shopping_cart
kr
Södra Gotland med Hoburgen
Visby, Gotland (ca 195 km)
7 nätter 9 900 kr / pers
 • done4 nätter på hotell
 • done3 nätter på pensionat
 • done7 x frukostbuffé
 • done5 x middag (exkl dryck)
 • doneHyrcykel (inkl packväskor)
 • doneCykelkarta & färdbeskrivning
 • doneExtranätter, paketet kompletteras lätt med en eller två dagar
 • doneEnkelrumstillägg
 • doneCykelkärra, bagagekärra
 • doneBagagetransport
 • doneHusdjur är välkomna (förbokas)

Cykelpaketet för dig som vill lära känna den lummigaste och frodigaste delen av ön, med Gotlands mest berömda rauk Hoburgsgubben. Södra Gotland, eller Sudret som gotlänningarna själva säger, har ett varierat landskap, härliga stränder och en intressant historia. Cykelsemestern startar och slutar med en natt på Best Western Solhem Hotel i Visby. 

Gotland är Sveriges största ö med en nästan 800 km lång kust. Öns historia går långt tillbaka i tiden och i Visby vittnar trånga kullerstensgator, packhus och kyrkoruiner om svunna tider. Här är cyklingen enkel, landskapet flackt och havet ständigt närvarande. 

Det går att korta ner cykelpaketet om du inte vill cykla så många dagar, och då skriver du bara in dina önskemål vid bokning. 
Dag 1

Ankomst Visby

Alldeles intill Visbys välbevarade ringmur från 1200-talet, i den vackra Palissadparken, ligger Best Western Solhem Hotel. När du har installerat dig är det dags att se sig om i världsarvet Visby. Staden är en av de bäst bevarade medeltidsstäderna och gränderna, ruinerna, kyrkorna och den mäktiga ringmuren ger en mycket speciell atmosfär. Här finns fina parker och havet alldeles intill lockar till bad. Se solnedgången i havet från strandpromenaden och strosa sedan in i staden för middag på någon av alla mysiga restauranger.

Best Western Solhem Hotel, Visby
Dag 2

Visby - Västergarn

Efter skön sömn och en härlig frukostbuffé börjar din cykelsemester söderut längs havet. Cyklarna hämtar du hos Visby Hyrcykel, vid Österport (Ringmuren). Ta ett stopp i Kneippbyn där Pippis Villa Villekulla lockar till lek, liksom ett vatten- och sommarland med äventyrsgolf. Njut av vyerna, men se upp för får på cykelvägen! Med några kilometer kvar på dagens etapp, passerar du en av Sveriges mest kända stränder - Tofta. Sjunk ner i den vita sanden och vila lite, unna dig ett dopp i det svalkande vattnet.

Fortsätt sedan till Västergarn, ett litet fiskeläge med omgivningar som lockar till en kvällspromenad. Här äter du middag och övernattar.

Hotell i Västergarn
Frukost och middag
Ca 33 km
Dag 3

Västergarn - Hoburgen

Idag väntar Gotlands södra udde på dig, cirka 60 km bort. Först passeras Klintehamn, härifrån går båtarna till fantastiska Stora och Lilla Karlsö. Andra utflyktsområden är Klinteberget med milsvid utsikt, och där den fridlysta rödsysslan blommar. Från vägen genom Ekstakustens naturreservat har du en storslagen vy över havet och Karlsöarna. Naturen präglas av vackert utmejslade strandvallar av grus och sten. Längre in från havet vidtar en lågvuxen strandskog, där de yttersta tallarna och granarna är hårt tuktade av vind och saltstänk - de formligen kryper längs marken. I den mellersta delen av reservatet ligger fiskeläget Kronvall, enligt sägnen var det här som den danske kungen Valdemar Atterdag och hans här landsteg 1361. Skansudd har en försvarsanläggning, som uppfördes i början av 1700-talet.

