Vallevägen och Hornborgasjön
Cykling: 191 km med start i Töreboda, Västergötland
5 699 kr/pers (3 nätter)
sell
5 699 kr / pers
hotel
3 nätter
directions_bike
191 km

Allt detta ingår

 • doneEn natt på Fredriksons Pensionat (del i dubbelrum)
 • doneEn natt på Nästegården B&B (del i dubbelrum)
 • doneEn natt på STF Lugnåsberget Ekohotell (del i dubbelrum)
 • done3 x frukost med ekologiska råvaror
 • done4 x ekologiska/närproducerade luncher (KRUBB, Löfwings Atelje & Krog och två lunchpaket)
 • done3 x middagar tillagade på närproducerade och ekologiska råvaror
 • doneTillgång till vedeldad bastu vid STF Lugnåsberget Ekohotell
 • doneCykelkarta och färdbeskrivning

Möjliga tillval

 • doneExtranätter, paketet kompletteras lätt med en eller två dagar
 • doneEnkelrumstillägg
 • doneElcykel (7 växlar och fotbroms) med cykelkorg och cykelväska bak (32 liter) samt hjälm 4 dagar: 1 600 kr

I det vackra kulturlandskapet mellan Vänern och Vättern ligger det sägenomspunna berget Billingen. Här cyklar du på fina slingrande småvägar mellan små kullar och gamla stenmurar. Den lokala Vallevägen har rykte om sig att vara en av de vackraste man kan uppleva. Bland många själfulla sevärdheter finns Silverfallen som är ett antal vattenfall som avlöser varandra i Karlforsbäcken och den berömda och vackert belägna Hornborgasjön med alla sina fåglar. Här har du möjlighet att utforska sjön på nära håll och besöka utställningen vid Naturum.

Vallevägen går igenom det västgötska jordbrukslandskapet när det är som vackrast. Här finns hagar, böljande sädesfält och glittrande små sjöar. Vägarna är småskaliga och det finns konsthantverkare att besöka i trakten. Tranornas dans i Hornborgasjön är känd långt utanför Sveriges gränser. Det finns många andra fågelarter som dras till den grunda sjön. På platsen finns Naturum där du kan lära dig mer om det omgivande landskapet med dess växter och djurliv.

Dag 1

Cykla längs Vallevägen

Fredriksons pensionat

Cyklingen börjar i Töreboda, längs Göta kanal och går sedan längs Sverigeleden på mindre landsvägar i riktning Billingen. På eftermiddagen korsar du Billingen och landar på andra sidan i det lummiga Vallelandskapet. Här kommer du nära naturen, känner dofter och hör fågelsång. På en liten yta finns sex naturreservat med en varierad flora och fauna. Det är ett gammalt kulturlandskap med hagar, odlingsrösen och stengärdsgårdar, lundar med ädellövskog, kalkkärr med orkidéer, prunkande blomsterängar och rofyllda fiskesjöar. En riktig naturupplevelse! Stanna där det passar dig och ät ditt medhavda lunchpaket.

Efter cykelturen väntar ett fint rum på charmerande Fredriksons Pensionat Sjöbacka, inbäddat mitt i det vackra Vallelandskapet. Det är Margaretha och Klas som tar hand om dig här. På kvällen serveras en 3-rätters ekologisk närproducerad middag, en njutning för alla dina sinnen.

Fredriksons Pensionat Sjöbacka, Axvall
Frukost, lunch och middag
ca 60 km
Dag 2

Vallevägen, Varnhem och Hornborgasjön

Nästegården rum

Efter en god ekologisk frukost kan du utforska mer av Valleområdet innan du cyklar söderut mot den berömda fågelsjön Hornborgasjön. På vägen passerar du Varnhem, ett av Sveriges mest fascinerande historiska besöksmål. Här ser du spåren efter de kristna vikingarna och upplever munkarnas klosterkyrka från medeltiden. Det finns också fina vandringsstigar runt Varnhem. Du äter en lyxig 3-rätters lunch på Löfwings Ateljé & Krog lite längre söderut. Här kan du också se mer av konstnären Göran Löfwings verk och ta en titt i paret Löfwings butik.

Under dagen finns också gott om tid att utforska omgivningarna runt Hornborgasjön. De är fantastiska och du kan lära dig mer om fågellivet och den speciella platsen på Naturum vid Hornborgasjön.

På kvällen väntar övernattning på mysiga Nästegården Bed & Breakfast. Här är det Matilda och Paul som välkomnar dig. De har renoverat sina hus på ett miljövänligt, tidsenligt och mycket skickligt sätt. Det är en ren njutning för både själ och öga. Här är det solkraft som du får i eluttagen! På kvällen blir det en lätt middag. Ta gärna en liten vandring längs Pilgrimsleden som ligger precis intill.

Nästegården Bed & Breakfast,
Frukost, lunch och middag
ca 21 km
Dag 3

Hornborgasjön - Lugnås

Lugnås cykelpaket

Efter en god frukost fortsätter cyklingen genom kulturlandskapet. Den här dagen närmar du dig Vänern och tar dig till lilla Lugnås för ett komfortabelt boende och lokalproducerad ekologisk mat. Ägarparet Jesper och Pia är pionjärer inom hållbart boende och Green Key certifierade.

De har renoverat husen med återvunnet material och har solceller som gör dem självförsörjande på el sommartid. Här njuter du av lugnet, och kanske tar du en avkopplande bastu innan middagen serveras.

STF Lugnåsberget, Lugnås
Frukost, lunch och middag
ca 60 km
Dag 4

Lugnås - Töreboda

Nästegården bed o breakfast

Efter en god frukost cyklar du tillbaks mot Töreboda. Du stannar längs vägen och äter god lunchmatsäck och vi hoppas du har många fina cykelminnen med dig hem från Vallevägen och det vackra landskapet i Västergötland!

Frukost och lunch
ca 60 km

Aktuella avbeställningskostnader:
- fri avbokning fram till kl 12 dagen före startdatum.
- efter kl 12 dagen före startdatum, 100 % av paketets totalpris.

Cykelpaketet betalas direkt till hotellet vid ankomst.

1 Omdöme

star_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_half
Helhetsintryckstar_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_rate
Värde för pengarnastar_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_outline
Bemötande och servicestar_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_rate
Boendestar_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_outline
Matupplevelsestar_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_outline
Cykelupplevelsestar_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_rate
star_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_half
juni 2021
,
Britt Lerneby
Ja, helt enkelt ett jättebra paket. Några synpunkter: -bättre väganvisning/skyltningen på några ställen -bra mat, men att inte lägga upp på tallrik alltihop vid förarbetad middag. Blir en "röra". Håller med min syster kan tillägga att, helnöjd och kommer att rekommendera paketet till vänner och bekanta, se över vägmarkeringar ffa dag 4 efter Mariestad. Servicen i Töreboda ger jag en 10. Första längre cykelturen med elcykel, kommer alltid i fortsättningen boka elcykel. Tack! 😎