shopping_cart
kr
Vallevägen och Hornborgasjön
Töreboda, Västergötland (ca 191 km)
3 nätter 6 699 kr / pers
 • doneEn natt på Fredriksons Pensionat (del i dubbelrum)
 • doneEn natt på Nästegården B&B (del i dubbelrum)
 • doneEn natt på STF Lugnåsberget (del i dubbelrum)
 • done3 x frukost med ekologiska råvaror
 • done4 x ekologiska/närproducerade luncher (KRUBB, Löfwings Atelje & Krog och två lunchpaket)
 • done3 x middagar tillagade på närproducerade och ekologiska råvaror
 • doneTillgång till vedeldad bastu vid STF Lugnåsberget
 • doneElcykel och hjälm 4 dagar (7 växlar och fotbroms)
 • doneCykelkorg och cykelväska bak (32L)
 • doneCykelkarta och färdbeskrivning
 • doneExtranätter, paketet kompletteras lätt med en eller två dagar
 • doneEnkelrumstillägg

I det vackra kulturlandskapet mellan Vänern och Vättern ligger det sägenomspunna berget Billingen. Här cyklar du på fina slingrande småvägar mellan små kullar och gamla stenmurar. Den lokala Vallevägen har rykte om sig att vara en av de vackraste man kan uppleva. Bland många själfulla sevärdheter finns Silverfallen som är ett antal vattenfall som avlöser varandra i Karlforsbäcken och den berömda och vackert belägna Hornborgasjön med alla sina fåglar. Här har du möjlighet att utforska sjön på nära håll och besöka utställningen vid Naturum.

Vallevägen går igenom det västgötska jordbrukslandskapet när det är som vackrast. Här finns hagar, böljande sädesfält och glittrande små sjöar. Vägarna är småskaliga och det finns konsthantverkare att besöka i trakten. Tranornas dans i Hornborgasjön är känd långt utanför Sveriges gränser. Det finns många andra fågelarter som dras till den grunda sjön. På platsen finns Naturum där du kan lära dig mer om det omgivande landskapet med dess växter och djurliv.

Dag 1

Cykla längs Vallevägen

Cyklingen utgår från Töreboda genom det förtjusande Vallelandskapet. Här kommer du nära naturen, känner dofter och hör fågelsång. På en liten yta finns sex naturreservat med olika flora och fauna. Det är ett gammalt kulturlandskap med hagar, odlingsrösen och stengärdsgårdar, lundar med ädellövskog, kalkkärr med orkidéer, prunkande blomsterängar och rofyllda fiskesjöar. En riktig naturupplevelse!

Efter dagens cykeltur övernattar du på trevliga Fredriksons Pensionat Sjöbacka och på kvällen väntar ekologisk middag.

Fredriksons Pensionat Sjöbacka, Axvall
Frukost, lunch och middag
ca 60 km
Dag 2

Varnhem och Hornborgasjön

Efter en god frukost cyklar du söderut mot den berömda fågelsjön Hornborgarsjön. På vägen passerar du Varnhem, ett av Sveriges mest fascinerande historiska besöksmål. Här ser du spåren efter de kristna vikingarna och upplever munkarnas klosterkyrka från medeltiden. I kyrkan ligger fyra kungar, en drottning och stormannen Birger Jarl med familj begravd, han grundade Stockholm år 1252. Här hittar du även Drottning Kristinas gunstling, Magnus Gabriel de la Gardies grav.

Omgivningarna runt Hornborgasjön är fantastiska och du kan lära dig mer om fågellivet och den speciella platsen på Naturum vid Hornborgasjön. På kvällen väntar trevlig övernattning och middag på Nästegården Bed & Breakfast hos ägarparet Matilda och Paul.

Nästegården Bed & Breakfast,
Frukost, lunch och middag
ca 21 km
Dag 3

Hornborgasjön - Lugnås

Efter en god frukost fortsätter cyklingen genom kulturlandskapet. Den här dagen närmar du dig Vänern och tar dig till lilla Lugnås för ett komfortabelt boende och lokalproducerad ekologisk mat. Ägarparet Jesper och Pia är pionjärer inom hållbart boende och Green Key certifierade.

De har renoverat husen med återvunnet material och har solceller som gör dem självförsörjande på el sommartid. Här njuter du av lugnet, och kanske tar du en avkopplande bastu innan middagen serveras.

STF Lugnåsberget, Lugnås
Frukost, lunch och middag
ca 60 km
Dag 4

Lugnås - Töreboda

Efter en god frukost cyklar du tillbaks mot Töreboda. Du stannar längs vägen och äter god lunchmatsäck och vi hoppas du har många fina cykelminnen med dig hem från Vallevägen och det vackra landskapet i Västergötland!

Frukost och lunch
ca 60 km
Töreboda, Västergötland

Fler cykelpaket i närheten