Här finns en kombination av vatten, vacker natur och sevärdheter som passar dig som reser på cykel perfekt. Upptäck charmiga Strängnäs med sin domkyrka, idyllen Mariefred, natursköna Stallarholmen och Selaön med sina gravfält från vikingatiden. Överallt finns bra cykelleder och massor av trevliga ställen där man kan stanna för en kopp kaffe eller en god middag.

Strängnäs ligger vid Mälaren och det är en stad med rik historia. Här valdes Gustav Vasa till kung och den 75 meter höga domkyrkan har anor från tidig medeltid. Här kan du besöka militärfordonsmuseet Arsenalen, promenera i den pittoreska trähusbebyggelsen eller kanske besöka Ekotemplet på udden som heter Nabben.

Mariefred har fått sitt namn av att ett kloster som hette Pax Mariae som uppfördes på platsen i slutet av 1400-talet. Den lilla staden präglas av en charmig träbebyggelse med smala gator. Den som vill känna atmosfären av sent 1800-tal kan ta sig till det tidstypiskt renoverade stationshuset. I samma nostalgiska anda kan man ta sig till Stockholm och tillbaka med S/S Mariefred som gick sin första tur redan 1903. Den smalspåriga järnvägen i staden, Östra Södermanlands järnväg, trafikeras av svarta ånglok. I Mariefred finns även det ståtliga Vasaslottet Gripsholm. Slottet är i gott skick och en stor besöksattraktion som bland annat inrymmer Statens porträttsamling.

Stallarholmen ligger mellan fastlandet och Selaön som förbinds med en bro. Samhället är litet men har ett dynamiskt näringsliv och det är nära till både bad och båtliv. Tar man sig över till Selaön hittar man inte bara avkopplande skärgårdsnatur utan även rikligt med lämningar från vikingatiden. På ön finns även Mälsåkers slott med anor från 1600-talet.

Ta dig hit

Stockholms lokaltrafik (SL)
Cyklar får medtas på pendeltågen, dock ej i rusningstid, kl. 06.00–09.00 och 15.00–18.00. Att ta med sig en cykel är gratis. Cykel är ej tillåten till Arlanda C, Stockholm C, via entrén vid Odenplan till station Stockholm Odenplan eller på Stockholms länsbussar. Läs mer här.

Sörmlandstrafiken
Cyklar får gratis tas med i mån av plats, dock max två per buss.

Ångfartyget Mariefred
Cyklar får tas med i mån av plats (cykel enkel resa, 30 Sek). Läs mer här.

Se och uppleva

 • local_seeAspö kyrka
 • local_seeEkotemplet på Nabbkullen
 • local_seeGripsholms slott
 • local_seeMälsåkers slott
 • local_seeSkottvångs gruva
 • local_seeSträngnäs domkyrka
 • local_seeÅk ångtåg med ÖSlJ

Cykelkartor

 • Cykelkarta 27 Östra Mälaren omslag

  Cykelkarta Östra Mälaren

  159 kr
  Läs mer

Närliggande cykelleder