Enköpings kommun

Vid Enköpingsån och inte långt ifrån Mälaren ligger Enköping. Med 24 parker att besöka är det inte så konstigt att man talar om ”parkernas stad”. Vad sägs om att luta cykeln mot ett träd i Drömparken till exempel? Ett annat namn är ”Sveriges närmaste stad” eftersom det lär ligga 38 städer inom en radie på bara 120 km. Alltså en perfekt cykeldestination för ovanligt många svenskar.

För att börja från början så finns det många sevärda fornlämningar i Enköpings kommun. Vid Torstuna kyrka finns den sex meter höga Kungshögen och vid Altuna kyrka finns en runsten som visar berättelsen om när asaguden Tor med ett oxhuvud som agn lyckas på självaste Midgårdsormen på kroken. Tar vi ett kliv fram till tidigt 1500-tal är Härkeberga kyrka med sina målningar av mästaren Albertus Pictor en stor sevärdhet. Här får man bland annat en målande beskrivning om när den stackars Jona hamnar i magen på valen. Mitt i staden Enköping finns Vårfrukyrkan med anor från 1100-talet och vill du fördjupa dig i historien ska du besöka Enköpings museum. Den litterärt intresserade kan besöka författaren Jan Fridegårds minnesstuga i Gåde.

När det gäller cykling i Enköping kan man komma via Mälardalsleden och i kommunen finns även Fjärdhundraland med slingrande vägar, småskaliga gårdsbutiker och ett charmerande jordbrukslandskap.

Cykelkartor

Anslutande cykelleder