Sörfjärden runt
Eskilstuna, Södermanland (ca 50 km)
1 natt fr. 1 320 kr / pers
  • done1 natt på Strand Hotell
  • done1 x frukost
  • done1 x picknickkorg
  • done1 x trerätters middag (exkl dryck)
  • doneFärdbeskrivning
  • doneExtranätter, paketet kompletteras lätt med en eller två dagar
  • doneHyrcykel: 150 Sek/dygn
  • doneEnkelrumstillägg
  • doneBagagetransport

Södermanlands natur är både rik och omväxlande. Det är också herrgårdslandskapet framför andra. Överallt längs vägen möts man av slott och herremanshus och många av dem är idag öppna för besök. Njut av en härlig cykeltur längs med Mälaren och unna dig sedan en härlig middag på mysigt hotell. 

I boken Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige, beskriver Selma Lagerlöf Södermanland som ”den sköna lustgården” och det är verkligen en välfunnen liknelse, det kommer du att märka när du cyklar Sörfjärden runt.

Atmosfären på Strand är tidlös, lugnet är påtagligt och tystnaden.. total. Här kan du njuta av god mat, en kaffe på caféet och det senaste nytillskottet – en bar och fyra stycken boulebanor. Hotellet har 57 stycken bäddar och du bor på den ombyggda höskullen. Rummen är smakfullt inredda och de flesta har synliga bjälkar i taket. Vid sjön finns en stor brygga för morgonkaffet och en vedeldad bastu och badtunna för kvällens avkoppling efter avslutad cykling.

Dag 1:

Cykling genom vacker natur

Sörfjärden runt är en cirka 53 km lång sträcka runt den grunda Mälarviken vars vidsträckta vassområden och betade strandängar har gett kulturlandskapet en rik flora och fauna. Trakten är en kulturbygd med slott från 1600-talet, stora gods och gårdar med anor från medeltiden. På vägen passerar du bland annat Sundbyholms slott som idag är restaurang- och konferensanläggning. Slotten, som uppfördes 1640 av Karl Karlsson Gyllenhielm, halvbror till Gustav II Adolf, grundade här Sveriges första folkskola för pojkar och flickor 1629.

Alldeles efter slottet cyklar du igenom en av Sveriges nordligaste bokskogar och här hittar du också Sigurdsristningen, en bildrik hällristning, innan färden fortsätter mot Björsund, Hässelbyholms slott, Vansö kyrka och det militärhistoriska muséet i Härad som innehåller ett av Europas största samlingar av militärfordon. Här kan du själv pröva på att köra en ministridsvagn eller bara ta en välförtjänt paus och njuta av en kopp kaffe.

Tillbaka på Strand finns tillgång till både vedeldad bastu och badtunna. Du bor bekvämt i ett charmigt boende inrett i gårdens gamla ladugård. Till middag serveras en härlig trerätters måltid och efter maten kan du njuta av kvällssolen på hotellets stora altan ut mot golfbanan eller koppla av i loungen.

Strand Hotell
Picknickkorg, middag
53 km
Dag 2:

God frukost och svalkande bad

På morgonen serveras en härlig frukostbuffé och om du vill cykla lite mer innan hemresan så erbjuder Södermanlands vackra natur på nya betagande vyer bakom närmsta vägkrök.

Du bor bara ett stenkast från Mälarens strand, och kulturlandskapet präglas av hagmarker med inslag av lövträd och rika blomsterängar som doftar längs med vägen. Under färden finns förstås möjlighet till svalkande bad, och det är ungefär 1500 m till fin badplats i Sörfjärden från Strand att njuta av.

Frukost
Valfritt

2 Omdömen star_rate star_rate star_rate star_rate star_half

Helhetsintryck star_rate star_rate star_rate star_rate star_rate
Värde för pengarna star_rate star_rate star_rate star_rate star_half
Bemötande och service star_rate star_rate star_rate star_rate star_half
Boende star_rate star_rate star_rate star_rate star_rate
Matupplevelse star_rate star_rate star_rate star_rate star_half
Cykelupplevelse star_rate star_rate star_rate star_rate star_rate
juli 2019
Dorthe Norman
Hej, Det var första gången vi har provat att använda denna sida och det fungerade toppen! Väldigt kul att titta på hur många olika cykelturer som finns. Stället, maten och omgivningen var fint och vackert. Vi vill dock starkt rekommendera att man cykler ruten andra hållet än det som visades. Alltså börja att cykla mot Strömsholm. Det valde vi själva eftersom vi är vana cyklister och så att det inte skulle vara kul att börja med 2 mil på 70 väg. Detta resulterade dock i att Ica butiken var stängd när vi kom fram, men vi hade tur att köpa glass och dricka på en fotbollsplan i närheten istället. Så det är bra att tala om öppningstider på de olika sevärdheter som beskrivs på karten. Vi hade extra egen dryck mm med oss ändå, så det blev en toppen tur.
augusti 2018
Carina Lindblad
Cykelpaketet uppfyllde förväntningarna, ville just ha en endagars med start o mål på samma ställe. Önskar att det skulle finnas fler sådana paket
- Närmaste flygplats: Eskilstuna
- Närmaste tågstation: Eskilstuna eller Strängnäs
Eskilstuna, Södermanland

Fler cykelpaket i närheten