Smålandstur genom Glasriket
Målerås, Småland (ca 80 km)
2 nätter fr. 1 770 kr / pers
 • doneEn natt på Alsterbro Minihotell (del i dubbelrum)
 • doneEn natt på Målerås Bed & Breakfast (del i dubbelrum)
 • done2 x frukost
 • done2 x picknicklunch
 • done2 x middag inkl lättdryck och kaffe
 • doneHyrcykel 3-växlar & färdbeskrivning (även barncyklar)
 • doneExtranätter, paketet kompletteras lätt med en eller två dagar
 • doneEnkelrumstillägg på Alsterbro Minihotell: 250 kr
 • doneBaka bröd i stenugn i Alsterbro, prova på glasblåsning i Målerås
 • doneHyttsill (en spännande småländsk mattradition som har sitt ursprung från glashyttornas storhetstid)
 • doneGuidade visningar (Målerås Glasbruk, Målerås Läder)
 • doneBarnstol till cykeln, Cykelvagn finns att hyra
 • doneBagagetransport mellan boendena

Att cykla runt i Glasriket är en naturnära upplevelse. Ena stunden befinner du dig i trollskogar som i en målning av John Bauer, delar av sträckan är det näst intill vildmark utmed leden, och i nästa stund blickar du ut över öppet odlingslandskap. Området är känt sedan 1700-talet för sin omfattande glasindustri, och i dag finns det ett tiotal glasbruk och studiohyttor. Här finns också ett rikt djurliv och bra fiskevatten, bland annat i Alsterån.

Det här cykelpaketet passar bra för dig som vill uppleva småländsk natur och kulturhistoria. Färden går både på asfalterade småvägar och på grusväg. Det finns många fina aktiviteter för barnfamiljen – vandra ”Trollstigen” 2 km och räkna trätroll eller blåsa glas med “Hytthäxan” på Målerås Glasbruk. I Kristallshopen kan barnen lära sig blåsa glas digitalt med Ebba & Ture. I anslutning till glasbruket finns ett fint lekområde.

Första natten bor du på Alsterbro Minihotell, inrymt i den före detta polisstationen. Här finns fem gästrum, sällskapsrum och kök, alla försedda med egen toalett och dusch, Wifi och TV. Den andra natten bor du på Målerås Bed & Breakfast, Målerås gamla järnvägshotell från 1890. Här finns fräscha enkelrum, dubbelrum och flerbäddsrum som passar bra för barnfamiljen.


Familjeerbjudande: Gratis för barn till och med fyra år, 50% rabatt för barn från och med fem år till och med 12 år. Barncykel med hjälm finns.

Dag 1

Målerås - Alsterbo

Turen startar i Målerås och går via Alstermo och Fröseke till Alsterbro. Delar av sträckan du cyklar följer Alsterån och längs med Hinkaryd naturreservat med 250 år gammal barrblandskog med mycket högvuxna träd. Under cykelturen har du utsikt över vattenfall, Alsterån och Stora Hindsjön. Stora Hindsjön ligger i Alsterbro och är vädret soligt är ett svalkande dopp i sjön en perfekt avslutning på dagens cykeltur.

På Alsterbro Minihotell övernattar du i den ombyggda polisarresten som har fem stycken olika rum med egen dusch och toalett av hög standard. I den vackra Hindsjön kan du även fiska aborre, gädda eller gös och det ryktas om att det finns gammelgäddor på upp till 8.5 kg som simmar runt i sjön och väntar. Fiskekort köper du på Coop Nära i Alsterbro.

I Alsterbro kan du passa på att lära dig att baka stenugnsbröd utifrån ett recept som är mer än 200 år gammalt. Njut av de nygräddade limporna och lär dig ett gammalt hantverk i trevlig och harmonisk miljö.

Alsterbro Minihotell
Picknicklunch och middagskorg
ca 40 km
Dag 2

Alsterbro - Målerås

Turen startar i Alsterbro och går via Stensjön och Alstermo till Målerås för övernattning. Du cyklar på skogsvägar och i öppen terräng och passerar naturreservatet Stensjön, idylliska Långaskruv med vackra ängar, gärdsgårdar, äldre lador och boningshus med snickarglädje. Det finns en alternativ sträckning i slutet av dagen, för den som vill ha lite lättare cykling utan tunga uppförsbackar.

Tillbaka i Målerås kan du ta del av det fascinerande skådespel som det är att se den glödande glasmassan formas till praktfulla kristallskulpturer av olika karaktär. I Målerås kan du även handla kristallprodukter och smycken och i Hantverkshuset finns några av Sveriges skickligaste studioglasblåsare representerade.
Övernattning sker på Målerås vandrarhem och B&B som finns inrymt i det nyrenoverade järnvägshotellet från 1890. Varje morgon dukas en stor frukostbuffé fram. I närområdet finns utmärkta strövområden och flera sjöar med bra fiske. Du som känner för ytterligare cykling kan testa en MTB-sväng i skogen. Det finns även en hel del att göra för barnen.

På Wärdshuset Hyttan kan du njuta av maten samtidigt som du ser rakt in i glasblåsarverkstaden. Om du vill uppleva något utöver det vanliga finns det möjlighet att få delta i en äkta småländsk festmåltid med anor från luffarnas tid. Arrangeras på lördagkvällar, året runt.

Målerås Bed & Breakfast
Frukost, picknicklunch och middag på Wärdshuset
ca 40 km
Dag 3

Dags för hemfärd

Denna morgon njuter du av frukosten i lugn och ro, och sen är det dags för hemresa.

Vi hoppas du har många fina minnen med dig hem. Värdparet Annegret och Frank hälsar dig varmt välkommen tillbaka!

Frukost

Avboknings- och återbetalningspolicy

Aktuella avbeställningskostnader under COVID-19:
- fri avbokning fram till 3 dagar före avresa.
- 3 dagar före avresa, 100 % av paketets totalpris.

2 Omdömen star_rate star_rate star_rate star_half star_rate

Helhetsintryck star_rate star_rate star_rate star_half star_rate
Värde för pengarna star_rate star_rate star_rate star_half star_rate
Bemötande och service star_rate star_rate star_rate star_rate star_rate
Boende star_rate star_rate star_rate star_rate star_rate
Matupplevelse star_rate star_rate star_rate star_rate star_rate
Cykelupplevelse star_rate star_rate star_rate star_rate star_rate
augusti 2019
Carin Engström
Inga roliga vägar att cykla på. Fanns verkligen inget att se..bara obyggder,skog och nedlagda butiker o bruk överallt.
juli 2019
Monica Jansson
En fin cykeltur🚲🚲 mycket för pengarna! Dock lite mycket skog 🌲🌲och skumpiga vägar. Men annars jättenöjda.
- Närmaste flygplats: Kalmar eller Växjö
- Närmaste tågstation: Alvesta eller Växjö och från båda orterna tar du tåget vidare till Nybro
- Bussar tar dig från Nybro till Målerås
Målerås, Småland

Fler cykelpaket i närheten