsberga som är en ort och idylliskt samhälle på nordöstra Färingsö och vändpunkten på den här cykelturen.Här finns det en välsorterad butik och pizzeria. Här finns även det cykelvänliga boendet Lilla Sörgården, som passar utmärkt om du vill övernatta på Färingsö. Du bor lantligt och charmigt i fräscha rum och alldeles i närheten finns badplats och vattenutsikt.I Kungsberga finns lämningar efter en medeltida byggnad, och det kan vara så att den har koppling till handlingar som den svenske kungen Magnus Ladulås daterade 1282 och 1287.
Nu har du cyklat förbi tre medeltida kyrkor och besökt lilla Kungsberga. Cykla tillbaka samma lugna, kurviga väg och njut av utsikten från andra hållet så att säga. Vill du inledningsvis ta en annan väg tillbaka går det att runda Kungsberga och cykla Kungsbergavägen söderut, ta in på Ölstavägen och sedan ta Sånga-säbyvägen tillbaka samma väg som du kom. Det går också ta Färentunavägen förbi Skå och hela vägen tillbaka till avfarten mot Ekerö Centrum. Som vi nämnde tidigare så är dock den sträckningen mer trafikerad, även av tyngre trafik, och det finns ingen cykelbana mellan Färentuna och Skå.
Den här cykelturen är lättcyklad och kräver inga särskilda förkunskaper. Startpunkt är Klara Mälarstrand nära Stockholms Stadshus. Därifrån kan du åka pendelbåt (linje 89) till Tappström på Ekerö. Pendelbåtarna ingår i SL-trafikens linjenät och du använder samma biljetter som i Stockholms övriga kollektivtrafik.
Den digitala cykelkartan utgår från Brommaplan över Nockebybron mot Drottningholm, ifall du vill cykla till Ekerö istället för att åka pendelbåt.
Ekebyhovs slott har anor sedan 1670-talet, och här finns både en mysig kaffeservering och KRAV-certifierad restaurang med "slottsbuffé".
Här kan du verkligen sitta och njuta av god mat och dryck precis vid vattnet. Restaurang Jungfrusund är en sjökrog i härlig miljö.
På Troxhammar Golf & Krog hittar du vällagad mat från grunden med höga smaker, klassisk och modern touch med ett innovativt tänk. Här serveras både dagens lunch och á la carte.
Här finns hembakta kakor och massor av god mat efter säsong som du kan avnjuta på verandan eller i växthuset. Passa på att köpa med något gott från det egna musteriet.
Här kan du sitta och njuta av en god måltid, dricka en välkyld öl eller bara frossa i glass. Stugans lummiga tomt och de egna bryggorna ger uteserveringen en härlig atmosfär.
Konsthantverkaren Eva Bergvall har sin verksamhet på Berga gård. Här finns Evas fina produktion av brukskeramik, silversmycken och tovade ullprodukter.