Vild och romantisk cykeltur i Sápmi
Cykling: 225 km med start i Umeå, Västerbotten
7 nätter 4 900 kr / pers
Hotell
 • engelska
 • svenska
 • tyska
Alltid hos Sweden by Bike
 • doneGaranterat bästa pris
 • doneValfri cykelkarta från Norstedts förlag (värde 194 kr)
 • doneOlycksfallsförsäkring för alla registrerade i sällskapet
Har du frågor om det här cykelpaketet? Maila oss gärna.

Allt detta ingår

 • doneTvå nätter på Hotel Aveny Umeå
 • doneTvå nätter B&B "By the river"
 • doneEn natt på Vännäs Hotel
 • doneTvå nätter på Granö Beckasin
 • done7 x frukost
 • doneCykelväska, reparationskit och hjälm (om du inte har med egen)
 • doneReseinformation (på svenska, tyska eller engelska) och kartor
 • done24 h telefonservice

Möjliga tillval

 • doneExtranätter, paketet kompletteras lätt med en eller två dagar på valfri plats
 • doneTrekking cykel: 770 Sek (7 växlar eller 24 växlar)
 • doneHybridcykel: 1.000 Sek (Nexus, 8 växlar)
 • doneMountainbike: 1.000 Sek (hard tail, XT)
 • doneÖvernattning i "Fågelnäste": 1.000 Sek/natt/person i dubbelrum (1.500 Sek/natt/enkelrum)
 • done5 x tvårättersmiddag: 1.500 Sek/person (1 x Vännäs, 2 x Granö, 2 x By the River)
 • done4 x lunchbox: 400 Sek/person (1 x Umeå, 1 x Vännäs, 1 x Granö, 1 x By the River)
 • doneBagagetransport mellan boenden (2.025 Sek/person, vid bokning av två personer)

Den här vilda och romantiska cykelresan i Sápmi i norra Sverige varar i 8 dagar med 7 övernattningar och är ungefär 225 kilometer lång. Turen startar och slutar i Umeå. Du cyklar genom Västerbottens underbara natur och sover på boenden med hotellstandard. Under cykelturen kommer du att passera många stora och små sjöar där det finns badmöjligheter. Granö Beckasin ligger vid den vackra Umeälven, och här kan du välja att övernatta i ett av deras spektakulära Fågelnästen högt uppe bland träden (bokas som tillval).  

“Dagens tur genom det ändlösa gröna och avskildheten i de stora skogarna gav mig en inre frid som jag njöt oerhört av. Mitt huvud är tomt, långt ifrån de dagliga rutinerna, jäktet och oljudet. Turen längsmed dessa långa vägar har en meditativ och avkopplande kvalitet. Vi kan inte ha sett mer än fyra bilar på hela dagen”
Monika E, Schweiz

Dag 1

Ankomst Umeå

Du som reser med tåg kliver av mitt i staden, och Hotel Aveny ligger inte långt från tågstationen. För dig som flyger kommer transferservicen vid Umeå flygplats att vänta på er ankomst och att ta er till centrala Umeå. På hotellet får ni era cyklar, allmän reseinformation och personlig information om resan. Du kan även välja få bagaget transporterat mellan de olika destinationerna (vi rekommenderar detta) som tillval i din bokning.

Tips! Gå gärna och titta på Universitetet och Europas kulturhuvudstad 2014.

Hotel Aveny, Umeå
Dag 2

Umeå - Vännäs

Upptäck den fantastiska naturen utmed Umeälven. Det finns många intressanta kulturella sevärdheter som man kan besöka utmed vägen, exempelvis ett vattenkraftsmuseum som är en 150 år gammal ramsåg. När du har kommit fram till Vännäs väntar middagen på hotellet.

Hotel Vännäs
Frukost
ca 52 km
Dag 3

Vännäs - Granö

Om du trodde att du har lämnat de upptrampade stigarna förut så har du inte varit i Sápmi. Från Vännäs fortsätter du att följa Umeälven. Du passerar dammarna och vägen kommer att ta dig genom små byar till Ramsele. En gång i tiden var den här byn ett sameläger. Här kan du förundras över en gammal lavvu och andra typiska samiska byggnader. Samerna var inte vara nomader, de hade också sin karaktäristiska livsstil som bönder och hantverkare.

När du anländer till Granö kommer du att bli välkomnad av Granö Beckasin som ligger på en halvö i mitten av Umeälven. På Granö Beckasin handlar allt om att uppleva naturen och öppna dina sinnen för nya upplevelser. Du kan exempelvis vistas högt uppe i träden och njuta av ett fågelperspektiv på omgivningarna. Sedan väntar middag med lokala specialiteter.

Granö Beckasin
Frukost
ca 50-62 km
Dag 4

Granö

Ge dig ut på en älgsafari på cykeln eller besök Korbysjön som är en avlägset belägen sjö med underbar sandstrand. Du kan få många utfärdsförslag på Granö Beckasin Lodge och få råd om hur du på bästa sätt får se skogens konung älgen.

Till middag får du bestämma själv om du vill grilla nere vid sjön eller avnjuta rätterna i restaurangen en gång till. Vad du än väljer kommer det att smaka gott.

