Smakfull rundresa på Österlen
Kivik, Skåne (ca 50 km)
2 nätter fr. 2 620 kr / pers
 • doneTvå nätter på Kiviks Hotell
 • done2 x frukostbuffé
 • done1 x varmrätt från Bistromenyn (exkl dryck)v
 • done1 x avsmakningsmeny 5-rätter (exkl dryck)
 • doneEftermiddagskaffe med kaka (Dag 2)
 • doneCykelkarta
 • doneExtranätter, paketet kompletteras lätt med en eller två dagar
 • doneEnkelrumstillägg
 • doneHyrcykel
 • doneVin- och dryckesprovning
 • doneSPA-behandlingar

Följ med på en smakfull rundresa på Österlen! Här väntar ett annorlunda Sverige, ett böljande bördigt landskap som möter det klara havet i sandstränder och ängar. Naturen är varierad och svindlande vacker. Den exotiska känslan förstärks av gula rapsfält, svartvita korsvirkeshus och den röda vallmon som vajar i vinden. 

Det perfekta sättet att uppleva Österlen är med cykel. Här finns mängder av småvägar med lite eller ingen trafik, och gott om mysiga gårdsbutiker, caféer och restauranger att pausa vid. För den som cyklat en bit kanske det lockar med en riklig kakbuffé – en specialitet på Österlen. I trakterna verkar hundratals konstnärer och konsthantverkare, det var här som den första Konstrundan arrangerades påsken 1969. Konst, keramik och silversmide hittar du längs vägarna, likväl som i de många pittoreska fiskelägena och byarna. Det danska arvet är tydligt i bebyggelsen och ger en gemytlig känsla.

Kivik ligger centralt placerat på Österlen, med närhet till mycket spännande att upptäcka. Det mestadels behagliga klimatet har gjort orten till ett centrum för svensk äppelodling. Strax söder om samhället ligger Kiviks musteri, här kan du besöka Äpplets Hus, vandra i trädgårdarna, äta i restaurang Kärnhuset och köpa med dig must från gårdsbutiken. Det gamla fiskeläget Kivik har en ovanligt väl bevarad och underhållen äldre bebyggelse. En promenad i de gamla kvarteren nära hamnen är en upplevelse. Det var här som den excentriske författaren Fritiof Nilsson Piraten tillbringade sina somrar.

Här finns information om du vill hyra cykel

Restaurangen på Kiviks Hotell är rekommenderad i White Guide. Hotellet är dessutom utsedda till Europas bästa Luxury Hideaway Spa 2016 och Sveriges bästa Luxury Day Spa 2016.

Dag 1:

Bo som en prins på Kiviks Hotell

Du bor på Kiviks Hotell, som är ett mindre hotell med 27 rum fördelade över tre byggnader. Under några somrar på 30-talet hyrdes den dåvarande villan av Prins Eugen. I huvudbyggnaden kan du välja mellan rum i sekelskiftsvillan Emiliero eller i den nyare funkisflygeln.

Rummen har utsikt mot havet eller mot parken och några erbjuder en skön terrass att sitta på för att njuta av utsikten i avskildhet. I trädgården, som en gång varit en miniatyrkopia av Sofieros slottsträdgård i Helsingborg, nu en italiensk nyrenässansträdgård, finns Villa Julia med tre stora dubbelrum som alla har egen ingång direkt från trädgården. På kvällen avnjuter du en god middag i avslappnad bistromiljö. Maten på Kiviks Hotell kommer bokstavligt talat från grannarna - här prioriteras lokala råvaror!

Kiviks Hotell
Middag i bistromiljö
Dag 2:

Upplev Österlen med cykel

Ett förslag på en längre cykeltur där du får uppleva både svala skogar, pampiga gods, små idylliska fiskelägen och blått hav, är att cykla västerut från Kivik till Vitaby och vidare till St Olof med en fantastisk bokskog. Du kommer att passera hagar med hästar, får, kor och höns där du cyklar på den skånska landsbygden. Badplatsen vid Gyllebosjön är ett fint stopp på cykelturen, här finns en slottsruin från 1500-talet och ett slott från 1800-talet. Sjön ligger i natursköna omgivningar med lummiga bokskogar och en vidsträckt naturbetesmark i söder. Fortsätt söderut till Hammenhög, sväng in hos En liten bit av Medelhavet för en lugn fika i den trädgårdsoas som väntar dig där. Sedan trampar du vidare över fälten till Borrby, innan det är dags att ta av mot nordost.

Glimmingehus ståtliga medeltidsborg med vallgrav och vindbrygga är värd en liten omväg. Ta en guidad tur och lyssna till underhållande historier om livet i borgen och hur eventuella angripare skulle motas bort. Från Skillinge och norrut cyklar du längs havet med fantastiska vyer. Passa på att ta ett dopp eller två. Skillinge är liksom Brantevik och Baskemölla små välbevarade och idylliska fiskelägen. Restaurangerna här serverar fisk som just landats i hamnen. Mellan Brantevik och Baskemölla ligger det något större Simrishamn, med ett härligt folkliv nere i hamnen och en mysig äldre stadskärna.

Mot slutet av turen väntar en riktig höjdare - närmare bestämt 97 meter över havet, där mäktiga Stenshuvud reser sig. En magisk topp bevuxen med lummig lövskog, utsikten är väl värd vandringen upp. Fortsätt sedan ner till de vackra strandhedarna och avsluta med ett dopp från den fantastiska sandstranden. På vägen tillbaka mot Kivik passerar du Svabesholms Kungsgård med sitt café - kaffet som görs i den italienska espressomaskinen rekommenderas varmt. Efter en härlig dag ute på tur återvänder du till Kivik och högklassiga Kiviks Hotell. Ta en drink på hotellets uteservering och njut av utsikten över Hanöbukten innan kvällens 5-rätters avsmakningsmeny serveras i restaurangen.

Kiviks Hotell
Frukost, eftermiddagskaffe & 5-rätters avsmakningsmeny
Ca 30-50 km
Dag 3:

Utforska närområdet innan hemresa

Du sover gott i de vackra rummen och på morgonen ger frukostbuffén gott om energi för ytterligare en aktiv dag. För den som vill utforska närområdet innan hemresa rekommenderas en kortare tur norrut längs havet mot Vitemölla. Det klassiska badhotellet är byggt 1913, på glasverandan avnjuter du god mat och drömmer om tider som flytt. Fortsätt mot Haväng och skjutfältet Ravlunda strax norr om Kivik, här bjuds det på skön cykling på små grusvägar. Hedlandskapet är fantastiskt och hela tiden är havet vid din sida. Här finns också svala bokskogar och här börjar en av landets längsta och finaste sandstränder som löper ända bort till Åhus.

Frukost
Ca 20 km

1 Omdöme star_rate star_rate star_rate star_rate star_rate

Helhetsintryck star_rate star_rate star_rate star_rate star_rate
Värde för pengarna star_rate star_rate star_rate star_rate star_rate
Bemötande och service star_rate star_rate star_rate star_rate star_rate
Boende star_rate star_rate star_rate star_rate star_rate
Matupplevelse star_rate star_rate star_rate star_rate star_rate
Cykelupplevelse star_rate star_rate star_rate star_rate star_rate
augusti 2018
Sirpa Johnsson
Helhetsintrycket var bra.
- Närmaste flygplats: Kristianstad/Österlen eller Malmö/Sturup
- Närmaste tågstation: Simrishamn
- Från Simrishamn går länsbussar till Kivik.

Fler cykelpaket i närheten