Spännande tur på barnens villkor
Nyköping, Södermanland (ca 8 km)
Cykeltur fr. 125 kr / pers
  • doneUtflyktsguide med tydlig färdbeskrivning
  • doneKarta med cykelturen som PDF
  • doneDigital karta (gpx-fil) att ladda ner i mobilen
  • doneKomplettera cykelturen med trevlig övernattning
  • doneHyrcykel & hjälm

Nyköping ligger fint vid Nyköpingsån. En av de mer berömda händelserna i staden var när kung Birger vintern 1317 bjöd sina bröder Valdemar och Erik på gästabud till slottet i Nyköping. Istället för kalas blev det fängelsehåla för de stackars bröderna. Den här cykelturen är mycket snällare och tar dig runt staden med parker och lekplatser som utflyktsmål. Stanna till i Margaretaparken, Stenkullaparken, Fågelboparken och på Vallarna vid självaste slottet Nyköpinghus. När det är sommar kan man gå upp i Kungstornet och titta på utsikten.

Det finns många trevliga restauranger och kaféer i staden. Prova ett stopp för fika på Fåfängan eller en middag på Skafferiet. På Turistbyråerna som finns i Rådhuset, Nävekvarn och på Rosvalla kan du enkelt hyra en cykel. Cyklarna är stadscyklar i dam-modell, och det finns även barncyklar.

Om du vill förlänga turen med en övernattning finns det några cykelvänliga boenden att välja bland. För den här cykelturen rekommenderar vi Blommenhof Hotell som ligger en liten bit utanför centrum. Åt ena hållet breder staden ut sig med frestelser och förströelse, och åt andra hållet finns en härlig blandskog.


Den här cykelturen ingår i en serie inspirerande cykelturer som gör det enkelt att själv plocka ihop din egen cykelresa precis som du vill ha den.

Turerna är uppbyggda kring ett utvalt tema och innehåller några enkla byggstenar. Du får en digital karta som du kan ladda ner i mobilen, en tydlig färdbeskrivning och en liten reseguide som berättar om tips på sevärdheter och trevliga besöksmål. Kanske gör du en dagstripp, eller väljer att övernatta på cykelvänliga boenden längs vägen med särskild service för dig som cyklist.

Varje tur avslutas med några QUIZ-frågor, och när du skickar in de rätta svaren till oss via e-post kan du få ett litet pris…