Stora Hälsingegårdars väg
Edsbyn, Hälsingland
5 nätter fr. 3 990 kr / pers
 • done4 nätter på Bed & Breakfast, Långhed
 • done1 natt på Bed &Breakfast, Alfta
 • done5 x frukost
 • done5 x lunchpaket
 • done4 x middag enl. självhushållsprincip (ni lagar enkelt en god välsmakande middag, som finns förberedd i kylskåpet)
 • doneVägbeskrivning
 • doneExtranätter, paketet kompletteras lätt med en eller två dagar
 • doneBo på genuin Hälsingegård (fr 600 kr/pers)
 • doneHyrcykel & hjälm
 • doneCykelkärra
 • done"Ko-safari" eller hästtur
 • doneLär dig göra ko-ost i bagarstuga

Upplev unika hälsingegårdar och cykla med Hälsinglands blånande berg i fonden. I detta cykelpaket får du möjlighet att stanna till några dagar i byn Långhed, och göra trevliga avstickare till intressanta platser i närområdet.    

Stora Hälsingegårdars Väg är en turistväg skyltad med den brunvita blomman. Vägen är mycket vacker och går genom ett tusenårigt kulturlandskap. Den slingrar sig fram genom byar och storslagen natur. Du kommer att passera de största hälsingegårdarna med ståtliga farstukvistar, och interiörer med överdådigt måleri. Hälsingegårdarna är Sveriges 15:e världsarv och nominerades under namnet ”Decorated Farmhouses of Hälsingland”. Här kan du läsa lite mer om två världsarvsgårdar som du kommer att passera Gården Pallars och Gården Jon-Lars.

Du kan även välja ett cykelpaket med färre antal dagar:
3 dagar/2 nätter från 1 950 SEK/person
– 4 dagar/3 nätter från 2.680 SEK/person
– 5 dagar/4 nätter från 3.260 SEK/person

Övernattning sker på ett mysigt Bed & Breakfast i Långhed i 4 nätter, som blir din utgångspunkt för trevliga cykelrundor i trakten. Den sista natten sker övernattning på mysigt Bed&Breakfast i Alfta.

Dag 1:

Edsbyn - Långhed

Cykeläventyret börjar kl.14 vid Hälsingegården Mårtes i Edsbyn, och här får du tillgång till hyrcykel (om du inte har egen cykel) och en termos med varm dryck att ha med under färden.

Gården är byggd på 1700-talet, och bland annat känd för det barockliknande 1700-talsmåleriet i herrstugan av hälsingemålaren Jonas Hertman. Mårtes är öppen för besök under sommarmånaderna och efter överenskommelse. Under dagen passerar du flera fina hälsingegårdar, och kan njuta av underbar natur.

Bed & Breakfast, Långhed
Lunchpaket, middag
ca 20 km
Dag 2:

En smedja, fin keramik, ett litet väveri och ko-safari i Långhed

Efter en god frukost är du redo att se dig om i Långhed, som har mycket att erbjuda. Hökens smedja drivs av några unga smeder. Inne i smedjan glöder kolen. Järnet är 800 grader varmt när smederna bankar, slår och formar järnbitarna till krokar, spikar eller andra användbara saker.

En annan som jobbar med höga temperaturer är keramiker Katia Eder på Bloms krukmakeri. I hennes keramikverkstad i idyllisk torparmiljö hittar du brukskeramik, trädgårdsfigurer och mycket mer. Sen är det dags för Elins väveri, som ligger i den gamla macken i Långhed. Här finns en textilutställning och i butiken möts du av varma filtar, färgglada gardiner, mönstrade mattor, sjalar och armband.

Har du någonsin varit på en ko-safari? Om inte, så tycker vi det kan vara dags. På gården Selims i Långhed börjar detta spännande äventyr (ingår inte i priset, och bör förbokas). Här finns ca 150 djur, och du kommer att färdas på en vagn bakom traktorn och kossorna kommer nyfiket fram och vill titta. Riktigt nära... Om du inte vill cykla, går det också fint att boka in en härlig hästtur hos Lars och Diana. Om solen skiner, så kan du avsluta dagen med ett härligt dopp i Enstabosjön.

