shopping_cart
kr
Smålandstur genom Glasriket
Målerås, Småland (ca 80 km)
2 nätter 1 770 kr / pers
 • doneEn natt på Alsterbro Minihotell (del i dubbelrum)
 • doneEn natt på Målerås Bed & Breakfast (del i dubbelrum)
 • done2 x frukost
 • done2 x färdkost
 • done2 x mkvällsmåltider ikl lättdryck och kaffe
 • doneHyrcykel 3-växlar & färdbeskrivning
 • doneExtranätter, paketet kompletteras lätt med en eller två dagar
 • doneEnkelrumstillägg på Alsterbro Minihotell: 250 kr
 • doneBaka bröd i stenugn i Alsterbro, prova på glasblåsning i Målerås
 • doneHyttsill (en spännande småländsk mattradition som har sitt ursprung från glashyttornas storhetstid)
 • doneGuidade visningar (Målerås Glasbruk, Målerås Läder)
 • doneBagagetransport mellan boendena

Att cykla runt i Glasriket är en naturnära upplevelse. Småland är Sveriges skogrikaste landskap så ena stunden befinner du dig i trollskogar, som i en målning av John Bauer, delar av sträckan är det näst intill vildmark utmed leden, och i nästa stund blickar du ut över öppet odlingslandskap. Du passerar typiska Småländska bondbyar, torp och bondgårdar. I stort sett i varje samhälle du cyklar igenom har det legat ett glasbruk. Idag finns det i hela Glasriket bara ett par glasbruk och ett tiotal studioglashyttor kvar. Här finns också ett rikt djurliv och bra fiskevatten, bland annat i Alsterån och Stora Hindsjön.

Det här cykelpaketet passar bra för dig som vill uppleva småländsk natur och kulturhistoria. Färden går både på asfalterade vägar och på grusvägar i blandtrafik. Första natten bor du på Alsterbro Minihotell, inrymt i den före detta polisstationen. Här finns fem gästrum, sällskapsrum och kök, alla försedda med egen toalett och dusch, Wifi och TV. Den andra natten bor du på Målerås Bed & Breakfast, Målerås gamla järnvägshotell från 1890.

Dag 1

Målerås - Alstermo - Fröseke - Alsterbro

Turen startar i Målerås och går via Alstermo och Fröseke till Alsterbro. Delar av sträckan du cyklar följer Alsterån. Från Alstermo till Bockaskruvs naturreservat kan du följa en gammal järnvägsbank till Fröseke och i Hinkaryds naturreservat finns en 250 år gammal barrblandskog med mycket högvuxna träd. Under cykelturen har du utsikt över Alsterån, vattenfall och Stora Hindsjön. Stora Hindsjön ligger i Alsterbro och är vädret soligt är ett svalkande dopp i sjön en perfekt avslutning på dagens cykeltur.

På Alsterbro Minihotell övernattar du i den ombyggda polisarresten som har fem stycken olika rum med egen dusch och toalett av hög standard. I den vackra Hindsjön kan du även fiska abborre, gädda eller gös och det ryktas om att det finns gammelgäddor på upp till 8.5 kg som simmar runt i sjön och väntar. Fiskekort köper du på Coop Nära i Alsterbro.

I Alsterbro kan du passa på att lära dig att baka stenugnsbröd utifrån ett recept som är mer än 200 år gammalt. Njut av de nygräddade limporna och lär dig ett gammalt hantverk i trevlig och harmonisk miljö.

Alsterbro Minihotell
Färdkost och kvällsmåltid
ca 40 km
Dag 2

Alsterbro - Orrefors - Målerås

Turen startar i Alsterbro och går via Stensjön och Orrefors till Målerås för övernattning. Du cyklar på skogsvägar och i öppen terräng och passerar naturreservatet Stensjön, idylliska Gadderås och vidare till Orrefors. Här finns affär, matställen, glasblåsning och kanske snurrar vattenhjulet i den gamla hammarsmedjan. Vidare till Målerås cyklar du på den gamla banvallen (Nybro – Nässjö) via Hälleberga och Gullaskruv.

Det finns en alternativ sträckning mellan Gadderås och Hälleberga där du passerar bondbyar, vackra ängar, gärdsgårdar, äldre lador och boningshus med snickarglädje.

Övernattning sker på Målerås vandrarhem och B&B som finns inrymt i det nyrenoverade järnvägshotellet från 1890. Varje morgon dukas en stor frukostbuffé fram. I närområdet finns utmärkta strövområden och flera sjöar med bra fiske. Du som känner för ytterligare cykling kan testa en MTB-sväng i skogen.

