Upptäcktsfärd runt Västerås
Västerås, Västmanland (ca 105 km)
3 nätter fr. 3 450 kr / pers
 • doneEn natt på Mahognyvillan, Strömsholm
 • doneEn natt på Skultuna Brukshotell
 • doneEn natt på Elite Stadshotellet, Västerås
 • done3 x frukost
 • done3 x middag (exkl dryck)
 • doneStadsvandring/cykling i Västerås på egen hand med karta
 • doneDetaljerad färdbeskrivning och cykelkarta
 • doneExtranätter, paketet kompletteras lätt med en eller två dagar
 • doneEnkelrumstillägg
 • doneHyrcykel och hjälm
 • doneBagagetransport

I landets sjätte största stad, gröna och cykeltäta Västerås, finns mycket att hämta för en besökare på två hjul. Om man går på det gröna temat har vi Botaniska trädgården från mitten av 1800-talet och ganska nära centrum finns Vallby friluftsmuseum med gärdesgårdar, gamla torp och exemplar av nordsvensk häst. 

I den enorma domkyrkan med ursprung i 1100-talet finns bland annat Erik XIV:s sarkofag och den som vill besöka ett riktigt spökslott kan ta sig en liten bit utanför staden till Engsö slott som också är omnämnt redan på 1100-talet. Andra populära aktiviteter i ”gurkstaden” är ett besök på Kungsbyns djurpark, Västerås konstmuseum eller i den gamla stadsdelen Kyrkbacken. Dessutom finns många bra restauranger i staden.

Dag 1:

Koppla av vid änkedrottningens slott

Du som hyr cykel hämtar ut den i centrala Västerås. Se dig gärna omkring i staden eftersom du kommer att återvända för en vistelse under turen.

Sedan cyklar du Slottsvägen i knappa tre mil till Strömsholms slott som byggdes 1560 av Gustav Vasa och sedan beboddes av bland andra änkedrottningen Hedvig Eleonora. Augusti ut kan man gå på visning i slottet, senare på säsongen kan du äta matsäck i slottsparken och beundra den omkringliggande trakten med sina ekar och vackra hassellundar. Natten tillbringar du i 1800-talsbyggnaden Mahognyvillan. I närheten finns den vackra kanalen att beskåda med Karl XV:s sluss.

Mahognyvillan, Strömsholm
Middag (innan kl 18)
Ca 30 km
Dag 2:

Upplev det klassiska Messingsbruket

Ät en stadig frukost och ge dig ut på en riktig cykeldag i Västmanland. Du cyklar längs Strömsholms kanal norrut. Första stad blir Hallstahammar där Kolbäcksån flyter fram. Nästa stad är bruksorten Surahammar där det passar bra med fikastopp eller lunch. Här finns stort motorcykelmuseum och en tjusig herrgård att se närmare på (för dig som vill dela upp cykelsträckan går det att ordna en extra övernattning i Surahammar).

Fortsätt ungefär 7 kilometer norrut till Ramnäs där det fortfarande tillverkas stadiga metallprodukter och ta sedan av österut på den gamla grusbelagda banvallen. Sväng söderut de sista kilometrarna till Skultuna som är dagens slutdestination. Här finns det 400-åriga Messingsbruket med butiker och charmiga Skultuna Brukshotell där du inkvarterar dig för natten.

Skultuna Brukshotell
Frukost, middag
Ca 60 km
Dag 3:

En heldag i gröna Västerås

Ät frukost och ta dig sedan de cirka 15 kilometerna till Västerås. En fantastisk cykelstad med många sevärdheter. Ett besök i den mäktiga domkyrkan är ett måste, kanske en vandring i pittoreska stadsdelen Kyrkbacken, ett besök på Västerås konstmuseum eller en tur till Vallby friluftsmuseum.

På kvällen finns det många bra restauranger att välja på och natten tillbringar du på Elite Stadshotellet Västerås.

Elite Stadshotellet, Västerås
Frukost, middag
Ca 15 km
Dag 4:

Många minnen rikare

Efter en natt med riktigt god sömn går du upp och njuter av den trevliga frukostbuffén på Elite Stadshotellet Västerås.

Checka ut i lugn och ro och bege dig till tågstationen eller bilen med ny västmanländsk kraft i benen och många nya cykelminnen.

Frukost
Närmaste tågstation: Västerås
Närmaste flygplats: Stockholm Arlanda