Slottspaket runt Sörfjärden
Eskilstuna, Södermanland (ca 53 km)
1 natt fr. 1 795 kr / pers
  • doneEn natt på Sundbyholms slott (del i dubbelrum) i historisk svit med jacuzzi
  • done1 x frukost
  • doneFyrarätters middag på slottet, med vita dukar och tända ljus
  • doneKarta och färdbeskrivning
  • doneExtranätter, paketet kompletteras lätt med en eller två dagar
  • doneEnkelrumstillägg
  • doneHyrcykel

Idag behöver många av oss koppla av och komma ner i varv. Det gör man bäst om man rör på sig ute i naturen. Det här cykelpaketet ger dig balsam för själen i form av en avkopplande vistelse på Sundbyholms slott med cykling i det vackra sörmländska landskapet. Närmare bestämt blir det en vattenglittrande tur runt Sörfjärden, en vik i sjön Mälaren. Du övernattar i en historisk svit med bubbelbadkar (eller en svit med både jacuzzi och bastu). På kvällen vänter en fyrarätters middag på slottet, med vita dukar och tända ljus.

I trakten finns landets nordligaste bokskog. Slottet ligger nära vattnet med sjöutsikt och marina alldeles intill. Om du vill göra en historisk vandring i slottets närhet finns ett bildmotiv på en runhäll från mitten av 1000-talet som kallas Sigurdsristningen. Fram och tillbaka är det cirka en halvtimme till fots. Den räknas som Sörmlands största hällristning och gestaltar sagohjälten Sigurd Fafnesbane i hans kamp mot drakar.

Dag 1:

Ankomst till Sundbyholms slott

Prins Eugens målning Gamla slottet

Du kommer till Sundbyholms slott på eftermiddag eller kväll, och är välkommen att checka in från kl.15.00. Här väntar mousserande vin och konfekt på rummet. Om du kommer cyklande från Eskilstuna kan du cykla på cykelbana hela vägen ut till slottet.

Vill du cykla västerut är lilla Torshälla strax norr om Eskilstuna ett fint besöksmål. Orten är känd för sina många konstnärer och konsthantverkare. Bland annat kan man se Allan Ebelings skulpturer. Enkel väg är det ca 11 kilometer från slottet.

På kvällen väntar en fyrarättersmiddag i restaurangen och sedan sover du som en prins i ett av de charmfulla rummen. Bilden visar Prins Eugens målning "Det gamla slottet".

Sundbyholms slott, Eskilstuna
Middag
Dag 2:

Sörfjärden runt med cykel

Sundbyholms slott

Du börjar dagen med en härlig frukost och fyller på energi inför dagens cykling. När du är redo ger du dig av i sydostlig riktning utmed Strandleden som tar dig runt den grunda Mälarviken. Vidsträckta vassområden och betade strandängar har gett kulturlandskapet en rik flora och fauna. Trakten är en kulturbygd med slott från 1600-talet, stora gods och gårdar med anor från medeltiden.

Du cyklar genom en av Sveriges nordligaste bokskogar och här hittar du också Sigurdsristningen, en bildrik hällristning. Under cykelturen kommer du att passera Björsund med den lilla hamnen, Hässelbyholms slott, Vansö kyrka och det militärhistoriska muséet i Härad som innehåller ett av Europas största samlingar av militärfordon. Här kan du själv pröva på att köra en ministridsvagn eller bara ta en välförtjänt paus och njuta av en kopp kaffe.

Efter dagens cykeltur är det dags för hemfärd, om du inte väljer att stanna en extra natt på slottet och avsluta dagen med en god middag?

Frukost
ca 53 km
Eskilstuna, Södermanland

Fler cykelpaket i närheten