Cykelturen börjar vid Stadshuset i centrala Stockholm. På cykelbanor tar du dig genom staden mot Brommaplan och sedan den sista biten ut på Lovön. Du får en liten bakgrundsbeskrivning så att du lär dig en del om Drottningholm och tips om hur du rör dig mellan sevärdheter ute på slottsområdet.

Så använder du gpx-filer.

Ladda ner GPX-fildownload help_outlined

 • 1

  Stockholms stadshus

  Den här cykelturen börjar vid stiliga Stadshuset vid Riddarfjärden i centrala Stockholm. Arkitekt var Ragnar Östberg och invigningen ägde rum 23 juni 1923. Det var ganska finurligt eftersom det var på dagen 400 år efter att Gustav Vasa red in i Stockholm för att påbörja sin tid som svensk kung.

 • 2

  Brommaplan

  Nästa delmål på cykelturen är Brommaplan i västra delen av Storstockholm. Från Stadshuset är det cirka 7 kilometer. Här öppnade tunnelbanestationen 1952 och det finns en stor bussterminal. Det finns gott om butiker så att du exempelvis kan du köpa något att dricka om det behövs. Är du fikasugen kanske lilla men trevliga kaféet Vivels kan vara något.

 • 3

  Två broar

  Du fortsätter i sydvästlig riktning på Drottningholmsvägen. Av namnet på vägen förstår du att det inte är långt kvar till slutmålet. Du kan cykla på cykelbana eller lugna vägar hela vägen. Du cyklar över Mälaren på två broar. Först cyklar du över Nockebybron. Det har funnits en bro på platsen sedan 1700-talet då Gustav III lät bygga den, men dagens konstruktion var färdigbyggd 1973. Du cyklar en liten bit på Kärsön som ligger i Ekerö kommun och kan få en skymt av restaurang Brostugan på din vänstra sida. Där bodde en gång i tiden den som vaktade bron. Nästa bro som binder ihop Kärsön med Lovön heter Drottningholmsbron. Det ligger en fin gul byggnad från samma era till höger vid brofästet, den heter Hertigarnas stall.

 • 4

  Drottningholms slottspark

  En promenad i slottsparken tar dig genom 1600-talets barock, den engelskinfluerade parken från 1700-talet samt områden inspirerade av kinesisk kultur. Barockträdgården ligger ”bakom” slottet i en stor rektangel. Engelska parken ligger på slottets nordvästra sida i anslutning till ett system av dammar. Trädgården vid Kina slott ligger i slottsområdets södra del och går åt det mer naturliga och fritt komponerade hållet. Nära Kina slott ligger Floras kulle med en staty som föreställer just Flora, som var blomstrens och vårens gudinna i den romerska mytologin.

 • 5

  Kina slott

  Det Kina slott du kan se idag föregicks av lustslott i trä som Lovisa Ulrika fick i födelsedagspresent av sin make Adolf Fredrik 1753. Intresset för det kinesiska var stort i hela Europa och det svenska Ostindiska kompaniet som handlade med Kina grundades 1731. Kina slott har många fina rum, exempelvis Gröna salongen med utsikt mot Floras kulle. Det finns flera sevärda paviljonger i anslutning till slottet: Adolf Fredriks svarvkammare, Biljarden, Confidencen som användes som avskild matsal av kungafamiljen samt Silverkammaren.

 • 6

  Andra sevärdheter

  På området finns även den fina och välbevarade Slottsteatern från 1766 där inte minst Gustav III tog initiativ till ett rikt operaliv. Byggnaden återupptäcktes på 1920 talet och ger idag föreställningar i den tidstypiska 1700-talsmiljön. Slottskyrkan är från 1730 men används fortfarande flitigt. Ett annat fascinerande landmärke är Götiska tornet från 1792 i områdets nordvästra hörn inte långt ifrån Ekerövägen.

Några praktiska tips

Du kan inte cykla på själva slottsområdet, men det går bra att leda cykeln eller låsa fast den på lämpligt ställe. Det finns café och restaurang vid Drottningholms slott, eller så tar du med dig en matsäck som du äter med utsikt över slottet eller i den vackra slottsparken.

Sevärdheter

 • local_seeDrottningholms slott & slottsteater
 • local_seeEkebyhovs slott
 • local_seeEkerö kyrka
 • local_seeKina slott, 1700-talspaviljong i kinesisk stil
 • local_seeLovö kyrka
 • local_seeSvartsjö slott

Ta dig hit

På hemvägen kan du välja att åka SL:s pendelbåt från Tappström på Ekerö (linje 89 mellan Ekerö-Stockholm-Ekerö) till Klara Mälarstrand och ta med cykeln ombord. Pendelbåten går både sommar och vinter, och det finns kafeteria ombord.
Visa alla cykelturer