På Wärdshuset Hyttan kan du njuta av maten samtidigt som du ser rakt in i glasblåsarverkstaden. Om du vill uppleva något utöver det vanliga finns det möjlighet att få delta i en äkta småländsk festmåltid med anor från luffarnas tid.

Målerås Bed & Breakfast
Frukost, färdkost och kvällsmåltid
ca 40 km
Dag 3

Upplev Målerås Glasbruk

Glasbruk Målerås

Efter frukost kan du ta del av det fascinerande skådespel som det är att se den glödande glasmassan formas till praktfulla kristallskulpturer av olika karaktär. I Målerås kan du även handla kristallprodukter och smycken och i Hantverkshuset finns åtta lokala hantverkare representerade.

Vi hoppas du har många fina minnen med dig hem. Värdparet Annegret och Frank hälsar dig varmt välkommen tillbaka!

Frukost

Avboknings- och återbetalningspolicy

Aktuella avbeställningskostnader under COVID-19:
- fri avbokning fram till 3 dagar före avresa.
- 3 dagar före avresa, 100 % av paketets totalpris.

4 Omdömen star_rate star_rate star_rate star_rate star_rate

Helhetsintryck star_rate star_rate star_rate star_rate star_rate
Värde för pengarna star_rate star_rate star_rate star_rate star_rate
Bemötande och service star_rate star_rate star_rate star_rate star_half
Boende star_rate star_rate star_rate star_rate star_rate
Matupplevelse star_rate star_rate star_rate star_rate star_rate
Cykelupplevelse star_rate star_rate star_rate star_rate star_rate
juli 2020
Karin Jonsson
Frukost och lunch var mycket bra. Pizzerian i Alsterbro kunde inte servera öl och vin, annars var middagarna bra. Boendet på polisstationen i Alsterbro var fräscht och lite ovanligt. På boendet i Målerås saknade vi TV på kvällen. Cyklingen och informationen var lagom långa. Cyklarna var bra och lätta att trampa. Plus för att vi fick hjälp med en ny cykel när en av oss fick punktering. Extra plus för guidningen i Målerås glasbruk. Vi hade också tur med vädret!
Svar från arrangören
Sträckorna har dragits om sedan denna kommentar skrevs och du passerar nu även Orrefors, där det finns både lunchmöjligheter och affär och givetvis glasblåsning och andra sevärdheter.
juli 2020
Jeanette R Kjellberg
Mysiga dagar trots regn, rusk och kyla. Tuff väg till Alsterbro med mycket tung trafik (timmer). På tillbakavägen till Målerås -grusvägar. Var tungcyklade eftersom det regnat mycket. Kunde varit tydligare mål längs vägen med stopp för sevärdheter. Inget var utmärkt vilket gjorde det lite svårhittat. Det mesta var också stängt pga Corona. Login var ok framförallt i Alsterbro. God pizza. Hade varit trevligt med en öl eller ett glas vin men dom hade inget alkoholtillstånd?! Gick absolut bra men kanske något många vill ha en semesterkväll. Målerås var totalt dött efter kl. 18.00. Behöver ställas krav på att det ska finnas någonstans där det känns välkomnande att också sitta ute. Förfärlig miljö med skräp och allmänt trista omgivningar. Vänlig och serviceinriktade värdar. Rent var det I rummen och toaletterna. Vi tycker att det var prisvärt efter Coop:s rabatt. Totalt får turens tre stjärnor av fem.
Svar från arrangören
Sträckorna har dragits om sedan denna kommentar skrevs och du passerar nu även Orrefors, där det finns både lunchmöjligheter och affär och givetvis glasblåsning och andra sevärdheter.
augusti 2019
Carin Engström
Inga roliga vägar att cykla på. Fanns verkligen inget att se..bara obyggder,skog och nedlagda butiker o bruk överallt.
Svar från arrangören
Sträckorna har dragits om sedan denna kommentar skrevs och du passerar nu även Orrefors, där det finns både lunchmöjligheter och affär och givetvis glasblåsning och andra sevärdheter.
juli 2019
Monica Jansson
En fin cykeltur🚲🚲 mycket för pengarna! Dock lite mycket skog 🌲🌲och skumpiga vägar. Men annars jättenöjda.
Svar från arrangören
Sträckorna har dragits om sedan denna kommentar skrevs och du passerar nu även Orrefors, där det finns både lunchmöjligheter och affär och givetvis glasblåsning och andra sevärdheter.
- Närmaste flygplats: Kalmar eller Växjö
- Närmaste tågstation: Alvesta eller Växjö och från båda orterna tar du tåget vidare till Nybro
- Bussar tar dig från Nybro till Målerås
Målerås, Småland

Fler cykelpaket i närheten