Bed & Breakfast, Långhed
Frukost, lunchpaket, middag
Valfri rundtur
Dag 3:

Röstabacka och Galvsjön

Denna dag går i lite lugnare tempo. Om vädret tillåter kan du ta med picknick och bada i Galvsjön, som är ett vackert och välordnat bad med sandstrand.

Du kan också få lära dig att göra gammaldags ko-ost eller baka tunnbröd hos Lisa i Galvens bakstuga (ingår inte i priset, bör förbokas) och kanske avsluta med att göra din egen pizza som gräddas i vedeldad ugn. Mums! Sedan är du redo att cykla tillbaks till Långhed i lagom takt, och bara njuta av landskapet och den vackra naturen.

Bed & Breakfast, Långhed
Frukost, lunchpaket, middag
ca 30 km
Dag 4:

Hälsingegårdarna Pallars och Jon-Lars

Dagens cykelsträcka är inte särskilt lång, eftersom vi rekommenderar dig att stanna till lite längre för att hinna med att besöka två världsarvsgårdar. Efter en god frukost har du möjlighet att besöka gårdarna Pallars och Jon-Lars som finns i Långhed - två hälsingegårdar som är utvalda att ingå i världsarvet.

Gården Pallars är storslagen och har gått i arv i samma familj sedan 1600-talet. Sängstugan är Hälsinglands bäst bevarade exempel på en friliggande byggnad för övernattning vid fester. Interiören har bevarats sedan den byggdes 1853 då hela huset dekorerades av en okänd dalmålare som kallades ”Blåmålarn”. Typiskt för hans måleri är att han använde ett ultramarinblått pigment, som var både dyrt och statushöjande.

Gården Jon-Lars ståtar med den största byggnaden bland Hälsinglands gårdar. Speciellt är också att det bara finns ett enda bostadshus på gården, men som byggdes i två identiskt lika delar för två bröder. Det var vanligt att det bodde flera generationer på gårdarna, men det tillhörde ovanligheterna att två bröder delade på samma gård. Man kan tydligt se att de två bostäderna är inredda efter helt olika inredningsideal… Gården är idag privatägd, men kan visas efter förbokning.

Därefter fortsätter färden till Lökagården, som är en fin visningsgård som har öppet under sommarmånaderna. De har flera guidade visningar per dag och på gården finns kaffe med hembakt bröd.

Bed & Breakfast, Långhed
Frukost, lunchpaket, middag
ca 10 km
Dag 5:

Långhed - Alfta

Efter en god frukost lämnar du Långhed för denna gång och cyklar mot Näsbyn och Norrby. Här finns den mysiga Ostkiosken som ligger på Hälsingegården Jan-Hans, med självbetjäning året runt. Du kan köpa med lokala delikatesser som salt ko-ost, ostkaka, stekost och messmör.

Du fortsätter sedan mot Gäddvik och Runemo och avslutar dagen med att besöka gården Ol-Anders i Alfta, som är ett är ett besökscenter för Världsarvet Hälsingegårdar med guidade visningar och ett emigrantmuseum. Här finns också en butik med hantverk från Hälsingland.

Bed & Breakfast, Alfta
Frukost, lunchpaket, middag
ca 15 km
Dag 6:

Alfta - Edsbyn

Nu börjar du bege dig hemåt, och cyklar från Alfta mot Viksjöfors och Grängsbo med den mycket välbevarade hälsingegården Tutabo.

Du avslutar cykelpaketet Stora Hälsingegårdars väg i Edsbyn ca kl.13, och åker hem med många fina minnen och upplevelser med i bagaget.

Frukost, lunchpaket
ca 20 km
- Närmaste flygplats: Stockholm/Arlanda
- Närmaste tågstation: Bollnäs alt Söderhamn
Buss 100 går från Bollnäs och Söderhamn hela vägen till Edsbyn.