Destination Jönköping

Staden som ligger vackert belägen vid Vätterns sydspets har anor långt tillbaka i tiden. Stadsprivilegier fick Jönköping i slutet av 1200-talet och det var här kungens Eriksgata nådde sin sydligaste punkt under Medeltiden. Med tanke på utsikten över den väldiga sjön, det bördiga landskapet, skogarna och de mäktiga vattendragen är den inte konstigt att trakten har många besökare. Lägg till närbelägna cykelpärlor som Gränna och Visingsö så är det här ett svårslaget turistmål för den som gillar att röra på sig. 

Fotograf: Peter Appelin

Här finns en fantastisk historia för den som är intresserad. Vad sägs om att besöka Grenna Museum och lära sig mer om ingenjör Andrés ödesdigra ballongfärd? Eller den mäktiga Braheättens gamla slott Visingsborg på Visingsö?

Valmöjligheterna är många när det gäller cyklingen i området. Här passerar världens största cykelinriktade motionslopp Vätternrundan och det finns perfekta sträckor för den som vill träna landsvägscykling. Den som vill ta det lugnt och njuta av matsäck och utsikt kan med fördel ta sig ut på Visingsö eller ta en stadsnära tur runt Jönköping på elcykel. Det finns stigar i skogen för den som cyklar mountainbike och kurviga grusvägar för den som föredrar jordbrukslandskapet. Sammantaget är det här en cykeldestination som har det mesta av cykling och allt det runtomkring som fullbordar upplevelsen.

Cykelkartor

  • Cykelkarta 14 Vättern runt Södra omslag

    Cykelkarta Vättern runt (södra delen)

    175 kr
    Lägg i varukorg

Närliggande cykelleder