Smålandstur genom Glasriket
Cykling: 80 km med start i Målerås, Småland
2 110 kr/pers (2 nätter)
sell
2 110 kr / pers
hotel
2 nätter
directions_bike
80 km

Allt detta ingår

 • doneEn natt på Alsterbro Minihotell (del i dubbelrum)
 • doneEn natt på Målerås Bed & Breakfast (del i dubbelrum)
 • done2 x frukost
 • done2 x färdkost
 • done2 x kvällsmåltider inkl lättdryck och kaffe
 • doneDamcykel, 3-växlar med cykelkorg och cykelväska (barncykel finns också)
 • doneKartor & färdbeskrivning

Möjliga tillval

 • doneExtranätter, paketet kompletteras lätt med en eller två dagar
 • doneEnkelrumstillägg på Alsterbro Minihotell: 250 kr/natt
 • doneEnkelrumstillägg på Vandrarhemmet B&B i Målerås: 100 kr/natt
 • doneBaka bröd i stenugn i Alsterbro, prova på glasblåsning i Målerås
 • doneGuidade visningar (Målerås Glasbruk, Målerås Läder)
 • doneKanske vill du stanna ett extra dygn och cykla i södra Sveriges största vildmark, Hornsö Ekopark. Pristillägg för ett extra dygn: 1 100 kr

Att cykla runt i Glasriket är en naturnära upplevelse. Småland är Sveriges skogrikaste landskap så ena stunden befinner du dig i trollskogar, som i en målning av John Bauer, delar av sträckan är det näst intill vildmark utmed leden, och i nästa stund blickar du ut över öppet odlingslandskap. Du passerar typiska Småländska bondbyar, torp och bondgårdar. I stort sett i varje samhälle du cyklar igenom har det legat ett glasbruk. Idag finns det i hela Glasriket bara ett par glasbruk och ett tiotal studioglashyttor kvar. Här finns också ett rikt djurliv och bra fiskevatten, bland annat i Alsterån och Stora Hindsjön.

Det här cykelpaketet passar bra för dig som vill uppleva småländsk natur och kulturhistoria. Färden går både på asfalterade vägar och på grusvägar i blandtrafik. Första natten bor du på Alsterbro Minihotell, inrymt i den före detta polisstationen. Här finns fem gästrum, sällskapsrum och kök, alla försedda med egen toalett och dusch, Wifi och TV. Den andra natten bor du på Målerås Bed & Breakfast, Målerås gamla järnvägshotell från 1890.

Du cyklar på byvägar och gamla landsvägar med låg trafik, men det förekommer cykling kortare sträckor på mer trafikerade vägar för att komma till och från det lågtrafikerade vägnätet.

Dag 1 - Målerås - Alstermo - Fröseke - Alsterbro

hotelAlsterbro Minihotell
restaurantFärdkost, kvällsmåltid och frukost
directions_bikeca 40 km

Turen startar i Målerås och går via Alstermo och Fröseke till Alsterbro. Delar av sträckan du cyklar följer Alsterån. Från Alstermo till Bockaskruvs naturreservat kan du följa en gammal järnvägsbank till Fröseke och i Hinkaryds naturreservat finns en 250 år gammal barrblandskog med mycket högvuxna träd. Under cykelturen har du utsikt över Alsterån, vattenfall och Stora Hindsjön. Stora Hindsjön ligger i Alsterbro och är vädret soligt är ett svalkande dopp i sjön en perfekt avslutning på dagens cykeltur.

På Alsterbro Minihotell övernattar du i den ombyggda polisarresten som har fem stycken olika rum med egen dusch och toalett av hög standard. I den vackra Hindsjön kan du även fiska abborre, gädda eller gös och det ryktas om att det finns gammelgäddor på upp till 8.5 kg som simmar runt i sjön och väntar. Fiskekort köper du på Coop Nära i Alsterbro. Kvällsmåltiden intar du på pizzerian, vägg-i-vägg med Minihotellet.

I Alsterbro kan du passa på att lära dig att baka stenugnsbröd utifrån ett recept som är mer än 200 år gammalt. Njut av de nygräddade limporna och lär dig ett gammalt hantverk i trevlig och harmonisk miljö.

Dag 2 - Alsterbro - Orrefors - Målerås

hotelMålerås Bed & Breakfast
restaurantFrukost, färdkost och kvällsmåltid
directions_bikeca 40 km

Turen startar i Alsterbro och går via Stensjön och Orrefors till Målerås för övernattning. Du cyklar på skogsvägar och i öppen terräng och passerar naturreservatet Stensjön, idylliska Gadderås och vidare till Orrefors. Här finns affär, matställen, glasblåsning och kanske snurrar vattenhjulet i den gamla hammarsmedjan. Vidare till Målerås cyklar du på den gamla banvallen (Nybro – Nässjö) via Hälleberga och Gullaskruv.

