shopping_cart
kr
Skärgårdstur i Hamrångebygd
Heden, Gästrikland (ca 80 km)
2 nätter 1 550 kr / pers
  • doneTvå nätter på Hedenstugan B&B Hotel
  • done2 x Frukost
  • doneFärdbeskrivning och karta
  • doneHyrcykel
  • doneEnkelrumstillägg
  • doneLunchpaket
  • doneGrillning på Hådells gammelskog
  • doneBåtturer och sälsafari
  • doneKajakuthyrning och prova-på-kurser
  • doneGuidad whiskeytur på Mackmyra

I Hamrångebygden i norra Gästrikland möter du ett öppet landskap med jordbruk och fiskelägen, närhet till hav och strand liksom till skogen. Bygden erbjuder också en rik kulturhistoria med intressanta besöksmål. 

På din cykeltur längs Jungfrukustens vänliga skärgård med flacka mjukt rundade klippor och röda sjöbodar, hittar du små ställen där du köper färsk eller rökt fisk som du sedan avnjuter vid vattnet. Du cyklar på ringlande grusvägar och historiska skogsstigar, backarna är få och normal cykelkondition räcker gott. I Heden, tre mil norr om Gävle, ligger Hedenstugan Bed and Breakfast Hotel. Med perfekt läge nära E4:an men ändå mitt i skogen, bor du i en rogivande miljö. Hedenstugan erbjuder åtta stilrena och fräscha rum med egna badrum.

Dag 1

Välkommen till Hedenstugan

Du anländer till Hedenstugan B&B Hotel där kvällsfikat väntar. Här bor du lugnt och rofyllt, omgiven av gammal kulturbygd. Ta en promenad och bekanta dig med grannskapet i Heden, här finns motionsspår och naturreservatet Hådells gammelskog.

Hedenstugan Bed & Breakfast Hotel
Kvällsfika
Valfritt
Dag 2

Axmar och Trollharenturen

Efter en stadig frukostbuffé är du laddad för en cykeltur norrut till Axmar. Du kan få med ett lunchpaket från hotellet, eller så väljer du att luncha hos Trollharens Fisk. I det gamla fiskeläget finns butik och restaurang som sommartid dukar upp en härlig fiskbuffé. Du befinner dig i södra delen av Jungfrukusten som har fått sitt namn efter ön Storjungfrun utanför Söderhamn och efter den jungfruliga naturen längs Gästrike- och Hälsingekusten. Här finns över 4 500 öar, fina sandstränder och genuina, gamla fiskelägen.

Målet för dagens tur är Axmar. Det gamla bruket grundades på 1670-talet, förstördes i de ryska truppernas härjningar 1721, men byggdes snart upp igen. De byggnader som finns att se idag är från 1860-talet. Då uppfördes här ett helt nytt järnverk som var i drift fram till 1927. Under sommaren hålls teater, konserter och konstutställningar i hyttan. Till bruket hörde en herrgård, slottsparken är öppen för allmänheten och bjuder på flera sevärdheter. Bland annat ett vackert litet lusthus i nygotisk stil på en udde i dammen.

I Galleri Bläckhornet kan du ta del av konstutställningar, och vill du ta en promenad rekommenderas den ca en km långa Kuststigen. Här kan du blicka ut över Axmars steniga oexploaterade skärgård och ta del av landhöjningens påverkan på landskap och växtlighet. Stanna till vid rastplatsen och njut av utsikten mot öppet hav och öarna Saxharen och Långrabbarna. Och glöm inte att höja blicken – havsörnen kan komma glidande!

2010 invigdes Axmar bruks undervattenspark. I vattnen utanför Axmarbrygga dumpades utrangerade pråmar från 1600-talet ända in på 1900-talet. Även flera handelsskepp förliste här. Flera av vraken syns tydligt från vattenytan eftersom inloppet inte muddrats. Det går att följa brukets nästan 300-åriga historia under vattnet. Lättillgängligheten är unik. Se vraken från båt eller kajak, eller på en stor pekskärm som visar var de ligger, hur de ser ut i dagsläget samt berättar historien bakom de förlista båtarna.

Vill du förlänga turen, fortsätt från Axmar till Gåsholma. Här möter du en omväxlande och orörd skärgårdsmiljö, där både häckande fåglar och friluftsälskande människor trivs.

Din välförtjänta middag kan du avnjuta på Axmarbrygga Havskrog, en genuin havsrestaurang som fått flera utmärkelser för sin meny med havets läckerheter. I slaggstensbyggnaden där restaurangen är inhyst lagrades förut stångjärn och säd. Efter middagen tar du en lugn cykeltur de 17 kilometrarna hem till Hedenstugan och din väntande säng. Ett alternativ är att du cyklar hemåt först och äter middag i vikingainspirerade Hakkegård vid E4:an nära hotellet.

Hedenstugan Bed & Breakfast Hotel
Frukost
ca 58 km
Dag 3

Norrsundet-turen

Idag lockar en kortare tur till Norrsundet. Med fikapaketet nedpackat trampar du österut mot havet, genom Bergby, Totra och Norrsundet.

Medeltida grunder och en kastalruin har hittats i Totra, det är resterna efter ett försvarstorn från 1150 som brändes ner på 1350-talet. Det anses ha varit centralpunkt i ett större försvarssystem som förband Hamrångefjärden med havet. Idag återstår en drygt två meter hög ruinkulle. En utställning om försvarssystemet och kastalen visas på Arbetarmuseet i Norrsundet. Med en takt av omkring 70 centimeter per århundrade höjer sig Gästriklands kustbygder ur havet. I det här flacka landskapet innebär det stora förändringar på förhållandevis kort tid. Under medeltiden stod havet ungefär 5 meter högre än idag. Totrakastalen låg då i en liten vik av Hamrångefjärden.

I fiskeläget Saltharsfjärden finns Bergmans Fisk & Rökeri där du kan äta lunch. Ta en paus vid någon av alla vackra vikar, kanske för ett bad. På vägen hem passerar du Totra badplats som går under namnet "Totra del Sol”, ett insjöbad med brygga och långgrund sandstrand.

Frukost
ca 22 km
Dag 4

Frukost och hemresa

I Hamrångebygden finns möjlighet till både aktivitet och vila med natursköna upplevelser. Efter en god frukost är det dags för hemresa. Välkommen åter!

Frukost
- Närmaste flygplats: Stockholm/Arlanda
- Närmaste tågstation: Gävle
- X-trafik går mellan Gävle och Bergby.
Heden, Gästrikland

Fler cykelpaket i närheten