Björkebyleden tar dig genom ett gammalt kulturlandskap med underbar och omväxlande natur. Du cyklar på idylliska slingrande vägar.

Innan du börjar cykelturen, promenera ner bland björkarna och titta på runstenen som restes av Stallarholmens Vikingar den 2 juli 2006. Det är 1000 år sedan någon runsten restes i våra trakter. Texten lyder: Stallarholmens Vikingar reste stenen som en länk mellan forntid och framtid. Den första helgen i juli varje år har vi en stor Vikingafestival här med många aktiviteter av skilda slag.

Cykelturen är framtagen av den lokala Cykelgruppen som vill främja cykling i Stallarholmen med omnejd. Foto: Gula Huset, You Are Here. Övriga bilder, Jenny Harrysson.

Ladda ner GPX-fildownload help_outlined

 • 1

  Konstpaus

  Betongsoffa.1.120522.J.HARRYSSON

  Konstpaus var ett projekt med medel från ESF rådet som avslutades 2007. Längs en ungefärlig sträcka på cirka två kilometer finns fem konstverk utplacerade. De flesta är lättillgängliga längs med vägen och nära vattnet, ett återfinns i en skogsglänta.

 • 2

  Gesta gård

  68.GestaGard.PRINT.Cykelgruppen.LEV.290823.J.HARRYSSON

  Nära Gesta gård finns Gesta viltvatten med fina fågellokaler. så passa på att ta en liten paus och spana efter fåglar.

 • 3

  Markernas mångfald

  70.GestaMangfald.PRINT.Cykelgruppen.LEV.290823.J.HARRYSSON

  Naturskyddat område med en mycket rik flora. Ta en fin promenad över kullarna. Lite längre bort utmed vägen passerar du det som förr var Gesta skola. Lägg märke till milstenen! När du kommer fram till Strängnäsvägen sväng vänster och följ Strängnäsvägen till Sandåsa där leden går in till vänster.

 • 4

  Sandåsa Timber AB

  Träförädlingsföretag.

 • 5

  Björkeby gård

  80.BjorkebyGard.PRINT.Cykelgruppen.LEV.290823.J.HARRYSSON

  Skänktes på 1400-talet av Sten Sture d.ä. till klostret i Mariefred. Efter reformationen skänkte Gustav Vasa gården till en av sina rådsherrar. På 1600-talet blev Björkeby sätesgård och officersboställe. Privat ägo.

 • 6

  Ulriksberg

  81.Ulriksberg.PRINT.Cykelgruppen.LEV.290823.J.HARRYSSON

  Gården härstammar från 1600-talet och var då länsmansgård. Från början var namnet på gården Krågesta. Privat ägo. Förr var den här vägen förbindelsen mellan Mariefred och Stallarholmen.

 • 7

  Stallarholmen

  Gula Industrihuset höst_20201020_FotoYAH2

  Tillbaka till Stallarholmen. Nu är den här cykelturen slut och du passar kanske på att ta ett dopp vid Östabadet. Sen kan du ta en fika vid Gula Industrihuset. Här finns Bageri Speceri, ett prisbelönt vedugnsbageri med café och butiker med tydligt fokus på återbruk, lokal och ekologisk produktion.

Några praktiska tips

De små vägarna runt Stallarholmen är perfekta för en cykeltur. Här finns fyra cykelleder, två på fastlandsidan och två på Selaön som alla tar dig förbi sevärdheter och natur. Lederna är mellan 20-30 kilometer långa.

Vid Kumla korsar du Mariefredsvägen och fortsätter mot Salby. Här möter du Herrestaleden. Cykellederna går tillsammans mot Stallarholmen.

Den här cykelturen är lättcyklad och kräver inga särskilda förkunskaper, men mellan Hallinge och Stavtorp är en kort sträcka (ca 500 meter) vid Gröndal belagd med krossten och vi rekommenderar att du leder din cykel här. Vid nästa vägskäl träffar du på Näckrosleden (vill du cykla till Strängnäs sväng höger och följ Näckrosleden) och följer den till vänster tills du viker av mot Björkeby. Du har också möjligheten att följa Näckrosleden till Mariefred. Kommer du därifrån kan du nu följa Björkebyleden till Stallarholmen. Alla möjligheter finns. Bara att välja!

Ta dig hit

Du som kommer med cykel kan från Strängnäs och Mariefred följa Näckrosledens etapp som går mellan dessa städer. Där Björkebyleden korsar Näckrosleden följer du den leden in till Stallarholmen och Östabadet. Där startar alla fyra lederna.

Det är också möjligt att ta med cykel i mån av plats på landsortsbussen. Det finns buss från Strängnäs och Mariefred till Stallarholmen. Läs mer på Sörmlandstrafikens hemsida.
Visa alla cykelturer