I Örebro län i sydvästra delen av Västmanland ligger Nora. Det är äkta bergslagsbygd med många gamla hyttor och bruk i närområdet. Staden fick sina stadsrättigheter redan 1643 när Sverige behövde metaller i stor skala. En stor brand ödelade stora delar av bebyggelsen 1731 och den charmerande träbebyggelse som staden är känd för idag uppfördes efter det. I omgivningarna finns några av landets bästa MTB-leder vid sidan av idylliska vyer för dig som hellre cyklar på en grusväg en vacker sommardag.

Den historiska prägeln är välbevarad och i vissa delar av Nora kan man säga att det ser ut som för hundra år sedan. Lite kuriosa är att stadens namn har med ordet nor att göra, som betecknar ett smalt sund som till exempel förbinder två sjöar.  Den som gillar att läsa kriminalromaner kanske känner till Nora under namnet Skoga. Det var nämligen så staden omskrevs i Maria Langs böcker (och själv hette hon egentligen Dagmar Lange). För några år sedan gjordes en elegant filmatisering av böckerna med bland andra Tuva Novotny och Ola Rapace i rollerna, och självklart idylliska Nora som inspelningsmiljö.

I Nora hittar man Göthlinska gården som är ett vackert borgarhem från senare halvan av 1800-talet, självklart byggt i trä. I sjöstugan finns ett våffelkafé och i uthuset kan man gå på loppis, man kan även besöka huvudbyggnaden som är museum när det är visning. Inte långt ifrån Nora finns den välbevarade gruvbyn Pershyttan. Där har det bedrivits järnhantering sedan 1300-talet. Vill du lära dig mer kan du välja på guidad tur eller att själv gå den skyltade Kulturstigen som går runt byn.


Cykelleder och turförslag i området:

Norasjön runt – ca 22 km
En vacker led med omväxlande skog, sjö och öppet landskap. Du cyklar förbi gårdar med hästar och kor, golfbana och rosenträdgård. Här tar du dig fram på både grus och asfalt. Leden utgår från centrala Nora och är inte skyltad.

Nora-Pershyttan MTB-leder
Med start från Nyttorp i Nora eller Digerberget, som är Pershyttans informationscenter, når du tolv olika leder på totalt 220 kilometer. Det finns allt från korta, barnvänliga leder till tekniska, långa och krävande leder. Lederna går genom gruvbyn Pershyttan och ut på historiskt spännande stigar.

Se och uppleva

  • local_seeAhlntorps Ö
  • local_seeGyttorp Centrum
  • local_seeGöthlinska gården
  • local_seeJärnboåsbygden med sina 13 små byar
  • local_seeKvarteret Bryggeriet
  • local_seeMaria Langs Skoga
  • local_seePershyttans kulturreservat
  • local_seeStripa gruvmiljö