shopping_cart
kr

Två sjöar runt i Nora

Cykling: ca 50 km

Den här fina cykelturen kombinerar sjöutsikt (du ser faktiskt tre sjöar under färden) med genuina bergslagsmiljöer. Skogarna är lika djupa som vackra, men det är också en fantastisk kulturmiljö med bergsmansgårdar och industrihistoria med hundratals år på nacken. Du cyklar med både grus och asfalt som underlag och orienterar dig med hjälp av medföljande karta.

Du cyklar med både grus och asfalt som underlag och navigerar dig fram med hjälp av din smartphone. Utgångspunkten är centrala Nora, och du följer inledningsvis Norasjöns västra strand. Tanken är att du cyklar moturs och börjar med Fåsjöns östra sida med Vretens lägergård som första anhalt.

 • 1

  Vreten kursgård

  Utgångspunkten är centrala Nora och inledningsvis följer du Norasjöns västra strand. Tanken är att du cyklar moturs och börjar med Fåsjöns östra sida med Vretens lägergård som första anhalt. Här finns barnvänlig badplats med brygga, café och kiosk. Sommartid anordnas bland annat hemslöjdsförsäljning, loppis och konstutställningar. Öppet från midsommar till mitten av augusti.

 • 2

  Siggebohyttans Bergsmansgård

  Siggebohyttan är en bergsmansgård från bergslagens storhetstid. I Kaffestugan serveras fika och lättlunch under sommaren. Badplats med brygga finns cirka 200 m från gården.

 • 3

  Lejakärret

  Nästa sjö är Usken och där kan du göra en avstickare till naturreservatet Lejakärret där det växer flera olika orkidéer under säsong.

 • 4

  Uskavigården

  Uskavi är en friluftsgård med camping och stugby, som drivs av Missionskyrkan. Vid friluftsgården finns mat- och kaffeservering, kiosk, minigolf, badplats med bryggor, kanotuthyrning mm.

 • 5

  Klacka-Lerberg Gruvpark

  Du rundar sjön och tar dig ner till Klacka-Lerberg med gruvpark och anor från 1300-talet.

 • 6

  Åkerby Herrgård

  Sista stoppet innan du styr tillbaka mot utgångspunkten är Åkerby herrgård vid Fåsjöns sydvästra strand. En upplevelserik tur som bjuder på cirka 5 mils cykling.