Södra Gotland med Hoburgen
Cykling: 195 km med start i Visby, Gotland
7 nätter 10 500 kr / pers
Hotell, Pensionat
Ja
 • engelska
 • svenska
Alltid hos Sweden by Bike
 • doneGaranterat bästa pris
 • doneValfri cykelkarta från Norstedts förlag (värde 194 kr)
 • doneOlycksfallsförsäkring för alla registrerade i sällskapet
Har du frågor om det här cykelpaketet? Maila oss gärna.

Allt detta ingår

 • done4 nätter på hotell
 • done3 nätter på pensionat
 • done7 x frukostbuffé
 • done5 x middag (exkl dryck)
 • doneHyrcykel (inkl packväskor)
 • doneCykelkarta & färdbeskrivning

Möjliga tillval

 • doneExtranätter, paketet kompletteras lätt med en eller två dagar
 • doneEnkelrumstillägg
 • doneCykelkärra, bagagekärra
 • doneBagagetransport
 • doneHusdjur är välkomna (förbokas)

Cykelpaketet för dig som vill lära känna den lummigaste och frodigaste delen av ön, med Gotlands mest berömda rauk Hoburgsgubben. Södra Gotland, eller Sudret som gotlänningarna själva säger, har ett varierat landskap, härliga stränder och en intressant historia. Cykelsemestern startar och slutar med en natt på Best Western Solhem Hotel i Visby. 

Gotland är Sveriges största ö med en nästan 800 km lång kust. Öns historia går långt tillbaka i tiden och i Visby vittnar trånga kullerstensgator, packhus och kyrkoruiner om svunna tider. Här är cyklingen enkel, landskapet flackt och havet ständigt närvarande. 

Det går att korta ner cykelpaketet om du inte vill cykla så många dagar, och då skriver du bara in dina önskemål vid bokning. 
Dag 1

Ankomst Visby

Alldeles intill Visbys välbevarade ringmur från 1200-talet, i den vackra Palissadparken, ligger Best Western Solhem Hotel. När du har installerat dig är det dags att se sig om i världsarvet Visby. Staden är en av de bäst bevarade medeltidsstäderna och gränderna, ruinerna, kyrkorna och den mäktiga ringmuren ger en mycket speciell atmosfär. Här finns fina parker och havet alldeles intill lockar till bad. Se solnedgången i havet från strandpromenaden och strosa sedan in i staden för middag på någon av alla mysiga restauranger.

Best Western Solhem Hotel, Visby
Dag 2

Visby - Västergarn

Efter skön sömn och en härlig frukostbuffé börjar din cykelsemester söderut längs havet. Cyklarna hämtar du hos Visby Hyrcykel, vid Österport (Ringmuren). Ta ett stopp i Kneippbyn där Pippis Villa Villekulla lockar till lek, liksom ett vatten- och sommarland med äventyrsgolf. Njut av vyerna, men se upp för får på cykelvägen! Med några kilometer kvar på dagens etapp, passerar du en av Sveriges mest kända stränder - Tofta. Sjunk ner i den vita sanden och vila lite, unna dig ett dopp i det svalkande vattnet.

Fortsätt sedan till Västergarn, ett litet fiskeläge med omgivningar som lockar till en kvällspromenad. Här äter du middag och övernattar.

Hotell i Västergarn
Frukost och middag
Ca 33 km
Dag 3

Västergarn - Hoburgen

Idag väntar Gotlands södra udde på dig, cirka 60 km bort. Först passeras Klintehamn, härifrån går båtarna till fantastiska Stora och Lilla Karlsö. Andra utflyktsområden är Klinteberget med milsvid utsikt, och där den fridlysta rödsysslan blommar. Från vägen genom Ekstakustens naturreservat har du en storslagen vy över havet och Karlsöarna. Naturen präglas av vackert utmejslade strandvallar av grus och sten. Längre in från havet vidtar en lågvuxen strandskog, där de yttersta tallarna och granarna är hårt tuktade av vind och saltstänk - de formligen kryper längs marken. I den mellersta delen av reservatet ligger fiskeläget Kronvall, enligt sägnen var det här som den danske kungen Valdemar Atterdag och hans här landsteg 1361. Skansudd har en försvarsanläggning, som uppfördes i början av 1700-talet.

Du cyklar ut på det smala näs där Burgsvik ligger, centralorten på Storsudret har länge varit centrum för utskeppning och produktion av sandsten. Vid Gotlandsbrynet tillverkas ännu slipstenar. Burgsvik blev känt för svenska folket genom TV-programmet ”Så mycket bättre” som spelas in på pensionat Grå Gåsen. Sista kilometrarna går förbi Vamlingbo och Sundre innan du når Pensionat Holmhällar. Holmhällar ligger inbäddat i tallskog med en tre km lång sandstrand och ett stort raukfält bara några hundra meter bort.

