Två sjöar runt med start i Nora
Nora, Västmanland (ca 50 km)
cykelutflykt fr. 295 kr / pers
  • doneUtflyktsguide med tips längs vägen
  • doneKarta med cykelturen som pdf
  • doneDigital karta (gpx-fil) att ladda ner i mobilen
  • doneKomplettera cykelturen med trevlig övernattning
  • doneHyrcykel & hjälm

Den här fina cykelturen kombinerar sjöutsikt (du ser faktiskt tre sjöar under färden) med genuina bergslagsmiljöer. Skogarna är lika djupa som vackra, men det är också en fantastisk kulturmiljö med bergsmansgårdar och industrihistoria med hundratals år på nacken. Du cyklar med både grus och asfalt som underlag och orienterar dig med hjälp av medföljande karta.

Utgångspunkten är centrala Nora och inledningsvis följer du Norasjöns västra strand. Tanken är att du cyklar moturs och börjar med Fåsjöns östra sida med Vretens lägergård som första anhalt. Nästa sjö är Usken och där kan du göra en avstickare till naturreservatet Lejakärret där det växer flera olika orkidéer under säsong. Du rundar sjön och tar dig ner till Klacka-Lerberg med gruvpark och anor från 1300-talet. Sista stoppet innan du styr tillbaka mot utgångspunkten är Åkerby herrgård vid Fåsjöns sydvästra strand. En upplevelserik tur som bjuder på cirka 5 mils cykling.

Sedan hundratals år har brytning av järnmalm och vidareförädling till järn varit en av de viktigaste svenska näringsgrenarna. Bergslagen är ett område som i vid bemärkelse kan sägas omfatta delar av Västmanland, Värmland, Dalarna, Närke, Östergötland, Uppland och Gästrikland. Namnet kommer från de ”bergslag” eller bergmästardömen som hade de juridiska rättigheterna och drev gruvorna.

Nora är en charmerande stad med en träbebyggelse som tillhör de bäst bevarade i landet. Här finns kaféer, miljöer som utgör bakgrund till Maria Langs deckarromaner och sevärdheter som museet Göthlinska gården. I sjöstugan finns ett våffelkafé och i uthuset kan man gå på loppis, man kan även besöka huvudbyggnaden som är museum när det är visning.

Det finns cykelvänliga boenden i närheten av Nora. Ett heter Lars Jans stugan och ligger i den välbevarade gruvbyn Pershyttan. Där har det bedrivits järnhantering sedan 1300-talet. Du kan ta en titt på Domargården och hyttan. Vill du lära dig mer kan du välja på guidad tur eller att själv gå den skyltade Kulturstigen som går runt byn. Ett annat cykelvänligt boende heter Hult Säteri och ligger i den gamla bruksorten Järle öster om Nora.

Cykelturen bygger på en tursträckning som är framtagen av Bergslagen Cycling


Den här cykelturen ingår i en serie inspirerande cykelturer som gör det enkelt att själv plocka ihop din egen cykelresa precis som du vill ha den. Välj att boka en hyrcykel på plats om du inte har en egen.

Turerna är uppbyggda kring ett utvalt tema och innehåller några enkla byggstenar. Du får en digital karta som du kan ladda ner i mobilen, en tydlig färdbeskrivning och en liten reseguide som berättar om tips på sevärdheter och trevliga besöksmål. Kanske gör du en dagstripp, eller väljer att övernatta på cykelvänliga boenden längs vägen med särskild service för dig som cyklist.

Varje tur avslutas med några QUIZ-frågor, och när du skickar in de rätta svaren till oss via e-post kan du få ett litet pris…