Enköpings kommun

I västra Uppland hittar du ett område med det poetiskt klingande namnet Fjärdhundraland. Den stora staden i trakten är Enköping. Här finns mycket vacker natur att njuta av under cykelturerna. På våren kommer de lila backsipporna i naturreservatet Vånsjöåsen och du som vill se den svenska skogens konung måste besöka Gårdsjö Älgpark. Här kan du beundra stortjurarna Gunde och Holger. Ett annat naturreservat som passar bra som mål för en cykelutflykt är Nybylund med sina vackra ekar och hasselträd.

Enköping ligger vid Enköpingsån och inte långt ifrån Mälaren. Med 24 parker att besöka är det inte så konstigt att man talar om ”parkernas stad”. Vad sägs om att luta cykeln mot ett träd i Drömparken till exempel? Ett annat namn är ”Sveriges närmaste stad” eftersom det lär ligga 38 städer inom en radie på bara 120 km. Alltså en perfekt cykeldestination för ovanligt många svenskar.

För att börja från början så finns det många sevärda fornlämningar i Enköpings kommun. Vid Torstuna kyrka finns den sex meter höga Kungshögen och vid Altuna kyrka finns en runsten som visar berättelsen om när asaguden Tor med ett oxhuvud som agn lyckas på självaste Midgårdsormen på kroken. Tar vi ett kliv fram till tidigt 1500-tal är Härkeberga kyrka med sina målningar av mästaren Albertus Pictor en stor sevärdhet. Här får man bland annat en målande beskrivning om när den stackars Jona hamnar i magen på valen. Mitt i staden Enköping finns Vårfrukyrkan med anor från 1100-talet och vill du fördjupa dig i historien ska du besöka Enköpings museum. Den litterärt intresserade kan besöka författaren Jan Fridegårds minnesstuga i Gåde.

När det gäller cykling i Enköping kan man komma via Mälardalsleden och förutom flera trevliga cykelturer i staden finns utanför  kommunen Fjärdhundraland – med slingrande vägar, småskaliga gårdsbutiker och ett charmerande jordbrukslandskap.

Fjärdhundraland – vinnare av Stora Turismpriset 2019

Namnet Fjärdhundraland kommer från det medeltida Fjädrundaland som var ett så kallat folkland, ett landområde som hade en egen lag och en lagman. Den som tycker om historia kan hitta många fina utflyktsmål i trakten. Grönsöö slott har alltifrån fika till badmöjligheter – och missa inte det lilla snäckhuset! Här finns Altuna-stenen med motiv från vikingatiden och många fina kyrkor att besöka när man vill ha en stund för eftertanke.

I Fjärdhundraland kan du som tycker om närodlat hitta trevliga kaféer. Sussis Gårdsbageri erbjuder läckra surdegsbröd och kaffebröd i en mysig miljö. Perfekt för en paus i cykelturen. Andra kaféer att välja på är Broby Gård med inredning och vintage, Gula Stallet Butik & Kafé och sedan finns Mel’s Drive-In för dig som är 50-tals nostalgiker. När det gäller boenden finns flera alternativ som ger dig en genuin känsla för trakten. På Jädra Gård med sina dressyrhästar finns Jädra Lanthotell, du kan hyra torpet Solviken inne i Gårdsö älgpark och på Refvelsta Fideikommiss kan du både äta viltkött och hyra bostad.


Länstrafiken i Uppland, UL
Under perioden april-oktober får cyklar tas med i mån av plats på regionbussarna, dock max två per buss. Cyklar får även medtas i mån av plats på Upptaget, dock ej i rusningstid. Cykel är ej tillåten på busslinje 801, 677, 774, 110, 111, 115 och UL:s expressbussarPå stadsbussarna i Uppland kan du inte ta med cykel. Läs mer här

Se och uppleva

  • local_seeAltunastenen, en av Sveriges intressantaste runstenar
  • local_seeHärkeberga kyrka

Cykelkartor

  • Cykelkarta 27 Östra Mälaren omslag

    Cykelkarta Östra Mälaren

    175 kr
    Lägg i varukorg

Närliggande cykelleder