Två sjöar runt med start i Nora
Nora, Västmanland (ca 50 km)
Cykeltur fr. 295 kr / pers
  • doneKarta med detaljerad färdväg (gpx-fil eller som pdf)
  • doneResguide (pdf) med sevärdheter och bakgrundshistoria
  • doneMaterialet kan enkelt laddas ner i mobilen eller skrivas ut i förväg
  • doneKulturarvskortet (ger dig upp till 50% rabatt på entréavgiften till över 300 museer, slott, gårdar och andra kultursevärdheter runtom i Sverige)

Den här fina cykelturen kombinerar sjöutsikt (du ser faktiskt tre sjöar under färden) med genuina bergslagsmiljöer. Skogarna är lika djupa som vackra, men det är också en fantastisk kulturmiljö med bergsmansgårdar och industrihistoria med hundratals år på nacken. Du cyklar med både grus och asfalt som underlag och orienterar dig med hjälp av medföljande karta.

Utgångspunkten är centrala Nora, och du följer inledningsvis Norasjöns västra strand. Tanken är att du cyklar moturs och börjar med Fåsjöns östra sida med Vretens lägergård som första anhalt. Nästa sjö är Usken och där kan du göra en avstickare till naturreservatet Lejakärret där det växer flera olika orkidéer under säsong. Du rundar sjön och tar dig ner till Klacka-Lerberg som har en gruvpark och anor från 1300-talet. Sista stoppet innan du styr tillbaka mot utgångspunkten är Åkerby herrgård, vid Fåsjöns sydvästra strand. En upplevelserik tur som bjuder på cirka 50 om cykling.

Sedan hundratals år har brytning av järnmalm och vidareförädling till järn varit en av de viktigaste svenska näringsgrenarna. Bergslagen är ett område som omfattar delar av Västmanland, Värmland, Dalarna, Närke, Östergötland, Uppland och Gästrikland. Namnet kommer från de ”bergslag” eller bergmästardömen som hade de juridiska rättigheterna och drev gruvorna.

Nora är en charmerande stad med en träbebyggelse som tillhör de bäst bevarade i landet. Här finns kaféer, miljöer som utgör bakgrund till Maria Langs deckarromaner och sevärdheter som museet Göthlinska gården. I sjöstugan finns ett våffelkafé och loppis, man kan även besöka huvudbyggnaden som är museum när det är visning.

Start- och målpunkt: Centrala Nora
Cykelturens längd: 5 timmar* (ca 50 km)
Rekommenderad period: 1 april-31 oktober

Cykelvänligt boende: Om du vill kombinera turen med en övernattning finns det flera fina cykelvänliga boenden i närheten. Ett heter Lars Jans stugan och ligger i den välbevarade gruvbyn Pershyttan. Där har det bedrivits järnhantering sedan 1300-talet. Du kan ta en titt på Domargården och hyttan. Vill du lära dig mer kan du välja på guidad tur eller att själv gå den skyltade Kulturstigen som går runt byn. Ett annat cykelvänligt boende heter Hult Säteri och ligger i den gamla bruksorten Järle öster om Nora.

Cykelturen bygger på en cykelsträcka som är framtagen av Bergslagen Cycling.


Den här cykelturen ingår i en serie inspirerande cykelturer som gör det enkelt att utforma din egen cykelresa precis som du vill ha den. Du kan använda din egen cykel eller en hyrcykel om du inte har en egen. Kanske gör du en dagstripp, eller väljer att övernatta på cykelvänliga boenden längs vägen med särskild service för dig som cyklist.

Turerna är uppbyggda kring ett utvalt tema. Du får en digital karta som du kan ladda ner i mobilen, en tydlig färdbeskrivning och en liten reseguide där du kan läsa om tips på sevärdheter och trevliga besöksmål. Allt material kan enkelt laddas ner i mobilen, eller skrivas ut i förväg. Du väljer själv. Varje tur innehåller även några QUIZ-frågor, och när du skickar in de rätta svaren till oss får du en liten present.

* Vi har beräknat att du cyklar ca 10 km per timme. Det innebär cykling i behagligt tempo. Vana cyklister kan cykla sträckan snabbare.