shopping_cart
kr
Upplev genuint bruksliv
Långvind, Hälsingland (ca 80-120 km)
2 nätter 1 795 kr / pers
 • doneTvå nätter på Kungsgården Långvind
 • done2 x frukost med guldkant
 • done2 x lunchpaket
 • doneKaffe/te i termos plus en godbit
 • doneHyrcykel & färdbeskrivning
 • doneExtranätter, paketet kompletteras lätt med en eller två dagar
 • doneEnkelrumstillägg
 • doneTrerätters middag
 • doneAfternoontea
 • doneFisketur med guide
 • doneGuidade vandringar med olika teman

Kungsgården Långvind är ett hotell vackert beläget i anrik järnbruksmiljö från svenska stormaktstiden. Här har du nära till havet och till lättcyklade och vackra leder längs med kusten och till sagolika Hälsingegårdar, som finns med på Unescos lista över omistliga ting.

Ägarna till Kungsgården Långvind har själva utformat ett antal spännande och roliga cykelpaket, för att du som gäst ska hitta fram till alla smultronställen längs vägen. Du bor i en av Långvindsbruks äldsta byggnader som tidigare var bostäder åt brukets smeder, idag är det fyra rymliga och vackert inredda rum med hotellstandard. Du sover i bekväma sängar och i de ljusa rummen med fönster i två väderstreck kan du sjunka ner i en skön fåtölj och blicka ut över bland annat Långvinds ström.

På hotellet har du tillgång till gratis trådlös bredbandsuppkoppling (wifi). Ett fräscht badrum med toalett finns utanför rummet. På gångavstånd från hotellet hittar du ett charmigt brukskapell, en kulturskyddad herrgård, ett förtjusande litet bruksmuseum, en masugnsruin och andra lämningar från brukets storhetstid. Här finns också restaurang Bränneriet där du kan äta middag på kvällen om du önskar. På Kungsgården Långvind får alla STF-medlemmar 50 kronor i rabatt per dygn.

Dag 1

Skärså och Norrala

Vid ankomst till hotellet rekommenderar vi en trevlig cykeltur söderut som går till det genuina fiskeläget Skärså där du kan njuta av en god fiskmåltid till lunch på restaurang Albertina. Här finns också ett fiskmuseum, en glashytta samt försäljning av hantverk och rökt fisk. Värdparet bistår gärna med tips på aktuella loppmarknader och smultronställen i närheten.

På vägen hem passerar du Norrala, där byns gamla kyrka och unika smedja utgör självklara sevärdheter, innan du viker av på en skogsväg och cyklar hem till hotellet. Väl hemma igen kan du ta en cykeltur ner till havet i Långvinds fritidsområde och leta upp en privat liten badvik och bara njuta av havets svalka. Här finns också möjlighet att upptäcka den gamla bruksmiljön som finns väl bevarad.

Kungsgården Långvind, Enånger
Lunchpaket
55 km
Dag 2

Världsarvsgård i Söderala

På morgonen serverar värdparet sin frukost med guldkant från en dignande buffé. Dagens cykeltur bär av mot en av de Hälsingegårdar som finns med på Unescos världsarvslista: gården Erik-Anders i Asta i byn Söderdala. Det är en ståtlig gård, fylld av obrutna traditioner och levande historier om stolthet, mystik, romantik, lyx och hårt arbete. Gården berättar en historia om en epok i Hälsingland då bördiga marker och rika skogar skapade rikedomar som möjliggjorde ett sätta att bygga och inreda hus på ett sätt som inte står att finna någon motsvarighet till i någon annan del av landet – ja, kanske inte ens i hela världen. Här hittar du även ett minnesrum för jazzmusikern Jan Johansson, en möbelutställning samt en butik med nytt och gammalt. Under sommaren kan du se den vackra trädgården, återskapad från hur den såg ut 1920, och njuta av gårdscaféets ekologiska kaffe och hembakta bröd.

Väl tillbaka hemma igen är du välkommen att slå dig ner i allrummet och förse dig med mysig eftermiddagsfika efter avslutad tur. Kanske läsa en bok eller spela något sällskapsspel.

Kungsgården Långvind, Enånger
Frukost och lunchpaket
60 km
Dag 3

Enånger och Borka

Efter en välsmakande frukost så finns det mycket för den cykelsugne att upptäcka. En vacker tur som kan avsluta vistelsen går norrut till Enånger och vidare till fiskeläget Borka.

Här kan du äta lunch på restaurang Borka Brygga och besöka dess museer och hantverksbod. På vägen hem är Haga trädgårdscafé ett trevligt fikastopp och det finns flera loppmarknader att besöka längs med vägen hem.

Frukost
40 km

1 Omdöme star_rate star_rate star_rate star_rate star_half

Helhetsintryck star_rate star_rate star_rate star_rate star_rate
Värde för pengarna star_rate star_rate star_rate star_rate star_rate
Bemötande och service star_rate star_rate star_rate star_rate star_rate
Boende star_rate star_rate star_rate star_rate star_rate
Matupplevelse star_rate star_rate star_rate star_rate star_rate
Cykelupplevelse star_rate star_rate star_rate star_rate star_rate
juli 2020
Dan Bosk
Bäst med egna cyklar.
- Närmaste flygplats: Stockholm/Arlanda
- Närmaste tågstation: Hudiksvall eller Söderhamn. Regionaltåg går även till Iggesund från Hudiksvall och Söderhamn.
- Från Hudiksvall, Söderhamn eller Iggesund kör bussar till Enånger.
Närmast är att ta taxi från Enånger till Kungsgården Långvind. Numret är: 0650-680 00.
Långvind, Hälsingland

Fler cykelpaket i närheten