Du cyklar ut på det smala näs där Burgsvik ligger, centralorten på Storsudret har länge varit centrum för utskeppning och produktion av sandsten. Vid Gotlandsbrynet tillverkas ännu slipstenar. Burgsvik blev känt för svenska folket genom TV-programmet ”Så mycket bättre” som spelas in på pensionat Grå Gåsen. Sista kilometrarna går förbi Vamlingbo och Sundre innan du når Pensionat Holmhällar. Holmhällar ligger inbäddat i tallskog med en tre km lång sandstrand och ett stort raukfält bara några hundra meter bort.

Pensionat Holmhällar, Burgsvik
Frukost och middag
Ca 60 km
Dag 4

Hoburgen

En kort cykeltur tar dig ner till Gotlands sydligaste punkt Hoburgen, platsen med flest soltimmar i landet. Här slutar Gotland i en platå som dramatiskt stupar ner i en klippkant mot havet. Hoburgen består av klintar av revkalksten, kallad Sundreformationen, som vilar på en sandstensformation, Burgsviksformationen. Klipporna är 20-30 meter höga på sina ställen. Du har havet i tre vädersträck – en sann frihetskänsla! Här finns grottor och raukar, platsen är utomordentlig för fågelskådning, året runt kan du se rovfåglar sväva i skyn.

Hoburgs fyr är öppen för besökare sommartid och rauken Hoburgsgubben är ett givet stopp. När du står i en viss vinkel liknar rauken ett manshuvud – därav namnet. Du sover ytterligare en natt på Pensionat Holmhällar.

Pensionat Holmhällar, Burgsvik
Frukost och middag
Vila
Dag 5

Burgsvik - Ljugarn

Idag går turen norrut på ön, över det karga fascinerande landskapet där vallmon blommar, bland gotländska gårdar och kyrkor. Havdhem, Hemse och Stånga är orter du passerar längs vägen. Dagens mål är Ljugarn, en gammal hamn där kalk, kalksten, tjära och trävaror exporterades. Mot slutet av 1800-talet blev orten en badort med prominenta gäster. På kvällen väntar middag och logi på Pensionat Lövängen.

Pensionat Lövängen, Ljugarn
Frukost och middag
Ca 56 km
Dag 6

Ljugarn

Efter gårdagens sex mil blir det skönt med en dags vila. Vandra utmed havet och se till att bara vara. Ljugarn är en av Gotlands populäraste semesterorter med en kilometerlång sandstrand. Besök Vitvärs lilla fiskeläge och raukfältet Folhammar med sina vackra formationer. Här finns också Strandridaregårdens museum och flera trevliga restauranger. Middag äter du på Pensionat Lövängen där du också sover ännu en natt.

Pensionat Lövängen, Ljugarn
Frukost och middag
Vila
Dag 7

Ljugarn - Visby

Nu väntar din sista cykelsträcka på Gotland för den här gången, tillbaka till Visby. Njut av den friska luften på din väg över landsbygden. På vägen mot Visby passerar du Roma, berömt för sin klosterruin. På Roma Kungsgård kan du prova olika hantverk, köpa fina gotländska produkter, fika, gå en guidad visning eller själv flanera runt i den historiska miljön. Här finns också Roma glasbruk med fabriksförsäljning, butiken Gotländska Rum med konsthantverk, design och spännande konstutställningar.

Checka in på Best Western Solhem Hotel i Visby och ge dig ut på de myllrande gatorna för en sista skojig kväll.

Best Western Solhem Hotel, Visby
Frukost och middag
Ca 46 km
Dag 8

Shopping och hemresa

Efter frukostbuffén kanske det är läge för lite shopping. Visby erbjuder många fina butiker med lokalt hantverk och matvaror. Sedan tar färjan dig tillbaka till fastlandet.

Frukost
- Närmaste flygplats: Visby
- Färjor ankommer från Nynäshamn och Oskarshamn.
Boka färjan till Gotland från Nynäshamn och Oskarshamn via Destination Gotland. Tel.0771 - 22 33 00.
Visby, Gotland

Fler cykelpaket i närheten