Det här är en cykeltur där du känner fläkten av historiens vingslag mot ditt solbrända ansikte. Lantliga Ekerö med glittrande vatten och gröna ängar ligger förbluffande nära centrala Stockholm. Dagen tillbringar du med att cykla norrut på Färingsö och under färden kan du se några av Ekerös kyrkor med ursprung från tidig medeltid. Ett tecken på hur ekonomiskt och maktpolitiskt viktiga Mälaröarna var på 1100-talet.

Ekerö kommun består av totalt 140 öar och små skär i Mälaren. De största öarna är Lovön, Ekerö, Munsö, Färingsö, Björkö och Adelsö. Namnet ”akru” som blev Ekerö finns på en runsten och öarna var betydelsefulla redan på vikingatiden. Vid arkeologiska utgrävningar har man hittat husgrunder från 200-talet och en indisk buddhafigur från 500-talet. Redan tidigt fanns alltså ett utbyte med länder långt bort på Mälaröarna.

Fotograf: Tove Freij och Svenska kyrkan

 • 1

  Cykelturen startar - Båtresa från centrala stockholm

  Cykelturen tar sin början med en båtresa vid Klara Mälarstrand. Därifrån åker du pendelbåt (linje 89) till Tappström på Ekerö. Pendelbåtarna ingår i SL-trafikens linjenät och du använder samma biljetter som i Stockholms övriga kollektivtrafik. Resan tar ca 50 minuter, och det finns en enkel servering ombord. Det går bra att ta med cykel på båten i mån av plats och 30 cyklar får plats ombord den isfria tiden, 10 cyklar på den båt som går då det är is i Mälaren.

 • 2

  Ekerö centrum - Arkitekten Ralph Erskines ”Mälarstad”

  Ekerö centrum

  När du har klivit av pendelbåten vid Tappström cyklar du mot Ekerö Centrum. Här kan du ta en kopp kaffe eller äta lunch om du känner för det. I centrum finns det flera butiker, restauranger och kaféer att välja på. Området ritades av den berömda arkitekten Ralph Erskine och stod klart 1991. Hans ursprungstanke med Ekerö centrum var att skapa en ”Mälarstad".

 • 3

  Skå kyrka - Den återuppståndna kyrkan

  Skå kyrka Ekerö

  Vid avfarten till Ekerö Centrum fortsätter du till höger på Färentunavägen. Cykla över Lullehovsbron och fortsätt Färentunavägen fram. Cykla på cykelbanan fram till Skå kyrka. Den är byggd på 1700-talet efter att den gamla kyrkan brann på 1600-talet. Intill kyrkan finns öns största forntida gravfält, vilket visar att bygden tidigt varit av central betydelse. När du har hunnit titta på kyrkan vänder du tillbaka söderut på cykelbanan samma väg som du kom. Ta in västerut på Stenhamravägen (det går att fortsätta norrut på Färentunavägen, men den är ganska hårt trafikerad, även av tung trafik).

 • 4

  Sånga Kyrka - Sveriges äldsta landskapsmålning

  Sånga kyrka Ekerö

  Cykla Stenhamravägen fram till orten Stenhamra. Där finns det butik om du vill köpa något att dricka eller äta. Ta nordväst på Solbackavägen i riktning mot Sundby. Ta av in på Sånga-säbyvägen och cykla upp till Sånga kyrka. Kyrkan ligger otroligt vackert på en udde vid Mälarens vatten. När den byggdes fanns här en mälarvik och vattnet nådde nästan ända fram till kyrkmuren. I kyrkan finns även det som anses vara Sveriges äldsta landskapsmålning, från år 1584. Det är ett porträtt av prästen Bengt Thyneson med barn, och till den tragiska historien hör att tavlan kom till när han och sex av hans barn drunknade.

 • 5

  Färentuna kyrka

  Färentuna kyrka Ekerö

  Fortsätt Sånga-Säbyvägen västerut och sedan norrut i riktning mot Högby. Du kommer fram till turens tredje kyrka med anor från 1100-talet. Den här gången är det Färentuna kyrka - en symbol för makt och en tillflykt från världens oro och krig. Färentuna kyrka har mycket att berätta och namnet Faeringa- (Fjärdinga-) tuna tyder på att orten haft stor betydelse för Svearnas tidiga militära organisation. Tuna-orterna ingick i landets fasta försvar och för kungamakten var socknen en tillflyktsort. Kyrkans kraftiga torn i öster visar på detta, och kan ha haft en försvarsfunktion.

 • 6

  Kungsberga

  Lilla Sörgården

  Ta till vänster (väster) mot Stavsborgsvägen och cykla norrut. Efter några kilometer kommer du till Kungsberga som är en ort  och idylliskt samhälle på nordöstra Färingsö och vändpunkten på den här cykelturen.Här finns det en välsorterad butik och pizzeria. Här finns även det cykelvänliga boendet Lilla Sörgården, som passar utmärkt om du vill övernatta på Färingsö. Du bor lantligt och charmigt i fräscha rum och alldeles i närheten finns badplats och vattenutsikt.I Kungsberga finns lämningar efter en medeltida byggnad, och det kan vara så att den har koppling till handlingar som den svenske kungen Magnus Ladulås daterade 1282 och 1287.

 • 7

  Dags för hemresa

  Nu har du cyklat förbi tre medeltida kyrkor och besökt lilla Kungsberga. Cykla tillbaka samma lugna, kurviga väg och njut av utsikten från andra hållet så att säga. Vill du inledningsvis ta en annan väg tillbaka går det att runda Kungsberga och cykla Kungsbergavägen söderut, ta in på Ölstavägen och sedan ta Sånga-säbyvägen tillbaka samma väg som du kom. Det går också ta Färentunavägen förbi Skå och hela vägen tillbaka till avfarten mot Ekerö Centrum. Som vi nämnde tidigare så är dock den sträckningen mer trafikerad, även av tyngre trafik, och det finns ingen cykelbana mellan Färentuna och Skå.   


Warning: usort() expects parameter 1 to be array, string given in /home/swedenb1/public_html/wordpress/wp-content/themes/swedenbybike/includes/sbb-functions.php on line 250

Se och uppleva


  Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/swedenb1/public_html/wordpress/wp-content/themes/swedenbybike/includes/sbb-functions.php on line 255

Ta dig hit

Från Klara Mälarstrand, i centrala Stockholm kan du åka pendelbåt (linje 89) till Tappström på Ekerö. Du kan också välja att cykla hela vägen från centrala Stockholm via Brommaplan i västra Stockholm (cykling 55 km).