Utflykt till charmiga Gäddeholm
Västerås, Västmanland (ca 20 km)
Cykeltur fr. 99 kr / pers
  • doneKarta med detaljerad färdväg (gpx-fil)
  • doneDetaljerad färdbeskrivning (pdf)
  • doneÖvernattning på cykelvänligt boende
  • doneHyrcykel

Vid Västeråsfjärdens strand bara en mil ifrån Västerås ligger Gäddeholms herrgård. Huvudbyggnaden uppfördes på 1600-talet och herrgården har ägts av flera svenska adelssläkter under historiens lopp. Omgivningarna är vackra och på Gäddeholms café kan du äta gott innan du cyklar hem igen. 

Det här är en charmig cykeltur som passar alla, inte minst barnfamiljer. Utflyktsmålet ligger lagom långt från Västerås och du cyklar på bilfri gång- och cykelbana. På vägen passerar du öppna fält, kohagar och många vackra vyer.

Under första halvan av 1700-talet köptes egendomen av friherre Carl Cronstedt som var den siste levande av de generaler som tjänstgjorde under Karl XII. När hans dotter gifte sig övergick Gäddeholm i släkten Lewenhaupts ägo år 1835. Det sägs att det var här på Gäddeholm som vår nuvarande kung Carl XVI Gustaf tog sin allra första cykeltur, ivrigt påhejad av sin barndomsvän ”Noppe” Lewenhaupt. Sedan 2003 är det Västerås stad som äger herrgården och fem år senare blev Gäddeholm ett naturreservat. Landskapet är präglat av det jordbruk som har bedrivits här sedan 1500-talet. Här finns betesmarker, strandängar och vassområden som är viktiga för det rika fågellivet. Om vädret tillåter kan du sola och bada på Gäddeholms badplats som ligger en liten bit bort. Här finns en sandstrand med brygga och en fin lekplats.

På Gäddeholms café kan du njuta av en kopp kaffe med olika sorters kaffebröd och smörgåsar. Missa inte ”Grevens Räkmacka” som är en riktig specialtet. Det finns även en butik med presentartiklar att besöka. Caféet är öppet helger större delen av året och har utökade öppettider under sommarsäsongen.

För information om färdsätt och restider till/från Västerås: https://reseplanerare.resrobot.se
Västerås, Västmanland

Fler cykelpaket i närheten