Upptäcktsfärd genom småländsk skogsbygd
Cykling: 106 km med start i Målerås, Småland
2 nätter 2 020 kr / pers
Hotell, Bed and breakfast
 • engelska
 • svenska
 • tyska
Alltid hos Sweden by Bike
 • doneGaranterat bästa pris
 • doneValfri cykelkarta från Norstedts förlag (värde 194 kr)
 • doneOlycksfallsförsäkring för alla registrerade i sällskapet
Har du frågor om det här cykelpaketet? Maila oss gärna.

Allt detta ingår

 • doneEn natt på Ödevata Gårdshotell & FiskeCamp (del i dubbelrum)
 • doneEn natt på Målerås Bed & Breakfast (del i dubbelrum)
 • done2 x frukost
 • done2 x färdkost
 • done2 x kvällsmåltid inkl. lättdryck och kaffe
 • doneDamcykel, 3-växlar med cykelkorg och cykelväska (barncykel finns också)
 • doneKartor & färdbeskrivning

Möjliga tillval

 • doneExtranätter, paketet kompletteras lätt med en eller två dagar
 • doneEnkelrumstillägg på Ödevata gårdshotell: 200 kr
 • doneHyr bastuflotte
 • doneHyr kanot/kajak
 • done Hyr båt för att fiska och fiskeutrustning

De småländska skogsbygderna utövar lockelse på såväl svenska som utländska cyklister. Du förstår exakt varför när du upplever det här cykelpaketet. Här ingår fiskesjöar, närheten till Glasriket, rofylld natur och slingrande småvägar med nostalgisk atmosfär. Äppelmusten är hemmagjord och frukostäggen är från gården. Utgångspunkten är den lilla levande glasbyn Målerås och sedan bär det av mot Ödevata Gård där du tillbringar natten. Ett charmigt och hållbart sätt att lära känna Småland när det är som bäst.

Cyklingen ger dig en grundkurs i den småländska landskapskaraktären. Du stiftar bekantskap med klassiska glasbrukssamhällen, gamla kyrkor, fridlysta ekar och hembygdsmuseum. Vägarna tar dig tillbaka i historien och du upplever skogsbygderna från ”insidan” på det sätt som nästan bara är möjligt när man cyklar. När du kommer fram till slutmålet väntar en riktigt fin vistelse. Ödevata Gård är en välskött oas med gårdshotell, konferensverksamhet och naturaktiviteter. Det är också en plats som inspirerar till en hållbar livsstil. Här kan du besöka köksträdgården, hälsa på gårdens djur och gå ner till bryggan.

Detta cykelpaket har barnrabatt på 50% från fem år t.o.m. 12 år.

Dag 1

Målerås-Ödevata

Ödevata gårdshotell entre

Du börjar dagen i Målerås och siktar på första etappmålet som heter Koppekull. Nästa destination på resan blir Gullaskruv som är ett gammalt glasbrukssamhälle. Du fortsätter cykelresan och kan besöka Hälleberga kyrka. Kanske tar du igen dig i skuggan av de fridlysta småländska ekarna.

Nästa etappmål är klassiska Orrefors med allt vad det innebär av glasbrukshistoria. Tyvärr stängde bruket 2013, men här finns glasblåsning i hyttan i Orrefors Park. Kanske äter du lunch på ortens hotell. Cyklingen fortsätter sedan mot Nybro och Madesjö där den gamla kyrkan är värd ett stopp. Du cyklar förbi små orter som Örsjö och Toresbo innan du rullar in på Ödevata gård som är dagens slutdestination.

Ödevata får du en kvällsmåltid med Ödevatas egenodlade och lokala råvaror efter säsong.  Under er vistelse får ni som gäst ta del av Ödevatas aquaponic odling som de byggt upp i ett stort orangeri. Ett slutet vattensystem där de odlar fisk, grönsaker och frukt. Fisken ger näring till växterna och växterna renar vattnet tillbaka till fisken - ett fantastiskt hållbart kretsloppssystem! Kanske kan du få med dig en egenskördad banan till färdkosten och har ni tur kan ni också få se när Magnus tillverkar biokol till både växthus och grönsaksland.

Ödevata Gårdshotell & Fiskecamp, Emmaboda
Frukost, färdkost och kvällsmåltid
ca 53 km
Dag 2

Ödevata-Målerås

Glasblåsaren Petter Jonasson

Du äter frukost gjord på gårdens ägg och andra lokala råvaror. När du är redo checkar du ut från rummet och börjar den andra dagen av cykling genom det klassiska småländska skogslandskapet. Den här dagen kan du välja att ta en mer direkt rutt, via Emmaboda, som till stor del går på asfaltsvägar. Du cyklar i Wilhelm Mobergs traker och kan stanna till vid Algutsboda kyrka där han konfirmerades.

Alternativet är Upptäckarturen genom stationssamhällena Eskilsryd och Örsjö och sedan den gamla Häradsvägen till Glass Factory i Boda. Efter någon mil ansluter du till Direktturen och avslutar sedan dagens cykling i Målerås. Färdkosten äter du där det passar dig bäst. Kvällsmåltiden avnjuter du på Wärdshuset Hyttan

Efter övernattningen på Målerås Vandrarhem B&B och en bastant frukost kan du ta del av det fascinerande skådespel som det är att se den glödande glasmassan formas till praktfulla kristallskulpturer av olika karaktär. I shopen i Målerås kan du handla kristallprodukter och smycken. Hantverkshuset inrymmer sju lokala hantverkare, med allt från keramik, fårskinn, smycken och marmelad. Produkter av läder hittar du i Läderfabrikens shop.

Målerås Bed & Breakfast, Målerås
Frukost, färdkost och kvällsmåltid
ca 53 km

Avboknings- och återbetalningspolicy

Aktuella avbeställningskostnader under COVID-19:
- fri avbokning fram till 3 dagar före avresa.
- 3 dagar före avresa, 100 % av paketets totalpris.

Målerås, Småland