Köpings kommun_logotyp
Arboga logotyp
Kungsor-logotyp

Sedan urminnes tider har Mälardalen varit bebodd och central för landet Sveriges utveckling. I dess västra del finns många spännande saker att upptäcka för den som tycker om att cykla i ett område med närhet till vatten, natur och en pampig historia. Avstånden är korta och det finns många fina vägar som lämpar sig för cykling. En perfekt utgångspunkt för turerna är städerna Köping, Arboga och Kungsör som ligger i en triangel där Mälarens vatten tar slut.

Om du inte har egen cykel kan du hyra cykel på Turistbyrån i Arboga (tel 0589-871 51) och Ekuddens camping i Kungsör (0227- 102 38). I Köping bokar du hyrcykel på Stationskiosken vid Köpings järnvägsstation (tel 0221-710 10).

Köping

Längst norrut i Mälarens innersta vik ligger Köping. Besök platserna där den hjärtevärmande succé-filmen Tårtgeneralen spelades in. En bit smörgåstårta på Konditori Bivur passar väl bra efteråt? Och kanske en Halva? Köping är rikt på fornminnen och inom en radie av 10 km finns fjorton fornborgar. Här väntar små och stora cykeläventyr och spännande historier om jättar, kungar och gömda skatter. Du kan följa någon av cykellederna eller utforska och hitta din egen favorittur. Kanske upptäcker du det fina brukssamhället Kolsva.

Arboga

Längst i sydväst ligger Arboga som förbinds med Mälaren av Arbogaån. Njut av den vackra stadskärnan med kullerstensgator, trähusbebyggelse, mysiga torg och många charmiga småbutiker. När man ser den idylliska miljön kanske det kommer oväntat att en av Sveriges mest handlingskraftiga och färgstarka kvinnor genom historien kallade sig ”Grevinnan av Arboga”. Vi syftar på Gustav Vasas egensinniga och omvittnat vackra dotter Cecilia som bland annat hann med att vara sjörövare en tid. Staden har dessutom sin egen Medeltidsfestival.

Kungsör

Inne i Mälarens sydvästra ”hörn” ligger Kungsör med kungsgården Kungsudden från 1500-talet som en av huvudattraktionerna. En annan är de underbara omgivningarna med vackra ängar och beteshagar i ett klassiskt svenskt kulturlandskap. Här finns vackra vyer och trevliga cykelvägar för dig som vill bekanta dig med stadens omgivningar och kanske ta ett dopp i Mälaren vid Skillingsudd.

Fotograf toppbild: Jonas Bilberg

Cykelkartor

  • Cykelkarta 26 Västra Mälaren Hjälmaren omslag

    Cykelkarta Västra Mälaren / Hjälmaren

    175 kr
    Lägg till i varukorg

Närliggande cykelleder