Pensionat Holmhällar, Burgsvik
Frukost och middag
Ca 60 km
Dag 4

Hoburgen

En kort cykeltur tar dig ner till Gotlands sydligaste punkt Hoburgen, platsen med flest soltimmar i landet. Här slutar Gotland i en platå som dramatiskt stupar ner i en klippkant mot havet. Hoburgen består av klintar av revkalksten, kallad Sundreformationen, som vilar på en sandstensformation, Burgsviksformationen. Klipporna är 20-30 meter höga på sina ställen. Du har havet i tre vädersträck – en sann frihetskänsla! Här finns grottor och raukar, platsen är utomordentlig för fågelskådning, året runt kan du se rovfåglar sväva i skyn.

Hoburgs fyr är öppen för besökare sommartid och rauken Hoburgsgubben är ett givet stopp. När du står i en viss vinkel liknar rauken ett manshuvud – därav namnet. Du sover ytterligare en natt på Pensionat Holmhällar.

Pensionat Holmhällar, Burgsvik
Frukost och middag
Vila
Dag 5

Burgsvik - Ljugarn

Idag går turen norrut på ön, över det karga fascinerande landskapet där vallmon blommar, bland gotländska gårdar och kyrkor. Havdhem, Hemse och Stånga är orter du passerar längs vägen. Dagens mål är Ljugarn, en gammal hamn där kalk, kalksten, tjära och trävaror exporterades. Mot slutet av 1800-talet blev orten en badort med prominenta gäster. På kvällen väntar middag och logi på Pensionat Lövängen.

Pensionat Lövängen, Ljugarn
Frukost och middag
Ca 56 km
Dag 6

Ljugarn

Efter gårdagens sex mil blir det skönt med en dags vila. Vandra utmed havet och se till att bara vara. Ljugarn är en av Gotlands populäraste semesterorter med en kilometerlång sandstrand. Besök Vitvärs lilla fiskeläge och raukfältet Folhammar med sina vackra formationer. Här finns också Strandridaregårdens museum och flera trevliga restauranger. Middag äter du på Pensionat Lövängen där du också sover ännu en natt.

Pensionat Lövängen, Ljugarn
Frukost och middag
Vila
Dag 7

Ljugarn - Visby

Nu väntar din sista cykelsträcka på Gotland för den här gången, tillbaka till Visby. Njut av den friska luften på din väg över landsbygden. På vägen mot Visby passerar du Roma, berömt för sin klosterruin. På Roma Kungsgård kan du prova olika hantverk, köpa fina gotländska produkter, fika, gå en guidad visning eller själv flanera runt i den historiska miljön. Här finns också Roma glasbruk med fabriksförsäljning, butiken Gotländska Rum med konsthantverk, design och spännande konstutställningar.

Checka in på Best Western Solhem Hotel i Visby och ge dig ut på de myllrande gatorna för en sista skojig kväll.

Best Western Solhem Hotel, Visby
Frukost och middag
Ca 46 km
Dag 8

Shopping och hemresa

Efter frukostbuffén kanske det är läge för lite shopping. Visby erbjuder många fina butiker med lokalt hantverk och matvaror. Sedan tar färjan dig tillbaka till fastlandet.

Frukost

Avboknings- och återbetalningspolicy

Aktuella avbeställningskostnader under COVID-19:
- vid avbokning fram till 40 dagar före avresa betalas en avgift (500 kr/person om resans pris är max 4000 kr/person, 1000 kr/person om resans pris är mer än 4001 kr/person).
- 60% återbetalning 40-31 dagar före avresa.
- 40% återbetalning 30-15 dagar före avresa.
- ingen återbetalning 14 dagar före avresa.

- Dock gäller full återbetalning t.o.m. dagen före avresa om du själv eller nära anhörig blir sjuk i covid-19, eller om Folkhälsomyndigheten avråder från resande.

1 Omdöme

star_ratestar_ratestar_ratestar_halfstar_outline
Helhetsintryckstar_ratestar_ratestar_ratestar_outlinestar_outline
Värde för pengarnastar_ratestar_ratestar_ratestar_outlinestar_outline
Bemötande och servicestar_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_outline
Boendestar_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_outline
Matupplevelsestar_ratestar_ratestar_ratestar_outlinestar_outline
Cykelupplevelsestar_ratestar_ratestar_ratestar_outlinestar_outline
star_ratestar_ratestar_ratestar_halfstar_outline
juli 2021
Vi var fyra 64-plus som cyklade. Överlag godkänt men lite för mycket landsväg och långt mellan pensionaten om man vill titta sig omkring under dagen. Holmhällars middag kl 17 är för tidigt men klarades med två kalla laxmiddagar insatta på rummen. Färdbeskrivningen något oklar och kartan bör ersättas med en på 1:60000 som finns att köpa. I övrigt trevligt bemötande överallt. Gotland bör bygga ut sitt cykelvägnät utmed kusterna.
Sven E.

Ta dig hit

- Närmaste flygplats: Visby
- Färjor ankommer från Nynäshamn och Oskarshamn.
Boka färjan till Gotland från Nynäshamn och Oskarshamn via Destination Gotland. Tel.0771 - 22 33 00.

Visby, Gotland