shopping_cart
kr
Upptäcktsfärd genom småländsk skogsbygd
Målerås, Småland (ca 106 km)
2 nätter 1 770 kr / pers
 • doneEn natt på Ödevata Gårdshotell & FiskeCamp (del i dubbelrum)
 • doneEn natt på Målerås Bed & Breakfast (del i dubbelrum)
 • done2 x frukost
 • done2 x picknicklunch
 • done2 x kvällsmåltid inkl. lättdryck och kaffe
 • doneHyrcykel 3-växlar, kartor och färdbeskrivning
 • doneExtranätter, paketet kompletteras lätt med en eller två dagar
 • doneEnkelrumstillägg
 • doneHyr bastuflotte
 • doneHyr kanot/kajak
 • done Hyr båt för att fiska och fiskeutrustning

De småländska skogsbygderna utövar lockelse på såväl svenska som utländska cyklister. Du förstår exakt varför när du upplever det här cykelpaketet. Här ingår fiskesjöar, närheten till Glasriket, rofylld natur och slingrande småvägar med nostalgisk atmosfär. Äppelmusten är hemmagjord och frukostäggen är från gården. Utgångspunkten är den lilla levande glasbyn Målerås och sedan bär det av mot Ödevata Gård där du tillbringar natten. Ett charmigt och hållbart sätt att lära känna Småland när det är som bäst. 

Cyklingen ger dig en grundkurs i den småländska landskapskaraktären. Du stiftar bekantskap med klassiska glasbrukssamhällen, gamla kyrkor, fridlysta ekar och hembygdsmuseum. Vägarna tar dig tillbaka i historien och du upplever skogsbygderna från ”insidan” på det sätt som nästan bara är möjligt när man cyklar. När du kommer fram till slutmålet väntar en riktigt fin vistelse. Ödevata Gård är en välskött oas med gårdshotell, konferensverksamhet och naturaktiviteter. Det är också en plats som inspirerar till en hållbar livsstil. Här kan du besöka köksträdgården, hälsa på gårdens djur och gå ner till bryggan.

Dag 1

Målerås-Ödevata

Ödevata gårdshotell entre

Du börjar dagen i Målerås och siktar på första etappmålet som heter Koppekull. Nästa destination på resan blir Gullaskruv som är ett gammalt glasbrukssamhälle. Du fortsätter cykelresan och kan besöka Hälleberga kyrka. Kanske tar du igen dig i skuggan av de fridlysta småländska ekarna.

Nästa etappmål är klassiska Orrefors med allt vad det innebär av glasbrukshistoria. Tyvärr stängde bruket 2013, men här finns glasblåsning i hyttan i Orrefors Park. Kanske äter du lunch på ortens hotell. Cyklingen fortsätter sedan mot Nybro och Madesjö där den gamla kyrkan är värd ett stopp. Du cyklar förbi små orter som Örsjö och Toresbo innan du rullar in på Ödevata gård som är dagens slutdestination.

Ödevata Gårdshotell & Fiskecamp, Emmaboda
Frukost, picknicklunch och kvällsmåltid
ca 53 km
Dag 2

Ödevata-Målerås

Glasblåsaren Petter Jonasson

Du äter frukost gjrd på gårdens ägg och andra lokala råvaror. När du är redo checkar du ut från rummet och börjar den andra dagen av cykling genom det klassiska småländska skogslandskapet. Den här dagen kan du välja att ta en mer direkt rutt, via Emmaboda, som till stor del går på asfaltsvägar. Du cyklar i Wilhelm Mobergs traker och kan stanna till vid Algutsboda kyrka där han konfirmerades.

Alternativet är Upptäckarturen genom stationssamhällena Eskilsryd och Örsjö och sedan den gamla Häradsvägen till Glass Factory i Boda. Efter någon mil ansluter du till Direktturen och avslutar sedan dagens cykling i Målerås. Picknicklunchen äter du där det passar dig bäst. Kvällsmåltiden avnjuter du på Wärdshuset Hyttan

Efter övernattningen på Målerås Vandrarhem B&B och en bastant frukost kan du ta del av det fascinerande skådespel som det är att se den glödande glasmassan formas till praktfulla kristallskulpturer av olika karaktär. I shopen i Målerås kan du handla kristallprodukter och smycken. Hantverkshuset inrymmer sju lokala hantverkare, med allt från keramik, fårskinn, smycken och marmelad. Produkter av läder hittar du i Läderfabrikens shop.

Målerås Bed & Breakfast, Målerås
Frukost, picknicklunch och kvällsmåltid
ca 53 km

Avboknings- och återbetalningspolicy

Aktuella avbeställningskostnader under COVID-19:
- fri avbokning fram till 3 dagar före avresa.
- 3 dagar före avresa, 100 % av paketets totalpris.

Målerås, Småland

Fler cykelpaket i närheten