Nyköpings kommun

Nyköpingsån slingrar sig genom staden och ut i Stadsfjärden. Här kan du strosa på egen hand längs kultur- och skulpturstråk och stanna upp vid historiska platser. Utanför staden finns vandrings- och cykelleder, berg att klättra i och kajaker att hyra. 

Upptäck örn och säl i Nyköpings vackra skärgård, upplev ett gruvmuseum eller ett slott, fynda på auktion eller cykla längs Näckrosleden med en välfylld picknickkorg på styret. Nyköpings kommun vill ge fler möjlighet att cykla i stället för att ta bilen. Därför jobbar kommunen för att erbjuda säkra, trygga och tillgängliga cykelvägar i och mellan tätorterna. I Nyköpings tätort finns det cirka 120 kilometer cykelväg och ännu fler är på gång.

Några fina utflyktsmål i området

I Nyköping med omnejd finns mycket att upptäcka från cykelsadeln, oavsett vem du är eller hur mycket du vill cykla.

Palstorp äventyrsgård och Skogby
Palstorp är ett skogsäventyr för hela familjen, knappt 10 km från centrum. Här kan du bland annat klättra i hinderbanor i olika svårigheter för små och stora, balansera dig fram på slackline och lära dig mer om skogens djur längs Tildas naturstig. Här kan du också utforska klurigheter i lekladan, grilla korv och marshmallows runt lägerelden och utmana dig i fotbollsgolf.

Vandra från hängbror vid Stendörren
Vid Stendörren upplever du skärgården utan båt. Ta en promenad via hängbroarna ut på öarna till öppen havsutsikt! Här finns ett naturum, rastplatser, vandringsleder, eldstäder, toaletter och en särskild stig för rullstolsburna och barnvagnar. På Stendörrens naturum kan du lära dig om Östersjön och skärgårdens natur, miljö och kulturhistoria. I en utställning får nyfikna bekanta sig med det hemlighetsfulla livet under ytan i Östersjön, fördjupa sig i människans relation till Östersjön då och nu och lära sig om de miljöutmaningar vi står inför idag.

Nynäs Slott & Naturreservat
Gå på en slottsvisning, beskåda blommor i slottsparken eller ströva på vandringsleder. Bada, paddla, fiska eller ta en cykeltur. Naturreservatet är en magisk plats för stora och små.

Sörmlands Museum
I Nyköpings västra hamn ligger nya Sörmlands museum där det erbjuds olika utställningar, evenemang, kurser, möten, öppna samlingar och mycket mer. Hos oss är det gröna i fokus. Växtbaserade och gröna maträtter är grunden i vår matlagning, ofta med djurriket som smaksättare. Vi använder i första hand ekologiska och hållbara råvaror från närområdet. Hos oss tas hela råvaran tillvara och tillagas på en mängd olika sätt. Vi låter årstiden styra menyn och tar vara på vad jorden ger. På så sätt kan vi variera menyn ofta.

Nyköpingshus
Nyköpingshus är centrum för stadens historia och är ursprungligen en medeltida borg som byggdes på i omgångar. Idag är det en slottsruin som delvis är restaurerad och en populär plats för både Nyköpingsbor och turister.

Sevärdheter

  • local_seeKungshagens lekpark
  • local_seeNyköpingshus
  • local_seeNynäs Slott & Naturreservat
  • local_seePalstorps äventyrsgård och skogsby
  • local_seeSankt Nicolai kyrka
  • local_seeStendörren naturreservat och Museet Naturum 
  • local_seeSörmlands Museum

Ta dig hit

Sörmlandstrafiken
På landsbygdsbussen får du ta med dig din cykel i mån av plats (max två cyklar per buss). Det kostar inget extra. Du får själv hänga upp och ta ner din cykel från bussen. Du får inte ta med cykeln på stadsbussarna. Läs mer här.

Närliggande cykelleder