Granö Beckasin
Frukost
Dag 5

Granö - Vännforsen

Den här dagen kommer du att följa uråldriga stigar. Kussjön bjuder in till ett bad. Byn med samma namn är en av de äldsta i Västerbotten och har en rik historia. Här hålls gamla traditioner vid liv och det bakas fortfarande mjukbröd. Utmed sjön och genom de djupa skogarna kommer man till Vindelälven som är en av de fem sista oreglerade älvarna i Sverige (de som kallas nationalälvar). Ta en tur runt strömmarna och naturreservatet. Älven är extra imponerande under högvattenperioden i mitten av juni. Vindelälven är också berömd som en av de finaste flottarälvarna i landet.

Nästa stopp är hos glassbonden. Här hittar du unika smaker som älggräs, Västerbottensost med päron eller hjortron med karamell. För att se till att inte rasen Fjällko dör ut kom bönderna Helena och Tomas på att de skulle processa mjölken själva och använda den för att tillverka glass. Idén har varit en stor framgång. Till slut kommer du till en gammal bondgård där unga människor återvänt till traditionerna och samvaron från tidigare generationer. By The River B&B kommer att visa dig den typiska bondgårdshuset i Lappland från insidan, och en avkopplande plats nära Vindelälven. En helt annorlunda erfarenhet av hur man kan bo.

By the river B&B
Frukost
ca 63 km
Dag 6

Vännfors

Vid en tidpunkt som passar dig kan du träffa dina värdar som berättar om olika program och turer som du kan genomföra. De hjälper gärna till med att boka en bäversafari eller annat som vore spännande att upptäcka. De ger dig råd om när du bör starta och om olika sevärdheter som finns i de djupa skogarna. Sedan kan du planera och genomföra ditt eget äventyr som det passar just dig.

Du kan även välja två fina cykelutflykter. Spölandsrundan är 17 km och Tavelsjö cirka 50 km.

By the river B&B
Frukost
mellan 17-50 km
Dag 7

Vännfors - Umeå

Den sista etappen tar dig tillbaka till Umeälven, den här gången från andra sidan. Det är som en tidsresa med kontraster från stenåldern till nutid. De imponerande hällristningarna i Norrforssund och den moderna Sörforsdammen visar tillsammans hur viktig platsen har varit för människor som har bott här genom historien och hur mycket förhållandena har förändrats. Under vägen finns det två fina värdshus du kan besöka. Dessutom kan du se och köpa lokal hemslöjd på Slöjdernas Hus. Här hittar du unika souvenirer som är typiska för norra Sverige. Om du är intresserad av växter måste du besöka platsens arboretum (plantering med träd och buskar), en höjdpunkt för botanister. Använd den sista dagen till att besöka utomhusmuseet Västerbottensmuseet eller campus på Umeå universitet. Din sista natt för den här gången i Sapmi kommer du att tillbringa på Hotel Aveny där du också lämnar tillbaka cyklarna.

Hotel Aveny, Umeå
Frukost
ca 63 km
Dag 8

Umeå och hemresa

Den sista dagen har du fler möjligheter att upptäcka Umeå med sitt universitet. Staden var även Europeisk Kulturhuvudstad 2014. Du kan handla i butiker eller strosa runt i city. Det råder ingen brist på intressanta platser i den här ungdomliga staden. För dig som ska ta flyget väntar en taxi vid hotellet för att ta dig till flygplatsen.

Frukost

Avboknings- och återbetalningspolicy

Aktuella avbeställningskostnader under COVID-19:
- fri avbokning fram till 3 dagar före avresa.
- 3 dagar fram till avresedagen, 100 % av totalpriset.
För övrigt gäller fri ombokning till annat tillfällle.

4 Omdömen

star_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_half
Helhetsintryckstar_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_half
Värde för pengarnastar_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_half
Bemötande och servicestar_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_half
Boendestar_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_half
Matupplevelsestar_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_outline
Cykelupplevelsestar_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_half
star_ratestar_ratestar_ratestar_halfstar_outline
augusti 2021
Många vackra vyer och vacker natur. Generellt var vägarna bra, någon sträcka hade dåligt underlag och ytterligare någon hade lite mer trafik. Utifrån beskrivningen av turen trodde vi det skulle vara mer flackt, men det var en del backar. Speciellt en av etapperna hade få ”naturliga stopp” vid olika sevärdheter. Boendena var generellt bra. Vi valde att inte köpa helpension. Vi hade också med stormkök vilket kändes mycket bra då det på flera etapper saknades restauranger eller liknande lunchalternativ. Vi upplever att man måste vara relativt vältränad för att orka cyklingen, men då hade vi också med oss vår egen packning. Vi hade en härlig cykelvecka och har med oss många fina minnen och upplevelser hem.
Siri L.
star_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_rate
augusti 2019
Allt fungerade utan några som helst problem. Mycket nöjd med vårat cykelpaket.
Gunnar Groth
star_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_outline
augusti 2019
Vi hade förväntat oss mer cykling längs älvarna, och inte så mycket på landsvägar. Bitvis var det ganska tuff men rolig cykling. Boendena var väldigt bra, speciellt Granö Beckasin och By the River. Lunchpaketen som erbjöds på de olika ställena varierade kraftigt, på ett ställe fick vi knappt något, medan andra var väldigt bra.
Lina Staf
star_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_rate
juli 2019
For us the bike tour was a wonderful way to spend our holidays in Sweden. We really enjoyed the stays in the different places and were able to see the beautiful nature of the country. The tour was very well described and the service was outstanding.
Martina

Ta dig hit

Närmaste flygplats: Umeå
Närmaste tågstation: Umeå

Umeå, Västerbotten