Det finns en alternativ sträckning mellan Gadderås och Hälleberga där du passerar bondbyar, vackra ängar, gärdsgårdar, äldre lador och boningshus med snickarglädje.

Övernattning sker på Målerås vandrarhem och B&B som finns inrymt i det nyrenoverade järnvägshotellet från 1890. Varje morgon dukas en frukostbuffé fram. I närområdet finns utmärkta strövområden och flera sjöar med bra fiske. Du som känner för ytterligare cykling kan testa en MTB-sväng i skogen.

På Wärdshuset Hyttan kan du njuta av maten samtidigt som du ser rakt in i glasblåsarverkstaden.

Dag 3 - Upplev Målerås Glasbruk

restaurantFrukost
Glasbruk Målerås

Efter frukost kan du ta del av det fascinerande skådespel som det är att se den glödande glasmassan formas till praktfulla kristallskulpturer av olika karaktär. I Målerås kan du även handla kristallprodukter och smycken och i Hantverkshuset finns åtta lokala hantverkare representerade.

Vi hoppas du har många fina minnen med dig hem. Värdparet hälsar dig varmt välkommen tillbaka!

Aktuella avbeställningskostnader:
- fri avbokning fram till 3 dagar före startdatum.
- 3 dagar före startdatum, 100 % av paketets totalpris.

Cykelpaketet betalas direkt till hotellet vid ankomst.

4 Omdömen

star_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_outline
Helhetsintryckstar_ratestar_ratestar_ratestar_halfstar_outline
Värde för pengarnastar_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_outline
Bemötande och servicestar_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_half
Boendestar_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_outline
Matupplevelsestar_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_outline
Cykelupplevelsestar_ratestar_ratestar_ratestar_outlinestar_outline
star_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_ratejuli 2020, Karin Jonsson
Frukost och lunch var mycket bra. Pizzerian i Alsterbro kunde inte servera öl och vin, annars var middagarna bra. Boendet på polisstationen i Alsterbro var fräscht och lite ovanligt. På boendet i Målerås saknade vi TV på kvällen. Cyklingen och informationen var lagom långa. Cyklarna var bra och lätta att trampa. Plus för att vi fick hjälp med en ny cykel när en av oss fick punktering. Extra plus för guidningen i Målerås glasbruk. Vi hade också tur med vädret!
Svar från arrangören
Sträckorna har dragits om sedan denna kommentar skrevs och du passerar nu även Orrefors, där det finns både lunchmöjligheter och affär och givetvis glasblåsning och andra sevärdheter.
star_ratestar_ratestar_ratestar_halfstar_outlinejuli 2020, Jeanette R Kjellberg
Mysiga dagar trots regn, rusk och kyla. Tuff väg till Alsterbro med mycket tung trafik (timmer). På tillbakavägen till Målerås -grusvägar. Var tungcyklade eftersom det regnat mycket. Kunde varit tydligare mål längs vägen med stopp för sevärdheter. Inget var utmärkt vilket gjorde det lite svårhittat. Det mesta var också stängt pga Corona. Login var ok framförallt i Alsterbro. God pizza. Hade varit trevligt med en öl eller ett glas vin men dom hade inget alkoholtillstånd?! Gick absolut bra men kanske något många vill ha en semesterkväll. Målerås var totalt dött efter kl. 18.00. Behöver ställas krav på att det ska finnas någonstans där det känns välkomnande att också sitta ute. Förfärlig miljö med skräp och allmänt trista omgivningar. Vänlig och serviceinriktade värdar. Rent var det I rummen och toaletterna. Vi tycker att det var prisvärt efter Coop:s rabatt. Totalt får turens tre stjärnor av fem.
Svar från arrangören
Sträckorna har dragits om sedan denna kommentar skrevs och du passerar nu även Orrefors, där det finns både lunchmöjligheter och affär och givetvis glasblåsning och andra sevärdheter.
star_ratestar_ratestar_halfstar_outlinestar_outlineaugusti 2019, Carin Engström
Inga roliga vägar att cykla på. Fanns verkligen inget att se... bara obyggder, skog och nedlagda butiker o bruk överallt.
Svar från arrangören
Sträckorna har dragits om sedan denna kommentar skrevs och du passerar nu även Orrefors, där det finns både lunchmöjligheter och affär och givetvis glasblåsning och andra sevärdheter.
star_ratestar_ratestar_ratestar_ratestar_halfjuli 2019, Monica Jansson
En fin cykeltur 🚲🚲 mycket för pengarna! Dock lite mycket skog 🌲🌲 och skumpiga vägar. Men annars jättenöjda.
Svar från arrangören
Sträckorna har dragits om sedan denna kommentar skrevs och du passerar nu även Orrefors, där det finns både lunchmöjligheter och affär och givetvis glasblåsning och andra sevärdheter.