Vildmarkshelg i Värmland
Cykling: 100 km med start i Gräsmark, Värmland
2 nätter 2 100 kr / pers

Allt detta ingår

  • done2 x nätter på gården i Sandviken (inkl sänglinne, handduk, badrock)
  • doneHyrcykel (inkl ryggsäck, cykelväska, GPS)
  • doneBubbelbad/badtunna
  • doneFärdbeskrivning och karta

Möjliga tillval

  • doneExtranätter, paketet kompletteras lätt med en eller två dagar
  • doneEnkelrumstillägg
  • doneMiddag (beställs på plats och beroende på antal personer)
  • doneMöjlighet till transport

Värmland… Landskapet med de stora skogarna där älg, rådjur och annat vilt strövar, landskapet med sjöar och blånande höjder. Din utgångspunkt för att upptäcka västra Värmland är gården Sandviken strax utanför det lilla samhället Gräsmark. Här upplever du det småskaliga i en storslagen miljö. Spännande naturupplevelser och en gammal kulturbygd med vackra smultronställen är som gjorda för att se från cykeln! 

Du befinner dig en bra bit från de stora allfarvägarna och cyklar på mindre vägar som inte är så trafikerade. Utmed sjön Rottnen cyklar du i odlingslandskap, i övrigt råder en starkt kuperad skogsbygd med höjder som når 425 meter över havet. Om du väljer mer kuperade cykelturer, så är det extra välförtjänt att njuta av sköna pauser vid en stilla sjö. Där kan du svalka dig, äta din medhavda matsäck och kanske grilla en korv. Njut av lugnet och av att vara en del av naturen.

Efter en hård dag på cykeln kan du svalka av dig och njuta i bubbelbadet med fantastiskt utsikt över Rottnen. Senare på kvällen är det också fint att bada bastu och sitta och njuta på altanen med skön sjöutsikt. Du bor i ett av nio moderna rum i den nyligen ombyggda ladan, ett unikt boende där kronan i juvelen är den specialbyggda spisen som tronar mitt i allrummet. Från Sandviken finns trevliga dagsturer i varierande längd och svårhetsgrad, några förslag hittar du här. Cyklar och annan utrustning finns att hyra. Det finns flera olika typer av cyklar som är anpassade för asfalt eller grusväg, beroende på vilken rutt du väljer. Du får med dig karta och GPS. Du kan göra matpaket att ta med dig, eller så fikar och äter du lunch på någon mysig restaurang längs din väg.

Om du vill vila cykelmusklerna finns 15 mil vandringsleder, fiske i förnäma fiskevatten och vackra vattendrag som inbjuder till paddling. Den fina kanotleden i Rottnaälven är ett förslag. Kanot finns att hyra på Sandviken. Sunne vattenland lockar med bad i olika former, fina golfbanor finns i trakten och vill du prova något lite mer ovanligt så bege dig skidtunneln i Torsby där du kan åka längdskidor mitt i sommaren! För den kulturintresserade rekommenderas Selma Lagerlöfs vackra Mårbacka, Rottneros park och skulpturparken i Sunne. På Torsby Finnskogscentrum i Lekvattnet möter du ett stycke unik nordisk historia och människoöden av ett alldeles särskilt slag. Här belyses arvet efter de svedjebrukande finländarna som kom till Värmland under 1600-talet.

Dag 1

Brandsbol

Du startar norrut genom byn Gräsmark mot Torsby. Efter några kilometer når du Rottnaälven och vid bron finns en fin rastplats på höger sida. Vidare mot Torsby når du Grässjön med en liten camping och badplats. Turen fortsätter runt sjön och tillbaka mot Gräsmark. I korsningen vid Brandsbol tar du höger mot Mitanderfors och efter ca 5 km ta in vänster mot Granbäckstorp och Gräsmark. Sedan åter hem till Sandviken.

Gården i Sandviken
ca 25 km
Dag 2

Rottnen Runt

Du startar söderut och cyklar väster om sjön Rottnen. Efter cirka 12 km finns en rastplats vid stranden. Perfekt för en fika eller ett dopp. Trampa sedan vidare någon kilometer, ta av vänster mot Bråsstorp, längs vägen passerar du flera pittoreska små gårdar.

Du passerar väg E45 och cyklar på cykelvägen norrut förbi Rottneros Park, som är gården Ekeby i Selma Lagerlöfs Gösta Berlings saga, och Stamfrändemonumentet, som uppfördes som en symbol för den finska invandringen till Värmland och för den värmländska utvandringen till USA. Strax intill ligger Sunne Golfklubb som har en restaurang. Nu kommer du till Sunne, som ligger fantastiskt vackert mellan de smala Frykensjöarna. Här finns ett av Sveriges största vattenland för den lek- och badsugne. Inne i centrala Sunne finns mysiga restauranger och cafeér, runt torget hittar du små butiker.

När du har utforskat Sunne, fortsätter du cykelvägen längs E45 norrut mot Torsby. Efter några kilometer svänger du av vänster mot Gräsmark. En mil senare skymtar åter Rottnen, nu från östra sidan. Naturreservatet Gettjärnsklätten ligger en liten bit längre fram, ta vandringsleden upp till toppen och få en vidunderlig utsikt. Gettjärnsklättens berggrund utgörs av hyperit, en mörk och kalkrik bergart. Det har gett klätten sin speciella profil - i öster långsluttande och i väst en mycket tvär rasbrant. Berggrunden gör att växtligheten är riklig, nästan 190 växtarter kan hittas här. Den rika floran gynnar insekter och djurlivet i området, framförallt väcker fjärilsfaunan intresse.

En lite bit längre fram når du byn Gräsmark med affär och badplats vid Lillsjön. Längs vägen söderut mot Sandviken ligger en fantastisk sandstrand i norra ändan av Rottnen, passa på att ta ett skönt dopp. Sedan är det bara ett par kilometer hem till Sandviken.

Gården i Sandviken
ca 55 km
Dag 3

Förmiddagstur till Ängen

Starta söderut, och efter några kilometer tar du höger in på en liten grusväg mot byn Ängen. Efter en stund cyklar du längs en fin liten bäck med små vattenfall och stenar. Stanna gärna vid någon lämplig plats och njut av den porlande bäcken, eller varför inte smaka en klunk på det kalla och färska vattnet?

Framme vid Ängsjöns östra sida finns en informationstavla där man kan läsa om omgivningens historia, flora och fauna. Längre fram efter sjön finns en skön badplats och till höger upp i byn ligger Rokkmakkstugan med ett mysigt grillhus där det går fint att tillaga en enkel lunch. Fortsätt sedan norrut ner mot Borrsjön, en hisnande färd nedför branta backar med vidunderlig utsikt. Efter ca 6 km är du åter hemma i Sandviken.

Gården i Sandviken
ca 25 km