Västanå slott och Visingsö
Cykling: ca 35 km med start i Gränna, Småland
1 natt 1 495 kr / pers

Allt detta ingår

 • doneEn natt i dubbelrum
 • done1 x frukost
 • doneEtt glas mousserande före maten
 • done1 x trerätters middag (exkl dryck)
 • doneTillgång till slottets egen tennisbana
 • doneCykelkarta

Möjliga tillval

 • doneExtranätter, paketet kompletteras lätt med en eller två dagar
 • doneEnkelrumstillägg
 • doneSpela golf på Gränna Golfklubb
 • doneHyrcykel (3 växlar, unisex-modell)
 • doneHusdjur välkomna (förbokas)

Västanå slott utanför Gränna är något alldeles speciellt. Slottet byggdes 1590 och miljöerna är mycket välbevarade och interiörerna orörda sedan 1920-talet. Unna dig några avslappnande dagar i vacker miljö med kulinariska rätter och gott vin. 

I det här paketet kombinerar du slottsmiljön med naturskön cykling på mytomspunna Visingsö som bjuder på en mängd sevärdheter och platser som ruvar på unika kulturskatter. Visingsö var en gång ett politiskt centrum, och här finns en mängd berättelser om kungamord, krigsfångar och om när Sverige styrdes härifrån.

Fredrik von Otter är den nionde generationens ägare till slottet som varit i släktens ägo sedan 1785. Tillsammans med sin fru Catharina von Otter ser han till att slottets gäster får en upplevelse att minnas. Maten är viktig och Fredrik har lång erfarenhet av att driva hotell och har bland annat arbetat som kock på Grythyttans Gästgivaregård, Christer’s i New York samt drivit Svenska Klubbens restaurang i Paris.

Besökskarta Visingsö

Slottet har sex dubbelrum. Två är sviter med väggmålningar i original från 1800-talets tidigare hälft. De resterande fyra rummen är individuellt inredda. Samtliga rum i slottet har trådlös internetuppkoppling. TV finns i ett av slottets sällskapsrum.

Annexet ligger cirka 50 meter från slottstrappan och är gårdens modernaste byggnad. Huset byggdes som arrendatorsbostad i mitten av 1800-talet och totalrenoverades 2004. Samtliga rum i Annexet går i engelsk färgskala, har TV samt badrum med dusch och toalett.

Rumskategorier och priserDubbelrumEnkelrum
Rum i annexbyggnad1395 SEK/person1845 SEK
Större rum i annexbyggnad/flygel1495 SEK/person  1945 SEK
Större rum i flygelbyggnad/slottet1695 SEK/person2795 SEK
Svit i slottet/Södra flygeln1795 SEK/person2995 SEK

 

Dag 1

Cykeltur till vackra Visingsö

Du ankommer till Västanå slott och installerar dig i den underbara miljön. Sedan kan du ta färjan över till Visingsö och upptäcka den mytomspunna ön med cykel. Enligt legenden skapades Visingsö när Jätten Vist slängde ut en grästuva i sjön Vättern för att hans gumma skulle ha något att kliva på. Liksom för tusen år sedan, sjuder tuvan än idag av liv!

På Visingsö kan du njuta av historiska lämningar, vacker natur, konst och mycket mer. Upplev ekskogen, mullbärsträden och ruinerna av Visingsö hus vid Näs och Visingsborg på östra sidan, nära hamnen. Missa inte heller Visingsborgs trädgård med örtagård, butik och café samt Brahekyrkan med sina fantastiska utsmyckningar. Ytterligare en bit norrut hittar du Tempelgården som fick sin karaktär som konstnärsgård av Visingsökonstnären Olle Krantz.

Tillbaks på slottet blir du serverad en välkomponerad trerättersmeny som tillagas av lokalt producerade råvaror, och sover sedan gott i något av de inbjudande rummen.

Västanå slott
Middag
Ca 35 km
Dag 2

Hemresa eller extranatt?

Frukost serveras i den gustavianska salongen en trappa upp inne på slottet.

De natursköna omgivningarna inbjuder både till härlig cykling och långa promenader. Passa på att besöka Röttle medeltida kvarnby - en idyll som ligger i ravinen nedanför Västanå. Här finns också möjlighet till bad. Från Röttle sträcker sig även en vacker vandringsled genom naturreservatet längs Vätterns strand.

Stanna gärna en extra natt så hinner du med att spela en runda på Gränna Golfklubbs vackra 18-hålsbana som ligger direkt intill Västanå Slott. Med Gränna Golfklubbs första utslag 150 meter från slottstrappan är det många som kommer hit för en golfhelg.

Eller kanske cykla i de John Bauerska skogarna som ligger precis intill...

Frukost

4 Omdömen

star_rate star_rate star_rate star_rate star_outline
Helhetsintryck star_rate star_rate star_rate star_rate star_outline
Värde för pengarna star_rate star_rate star_rate star_rate star_outline
Bemötande och service star_rate star_rate star_rate star_rate star_half
Boende star_rate star_rate star_rate star_rate star_outline
Matupplevelse star_rate star_rate star_rate star_rate star_half
Cykelupplevelse star_rate star_rate star_rate star_half star_outline
augusti 2020
Slottet ligger nära motorvägen och rummet vi fick var mycket utstatt för buller från trafiken.
Annika Johansson
juli 2020
Detta är främst ett golf- och vandringsboende. Ska man cykla måste man ha egna cyklar med. Slottets var usla och de brydde sig inte, hanterade våra synpunkter illa = tar inte ansvar för cykelpaketet. Men själva slottet och omgivande natur är helt fantastiskt. Vi hyrde jättefina cyklar på Leklandet Visingsö. Slapp jobbiga transportcyklingen tillbaka till slottet då. Röttle By magiskt!
Gunilla Brorsson
oktober 2018
Mycket bra och trevligt! Cyklarna som vi lånade/hyrde kunde vara bättre
Harald
juli 2018
Västanå slott med mat och övernattning var jättebra. Dagen efter övernattningen skulle vi cykla en dag på Visingsö. Några av oss skulle hyra cyklar på Visingsö och det skulle vara bokat enligt personalen på Västanå slott. Efter lite missförstånd om vilken uthyrare som gällde hittade vi rätt , men det fanns inga cyklar förbokade för oss (6 st). Nu fanns det som tur var gott om cyklar att hyra ändå.
Maj-Lis Stenberg

Ta dig hit

Närmaste tågstation: Tranås
Närmaste flygplats: Jönköping Airport
Gränna, Småland